«Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα αναμένονται παρουσιαστούν σήμερα το πρωί (τη βδομάδα που πέρασε) οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, για τη στρατιωτική τους θητεία. Οι δυο αθλητές που υπηρετούν τρίμηνη θητεία, ως κάτοικοι εξωτερικού, πρόκειται να ορκιστούν στις 5 Αυγούστου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ, οι δυο διάσημοι αθλητές φέρονται να έχουν ζητήσει κάποια αναβολή. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας. Πάντως στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση με φωτορεπόρτερ, που θέλουν να απαθανατίσουν τους δυο αθλητές ντυμένους στο χακί».

Με αυτές τις γραμμές, ο τύπος –ηλεκτρονικός και γραπτός- προανήγγειλε τη στράτευση των άσσων του μπάσκετ. Τελικά, οι πληροφορίες δεν ήταν ακριβείς. Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο παρουσιάστηκαν στο Κέντρο, στον Αυλώνα, κανονικά, γύρω στις τρεις και δέκα, το απόγευμα. Ντύθηκαν στο χακί, δηλ. φόρεσαν τη φόρμα παραλλαγής και το μπερέ. Μάλιστα, λόγω του ύψους τους (ο Γιάννης είναι 2.11μ και ο Θανάσης 2.01μ.), το Κέντρο φρόντισε να προμηθευτεί με κρεβάτια στα μέτρα τους, όπως γράφτηκε. Το βράδυ, το συσσίτιο είχε … φασολάδα. Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο, αν οι δύο άσοι του μπάσκετ, έφαγαν το φαγητό τους, όπως όλοι οι άλλοι νεοσύλλεκτοι, ή λόγω έλλειψης κέτσαπ, προτίμησαν κάτι διαφορετικό … «απ’ έξω».

Έχουν προοδεύσει τα πράγματα, από την εποχή που υπηρέτησα την πατρίδα, τους 24 μήνες που μου αναλογούσαν. Κι όσοι είχαν βύσμα και πήγαιναν αεροπορία, ναυτικό, «υπηρετούσαν» 27 μήνες, όμως σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας έμεναν έξω, πολίτες δηλαδή, λόγω βύσματος. Έπειτα αυτό το «τρεις μήνες θητεία, για όσους μένουν στο εξωτερικό», πρέπει να είναι καινούριο. Επίσης, στα χρόνια μας, όταν υπηρετούσε ο ένας αδελφός, ο άλλος έπαιρνε –αυτονόητα- αναβολή. Τώρα, οι άσοι της καλαθοσφαίρισης επιδιώκουν να υπηρετήσουν μαζί … και να τελειώνουν με το στρατιωτικό τους! Με τρίμηνη θητεία … λογικό!

Αν και πέρασαν την πρώτη τους μέρα στο κέντρο όπως όλοι οι νεοσύλλεκτοι, γράφτηκε ότι θα ζητήσουν αναβολή της τρίμηνης θητείας τους, για λόγους επαγγελματικούς. Σεβαστόν. Κυρίως για το Γιάννη, που είναι παίκτης του ΝΒΑ και στις 20 Ιανουαρίου του 2015, έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς, που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. Και για όσους δεν γνωρίζουν, το ΝΒΑ (National Basket Association), σημαίνει και… «πολύ χρήμα». Και θα ήταν κρίμα, να χάσει τόσο… χρήμα ο Γιάννης, εξαιτίας της διεξαγωγής «τρίμηνων διακοπών», σε κάποιο κέντρο τεθωρακισμένων, στην Ελλάδα. Γιατί, αλήθεια τι θητεία να προλάβει να κάμει κανείς μέσα σε τρεις μήνες; Το βέβαιον είναι, ότι με τις πιο αντίξοες συνθήκες στράτευσης, οι αδελφοί Αντετοκούνμπο θα κάνουν … «φασίνα» κάτω από τη μπασκέτα. Επαναλαμβάνω, με τις πιο αντίξοες συνθήκες και με τον πιο «σκληρό» και τυπικό Διοικητή, θα τους ανατεθεί … η «βελτίωση του μπασκετικού πνεύματος», στη μονάδα (αν υποθέσουμε ότι οι άσοι του επιπέδου αυτού, με τις υψηλές διασυνδέσεις και τις γνωριμίες, τους ιθύνοντες και τους προστάτες τους, δεν θα βρουν αληθοφανή δικαιολογία (Εθνική κ.λπ.), ώστε να περνούν τη μέρα τους … αλλού! Και ό,τι κι αν κάνεις όταν υπηρετείς, που είναι διαφορετικό απ’ αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι, αυτό λέγεται «λούφα»!).

