Γράφει ο Αλέξανδρος Ρονιώτης

Σε αυτό το εβδομαδιαίο ραντεβού μας σε συνεργασία με την ιστοσελίδα CretanBeaches.com και την εφαρμογή για έξυπνες συσκευές MyCreteGuide, θα κάνουμε μια εξόρμηση σε δύο άγνωστες τις παραλίες της επαρχίας Ιεράπετρας, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού κι όχι στο νότο όπως οι περισσότεροι θα περίμεναν, και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Καβούσι. Το Καβούσι είναι ένας εκπληκτικός τόπος με μοναδική ιστορία και πάρα πολλά αξιοθέατα σε πολύ κοντινή απόσταση.Εκτός από την περιήγηση στα μονοπάτια και στους κοντινούς αρχαίους οικισμούς του Αζοριά, του Κάστρου, του Βροντά, της νήσου Ψείρας, στην αρχαιότερη ελιά του κόσμου στον Αζοριά (εδώ βρίσκεται η αρχαιότερη, κι όχι στις Άνω Βούβες όπως έχει επικρατήσει εσφαλμένα), στα άγρια φαράγγια του Μέσονα και του Χαυγά, τις κατάγραφες εκκλησίες του γραφικού χωριού, ο επισκέπτης μπορεί επίσης να απολαύσει το μπάνιο του στο Θόλος, την κεντρική παραλία της περιοχής.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες επιλογές για πλήρη απομόνωση. Λίγο βόρεια από την κεντρική παραλία, συναντάμε τις δύο παντελώς άγνωστες βοτσαλιές της Λεγάμενης (από το ομώνυμο ακρωτήριο). Εντύπωση εδώ προκαλούν τα υδροχαρή φυτά που ξεπετάγονται ανάμεσα από τις πέτρες και προδίδουν την ύπαρξη γλυκού νερού.

Οι παραλίες κοιτούν ανατολικά κι έχουν θεά στους πολύ εντυπωσιακούς γκρεμούς της Μαλαύρας. Επίσης αξίζει να περπατήσετε παραλιακά κατά μήκος των ακτών, να κυκλώσετε το ακρωτήρι και να περάσετε από το Χρυσοκάμινο και τo Θεριόσπηλιο και να επιστρέψετε στο Θόλος.