Γράφει ο Αλέξανδρος Ρονιώτης

Σε αυτό το εβδομαδιαίο ραντεβού μας σε συνεργασία με την ιστοσελίδα CretanBeaches.com και μέσω της εφαρμογής για έξυπνες συσκευές MyCreteGuide, θα κάνουμε μια εξόρμηση σε ένα ιδιαίτερα αγαπημένο τόπο, την ακριτική Γαύδο, που περιμένει το καλοκαίρι για να δει τις παραλίες της να σφύζουν από ζωή.

Η δυτική πλευρά του νησιού της Γαύδου, από το Ακρωτήρι της Τρυπητής στο νότο, ως και το φάρο στην Άμπελο κι ακόμη βορειότερα, αποτελεί ουσιαστικά έναν ενιαίο απότομο γκρεμό και η θέα από οποιοδήποτε σημείο πάνω από αυτόν είναι μαγική. Λόγω του απότομου εδάφους δημιουργούνται πολλές κατολισθήσεις κι όλη η περιοχή ονομάζεται Άσπες (δηλαδή κατολισθήσεις). Στη βάση των γκρεμών στις Άσπες σχηματίζονται μικρές παραλίες, κυρίως βραχώδεις, στις οποίες η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος.Η παραλία που ξεχωρίζει από όλες της δυτικής πλευράς είναι η Νταϊάνα. Η Νταϊάνα μπορούμε να πούμε ότι είναι η δεύτερη νοτιότερη παραλία της Ευρώπης, μετά την Τρυπητή που βρίσκεται λίγα μέτρα νοτιοανατολικότερα. Η παραλία ξεχωρίζει από τις άλλες καθώς είναι λιγότερο βραχώδης, έχει ψιλό βοτσαλάκι και έχει έναν πελώριο βράχο στη βάση του οποίου μπορείτε να βρείτε σκιά όλη μέρα.

Η παραλία πήρε το όνομά της πριν πολλά χρόνια,από την επίσκεψη της θαλαμηγού της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τον πρίγκηπα Κάρολο.