Προσωπικές αναμνήσεις: 6ο Σύνταγμα Πεζικού. Ημέρα παρουσίασης στο Κέντρο της Κορίνθου. Ήμασταν όρθιοι και «ασκεπείς» μέσα στον ανοιξιάτικο ήλιο του Απρίλη. Περιμέναμε στη σειρά, να περάσουμε από το γραφέα, για να μας κατατάξει σε ποιο Λόχο και ποια Διμοιρία θα ανήκουμε. Ανησυχία για το μετά, φάτσες άγνωστες, κεφάλια «κεκαρμένα εν χρω» (δηλ. κουρεμένα γουλί). Ξαφνικά, σε κάποιο σημείο, εκεί κοντά ξέσπασε ένας ομηρικός καβγάς, αλλά ανάμεσα σε τόσο κόσμο, το μόνο που έφτανε σε μας ήταν η φασαρία. Τελικά, φτάνει ένας δεκανέας και αναφέρει στο λοχαγό που επέβλεπε τους γραφείς: «Κυρ – Λοχαγέ, δυο συνάδελφοί σου τσακώνονται, ποιος θα πάρει στο Λόχο του τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού». Κατάλαβα, πως όποιος κι αν τον έπαιρνε, τελικά, θα είχε να το λέει –μια ζωή- πως είχε «υπό διοίκηση» το γνωστό τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και της Εθνικής μας. Εκείνο που δεν είχα προβλέψει ήταν ότι τις επόμενες μέρες, όταν εμείς πηγαίναμε συντεταγμένοι, με κράνος, παλάσκες, γυλιό, για το πεδίο βολής ή για το πεδίο ασκήσεων, ο τερματοφύλακάς μας, αραγμένος (και προφανώς εκτός υπηρεσίας – λούφα, δηλαδή), μας κοίταζε βαριεστημένα από το παράθυρο του θαλάμου του, στο δεύτερο όροφο!

Ας προσέξουμε, όμως και κάτι άλλο, από τα πολύ τρελά (συγγνώμη για την έκφραση) που συμβαίνουν στην Ελλάδα (μόνο;)! Θέλουμε να μάθουμε ποιος εγκέφαλος τοποθέτησε τους αδελφούς Αντετοκούνμπο, (με ύψος πάνω από 2 μ.), στα τεθωρακισμένα. Γιατί το Αντετοκούνμπο δεν είναι ούτε Παπάς, ούτε Παπαδάκης, ούτε Παπαδόπουλος. Ακόμα κι ο άσημος γραφέας στο Στρατολογικό Γραφείο, που θα χειριστεί και θα μεταγράψει κάπου το όνομα αυτό, θα πει στο διπλανό του γραφέα: «Ρε… κατατάσσονται ο Γιάννης και ο Θανάσης. Τι μας τους έφεραν στα Τεθωρακισμένα. Χωράνε μέσα στο άρμα μάχης;». Αυτά συμβαίνουν μόνο στο στρατό και ειδικά … μόνο στην Ελλάδα. Χάθηκαν τα άλλο Όπλα, όπως το Πεζικό, το Πυροβολικό, οι Διαβιβάσεις … για να μην πούμε Αεροπορία ή Ναυτικό και θεωρήσουμε ότι οι αδελφοί Αντετοκούνμπο έχουν βύσμα! Ο περίφημος σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο διάστημα, προτιμήθηκε επειδή μεταξύ των άλλων προσόντων που είχε, το ύψος του ήταν μόνο 1,57 μ. και θα είχε μεγαλύτερη άνεση μέσα στο θαλαμίσκο. Τώρα πώς βάζεις δύο Νιγηριανά θηρία μέσα σε ένα άρμα; Μοιάζει με το ανέκδοτο, σχετικά με το πώς βάζουμε δύο ελέφαντες μέσα σε ένα σκαραβαίο Volkswagen: «Ένα μπρος και ένα πίσω»!

