Νέες καθαρίστριες που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία της Κρήτης εκπαιδεύτηκαν χθες στη ΔΥΠΕ σε θέματα καθαριότητας και τεχνικών σωστής και ασφαλούς χρήσης καθαριστικών, διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ.

Στο πρώτο τμήμα της εκπαίδευσης έγινε παρουσίαση θεμάτων που σχετίζονται με την καθαριότητα και τις λοιμώξεις από τις νοσηλεύτριες Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΠΑΓΝΗ, κ.κ. Μεσσαριτάκη και Αστρινάκη, ενώ στο δεύτερο τμήμα παρουσιάστηκαν από την Προϊσταμένη του Τμήματος Ποιότητας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κα Αργυρώ Ανδρουλιδάκη, ορθές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων των υγειονομικών μονάδων.

Η παρουσίαση έγινε με βιωματικές μεθόδους και τρόπο κατανοητό, στο πλαίσιο πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, με τις καθαρίστριες να εκδηλώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες γνώσεις που τους παρείχαν τα στελέχη της υγείας.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, υπεγράφησαν στην 7η Υπε Κρήτης οι πρώτες ατομικές συμβάσεις εργασίας με ιδιώτες για τον καθαρισμό Κέντρων Υγείας και ΠΕΔΥ στην Κρήτη. Η υπογραφή των συμβάσεων θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες στην 7η ΥΠΕ Κρήτης και πραγματοποιείται βάσει των προϋποθέσεων και του περιεχόμενου των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου με ιδιώτες, που απασχολούνται ή απασχολούνταν στις υπηρεσίες καθαριότητας των κτιρίων των ανάλογων φορέων, όπως περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “πρόκειται για ένα νέο καθεστώς που βάζει τέλος στην εργασιακή εκμετάλλευση και στις εργολαβίες στην υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα στους ίδιους τους εργαζόμενους να υπογράφουν απευθείας συμβάσεις με τις διοικήσεις του τομέα της υγείας, διασφαλίζοντας τα ατομικά τους εργασιακά δικαιώματα. Ανάλογες συμβάσεις θα συναφθούν και για υπηρεσίες σίτισης στα νοσοκομεία ευθύνης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης”.