Η ιδέα είναι απλή. Και η επιτυχία της στηρίζεται στο βαθμό που θα ενεργοποιήσει τα αντακλαστικά της κοινωνίας σε επίπεδο συμμετοχής. Την ίδια μέρα και την ίδια ώρα βγαίνουμε όλοι στο δρόμο και καθαρίζουμε την πόλη και έτσι αποδεικνύουμε στην πράξη ότι την αγαπάμε. Σκούπα, φαράσι και φύγαμε… Πρόκειται για ένα από τα επόμενα σχέδια που δρομολογεί να θέσει σε εφαρμογή η αντιδημαρχία Kαθαριότητας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο κρίσιμο ζήτημα του καθαρισμού της πόλης και να αποδείξει στην πράξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τον κεντρικό στόχο να ζούμε σε ένα πραγματικά καθαρό Ηράκλειο.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κτίριο της Ανδρόγεω, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν οι οργανωτικές παράμετροι του εγχειρήματος, που έχει ως κεντροβαρή στόχο την ενίσχυση του εθελοντισμού στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης, η προσπάθεια αυτή που καταβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου με σκοπό να καλλιεργήσει συνείδηση στους πολίτες για την πραγματική ανάγκη που έχει η πόλη να παραμείνει καθαρή και με τη δική τους συμμετοχή, δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Είναι μια μαθαρώνια διαδρομή, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να γίνουν αλλεπάλληλες οργανωτικές προσπάθειες που θα έχουν την ενεργοποίηση των εθελοντικών αντανακλαστικών της κοινωνίας η οποία μπορεί να παράξει σημαντικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται μια νέα πρωτοβουλία. Η γενική ιδέα είναι να στείλει η δημοτική αρχή τα μηνύματα της συμμετοχής, του εθελοντισμού, της συνεργασίας, της καθολικότητας, του ενδιαφέροντος, της αγάπης για το Ηράκλειο και το περιβάλλον, καθώς κι ένα μήνυμα καθολικής αντίδρασης προς όλους αυτούς που συστηματικά ρυπαίνουν την πόλη μας, μέσω μιας σειράς δράσεων κοινωνικής συνυπευθυνότητας.  Να αποδείξουμε στην πράξη ότι αγαπάμε το Ηράκλειο και καθαρίζουμε την πόλη. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, σε μια ημερομηνία που θα καθοριστεί στην πορεία (με πιθανότερη επιλογή αυτή της 1η Οκτωβρίου), σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που θα ανακοινωθεί, όλοι οι Ηρακλειώτες θα βγουν στους δρόμους με μια σκούπα και ένα φαράσι και θα αρχίζουν να καθαρίζουν την πόλη. Όλοι μαζί την ίδια μέρα και κυρίως την ίδια ώρα.

Το εγχείρημα θα διαρκέσει μια ώρα, στη διάρκεια του οποίου θα καθαριστούν τόσο τα κεντρικά σημεία (πάρκα – πλατείες) όσο και δρόμοι στο κέντρο αλλά και στα προάστια της πόλης. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής, θα δημιουργηθούν σταθμοί συγκέντρωσης σε ένα κεντρικό σημείο κάθε διαμερίσματος και κάθε οικισμού.

Ο κάθε πολίτης που θα συμμετέχει στο εγχείρημα με δικά του μέσα αναλαμβάνει να καθαρίσει έξω από τον χώρο του είτε έξω από το σπίτι του είτε έξω από το κατάστημά του. Παράλληλα όμως θα είναι πολύ σημαντική και η συμμετοχή τόσο των φορέων όσο και των συλλόγων οι οποίοι θα πάρουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μαζικά τον καθαρισμό μιας συγκεκριμένης περιοχής που θα επιλέξουν.

Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχει και θα έχει συντονιστικό ρόλο, όπως είναι φυσικό, όλη η Υπηρεσία Καθαριότητας, η οποία και θα ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα και το προσωπικό για τον καθαρισμό των δρόμων και των κεντρικών σημείων της πόλης. Και βέβαια όλοι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να στηρίξουν το εγχείρημα και να πιάνουν σκούπες μοιρασμένοι σε όλο τον Δήμο. Μάλιστα όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος εάν αξιολογηθεί ότι το εγχείρημα είναι επιτυχημένο, θα επιδιωχθεί να επαναληφθεί και σε επόμενο χρόνο, πιθανότητα την Άνοιξη του 2017 αλλά αυτή τη φορά με πιο οργανωμένο τρόπο και πιο θεαματικό αποτέλεσμα, καθώς θα γίνει προσπάθεια κινηματογράφησης της επιχείρισης καθαρισμού, με προοπτική να μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες και να καταχωρηθεί το Ηράκλειο ως η πιο καθαρή πόλη, ως η πόλη που καθάρισαν ταυτόχρονα χιλιάδες άτομα…