Το μπάσκετ, ως άθλημα, έχει μειονεκτήματα. Το ένα είναι ότι παίζεται με τα χέρια. Άλλο είναι με τα χέρια να βάζεις τρίποντο από τα 6,25μ. και άλλο να πετυχαίνεις το «γάμμα» της εστίας με το πόδι, από τα 35 μέτρα! Το άλλο είναι ότι ως άθλημα είναι ρατσιστικό. Έτσι και είσαι μαύρος και πάνω από τα 2 μ., τι να το κάνεις το να είσαι άσπρος … όσο κοντός κι αν είσαι! Γι’ αυτό, στο χώρο του NBA, οι λευκοί είναι η εξαίρεση, μια μειοψηφία, που αγωνίζεται … για τα δικαιώματά της! Το τρίτο, είναι ότι παίζεται σε μικρότερο γήπεδο και έτσι οι φίλαθλοι είναι πάντα λιγότεροι από ότι στο ποδόσφαιρο. Σ’ αυτό το τελευταίο, η διαφορά μετριάζεται, όταν με την παρεμβολή της τηλεόρασης βγαίνουμε από τον αγωνιστικό χώρο και τον μεταφέρουμε μέσα σε κάθε σπίτι, μπαρ ή κέντρο διασκέδασης.

Ο Γιάννης είναι συμπαθέστατος και μιλάει ελληνικά σαν Έλληνας. Αυτό το «σαν» έχει πια πάψει να υπάρχει από το Μάιο του 2013, όταν του δόθηκε η πλήρης Ελληνική ιθαγένεια. Έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια, τον Φράνσις και το Θανάση και δύο μικρότερα τον Κώστα και τον Αλέξη. Γεννήθηκε στα Σεπόλια κι έπαιξε για πρώτη φορά μπάσκετ (καλαθοσφαίριση, όπως λένε στην επηρεασμένη από τους Άγγλους, Κύπρο) στον Φιλαθλητικό, Ζωγράφου. Στις 28 Απριλίου του 2013, ανακοινώθηκε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, επίσημα, θα συμμετείχε στο ντραφτ του NBA το 2013. Στις 30 του Ιουλίου του 2013, υπέγραψε συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς.

Το Μιλγουόκι είναι η πρωτεύουσα της Πολιτείας του Γουϊσκόνσιν, και νότιά της βρίσκεται το Ιλλινόι, με πρωτεύουσα το Σικάγο. Και οι δύο πολιτείες βρίσκονται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Στα βόρεια των ΗΠΑ, δηλαδή. Κι όταν λέμε κρύο, εννοούμε παγωνιά. Όλος ο Βόρειος Πόλος κατεβαίνει ανεμπόδιστα από τον ανοιχτό Καναδά και μπρρρρ!!! Μόλις, ο Γιάννης, είχε φτάσει στο Μιλγουόκι και όπως γίνεται πάντα με όλους τους νέους φερέλπιδες παίκτες, ανεξαρτήτως αθλήματος, περιτριγυρίστηκε από τους δημοσιογράφους και τους ανθρώπους του τύπου και της τηλεόρασης και άρχισε να βομβαρδίζεται με ερωτήσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη χώρα των ημιθέων του μπάσκετ, με τους Κόμπε Μπράιαντ, Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ, Λεμπρόν Τζέιμς, Σακιλ Ο’Νηλ, Χακίμ Ολάζουον και φυσικά τον κορυφαίο όλων των εποχών Μάικλ Τζόρνταν. Στην ερώτηση: «Ποιο παίκτη θαυμάζετε;», ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με τη μεγαλύτερη φυσικότητα του κόσμου, απάντησε: «Το Δημήτρη Διαμαντίδη»! – Κόκκαλο οι δημοσιογράφοι! Μπράβο, ρε Γιάννη ... «φανέλα από τον τόπο σου…». Άξιος!!!

[email protected]