Του Γιάννη Ζωράκη

Δεν ψωνίζουν οι τουρίστες: Καθηλωμένη η αγορά παρά τις εκπτώσεις

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η κίνηση στην αγορά, με τις εκπτώσεις να μην φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στους επιχειρηματίες.

Παρά το γεγονός πως ήδη έχει ολοκληρωθεί σχεδόν ο πρώτος μήνας των εκπτώσεων, τα αποτελέσματα για την αγορά είναι απογοητευτικά. Η μεγάλη αύξηση της κινητικότητας κατά τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων ήταν εντελώς παροδική, αφού αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα η πτώση στην αγορά ήταν κατακόρυφη.

«Υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης, ο οποίος προσθέτει ότι η γενικότερη εικόνα που επικρατεί δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Στο μεταξύ, πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει στην τοπική αγορά το άνοιγμα του νέου πολυκαταστήματος, το οποίο συγκεντρώνει τεράστιους τζίρους τόσο από τους Έλληνες καταναλωτές όσο όμως και από τους τουρίστες, καθώς η φίρμα είναι αναγνωρίσιμη διεθνώς.

«Ήταν αναμενόμενο με το άνοιγμα του νέου πολυκαταστήματος να υπάρξουν έντονοι τριγμοί στην αγορά» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, που τονίζει ότι τα προβλήματα ολοένα και γιγαντώνονται, με τους επιχειρηματίες να κάνουν τεράστιες προσπάθειες για την επιβίωσή τους, οι οποίες όμως σε μια μεγάλη πλειοψηφία τους φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Τουρισμός

Ούτε με την έλευση των τουριστών αυξάνεται η κίνηση στην αγορά, αφού οι περισσότεροι τουρίστες έχουν πολύ μικρή έως ανύπαρκτη αγοραστική δύναμη. Οι περισσότεροι αναζητούν τα φθηνότερα προϊόντα, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε ακριβές αγορές.

«Η ποιότητα των τουριστών και η αγοραστική τους δύναμη είναι πολύ μικρή για να ενισχύσει την κίνηση στην αγορά» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης και διευκρινίζει ότι η πλειοψηφία των τουριστών που έχουν έρθει στην Κρήτη προέρχονται κυρίως από ακυρώσεις της Τουρκίας, γεγονός που συνεπάγεται ότι έχουν πολύ μικρές δυνατότητες κατανάλωσης. «Οι τουρίστες που έχουν έρθει στην πόλη δεν μπορούν ούτε να καταναλώσουν αρκετά και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου που καταλήγει λέγοντας ότι ο Εμπορικός Σύλλογος συνεχίζει μια τεράστια προσπάθεια ανάκαμψης και αντιμετώπισης της κρίσης, διότι δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη επιλογή.