Παράγοντες του κρητικού και όχι μόνο βόλεϊ εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους την αγωνία και τους προβληματισμούς τους γύρω από τις επικείμενες εκλογές στην Ομοσπονδία του αθλήματος.

Αναλυτικά :

«2008-2010-2012-2016

Χρονιές που σημάδεψαν ή θα σημαδέψουν, το Ελληνικό βόλεϊ .

Τι κοινό είχαν; Συνονθύλευμα απόψεων και προσώπων χωρίς προγραμματικές αρχές, απλώς και μόνο για να ανατραπεί κάτι. Όταν δε, υπήρχαν οι αρχές, οι προσωπικές βλέψεις, καταστρατηγούσαν τις κοινές θέσεις.

Φτάνοντας στο σήμερα, κανείς μας δεν πρέπει να ξεχάσει τα τεκταινόμενα στο χώρο. Όμως πρέπει, να τα αφήσει πίσω, παίρνοντας μαθήματα, γιατί το βόλεϊ δεν έχει πλέον πολυτέλειες, έχει πέσει στην αφάνεια.

Εκλογές 2016:Το άθλημά μας, χρειάζεται κάποιους πυλώνες για να στηριχτεί: Η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει στα παρακάτω ζητήματα, με συγκεκριμένες προτάσεις:

Διαφάνεια, στους πόρους και στις κατανομές επιχορηγήσεων (από ΓΓΑ, προς τα σωματεία κλπ),

Αξιοκρατία, σε όλους τομείς-δημοκρατική λειτουργία διοικητικού συμβουλίου με σεβασμό στη μειοψηφούσα άποψη,

εύρεση πόρων( διεκδίκηση για περισσότερα χρήματα από την ΓΓΑ, Συζήτηση με ιδιώτες για χορηγίες),

ενίσχυση με όλα τα μέσα μας του ερασιτεχνικού σωματείου, που εξακολουθεί να είναι η κορωνίδα ανάπτυξης,

αλλαγή επιτέλους του εκλογικού συστήματος (ο κίνδυνος να μείνει ακέφαλη σήμερα η ομοσπονδία, επιτάσσει αυτήν την αλλαγή και η συζήτηση να γίνει χωρίς στρουθοκαμηλισμούς)

ανάπτυξη του βόλεϊ και του beach volley ,κίνητρα στις ομάδες- στήριξη με ειδικά μέτρα του ανδρικού βόλεϊ (ειδικές συσκέψεις-ειδικά προγράμματα στα δημοτικά σχολεία, μπόνους στα σωματεία και στους προπονητές κ.λ.π),

άνοδος του αγωνιστικού επιπέδου (με ελεγχόμενα στάδια),

αναβάθμιση Εθνικών Ομάδων (προπονητικά- τεχνικά - υλικοτεχνικά),

ανεξαρτησία της διαιτησίας,

κίνητρα σε αθλητές-τριες-προβολή αθλήματος.

Για όλα , απαιτούνται συνεργασίες και άτομα χωρίς προσωπικές πολιτικές, ενεργοί παράγοντες, άνθρωποι που δόξασαν το Ελληνικό Βόλεϊ χωρίς ανταπόδοση, επιστήμονες του αθλήματος, άνθρωποι που ανήκουν σε κάθε κατηγορία που το υπηρετεί .

Χρειάζεται όλους τους παραπάνω, χωρίς αποκλεισμούς στη σκέψη, στην άποψη και στη δράση.

Τα προηγούμενα έτη και τα συνεχή λάθη, επιτάσσουν συνεργασίες και συνθέσεις,κυρίως στις απόψεις.

Το ΔΣ ΕΟΠΕ, πρέπει:

να συντονίζει και να διευθύνει τις Ενώσεις, όπως και όλα όσα αφορούν τα του συμβουλίου της (επιτροπές –πρωταθλήματα κ.λ.π).

να ελέγχει τα οικονομικά (το χρέος πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο) –να κατευθύνει κεντρικά την ανάπτυξη- να νοιάζεται για τις μετακινήσεις όλων των κατηγοριών (προσπάθεια για κεντρικές χορηγίες στη μετακίνηση των ανάλογων σωματείων)-οι πληρωμές των υπαλλήλων της Ομοσπονδίας αλλά και των Ενώσεων να αποτελούν προτεραιότητα, καθώς επίσης και η αμοιβή της διαιτησίας -οι μεταγραφές των αθλητών-τριών, να υπαχθούν σε καθεστώς ηλεκτρονικής διαφάνειας και να μην αποτελούν λόγο εξυπηρετήσεων.

•Να υπάρχει συνεχής συνεργασία με την πολιτεία και με τους ιδιωτικούς φορείς για την προαγωγή του αθλήματος, με συγκεκριμένες προτάσεις (Γ.Γ.Α, Ολυμπιακή Επιτροπή, τηλεόραση, μεγάλες εταιρίες για διαφημιστικά πακέτα) Να αναδειχθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και να υπάρξει διαχείριση τους καθώς και εκμετάλλευση (Παιανία).

Τα θετικά βήματα που έγιναν κατά καιρούς, θα πρέπει να ενισχύονται και όχι να αποσύρονται από τις επόμενες διοικήσεις.

Μετά τα όσα έχει υποστεί το Ελληνικό βόλεϊ, είναι καιρός, να περάσει στη φάση της ωρίμανσης. Καλούμε τα υποψήφια σχήματα σε δεσμεύσεις ως προς το προκείμενο, πριν να είναι πολύ αργά.

Οι γενικολογίες είναι ιδίωμα προηγούμενων δεκαετιών».

Μαρία Καλουδιώτη, πρόεδρος ΑΘΛΕΣΗ (Ηρακλείου)

Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος ΑΕ Γκράβας

Αρτέμης Δεπούντης Γ.Γ. σωματείου ΑΓΣΠ Θησέας Πατρών.

Τάσος Τρελλόπουλος Πρόεδρος του ΒΑΟ Θεσσαλονίκης

Σάκης Κουβάτσος, πρόεδρος Κύδων Χανίων και Νίκος Φραγκιαδάκης, έφορος Κύδων.