Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Μεγάλη ζήτηση έχουν αυτή την περίοδο πολυτελείς βίλες με όλα τα κομφόρ, που ενοικιάζονται σε όλη την Κρήτη και απευθύνονται σε πολυμελείς παρέες από ξένους επισκέπτες με γεμάτα πορτοφόλια, αφού η διαμονή 6 ημερών στοιχίζει σε πολλές περιπτώσεις αρκετές χιλιάδες ευρώ.

“Όταν το προϊόν είναι ποιοτικό έχει ζήτηση. Οι καλές βίλες ενοικιάζονται”, είπε στην “Π” ο τουριστικός επιχειρηματίας Μανόλης Παπακαλιάτης, τονίζοντας ότι για τον πελάτη έχει μεγάλη σημασία να πληρώσει κάτι που όμως αξίζει την τιμή του, ακόμη κι αν είναι υψηλή.

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να δει κάποιος σε τι τιμές ενοικιάζονται βίλες με πισίνα και όλα τα κομφόρ σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, για παράδειγμα την περίοδο από 20-26 Ιουλίου. Βίλα στην Ελιά 4 υπνοδωματίων με δυνατότητα φιλοξενίας 8 ατόμων με ιδιωτική πισίνα και υδρομασάζ ενοικιάζεται στην τιμή των 2.400 ευρώ. Βίλα στον Καρτερό με πισίνα, γυμναστήριο, τζακούζι, υδρομασάζ με 3 υπνοδωμάτια για φιλοξενία 8 ατόμων ενοικιάζεται 5.340 ευρώ. Βίλα στην Αγία Πελαγία με 5 υπνοδωμάτια για τη φιλοξενία 10 ατόμων, γήπεδο τένις, ιδιωτική παραλία, γυμναστήριο, πισίνα κ.λπ. έχει τιμή 14.100 ευρώ. Βίλα στις Μαργαρίτες με ιδιωτική πισίνα και 3 υπνοδωμάτια όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 8 άτομα έχει τιμή ενοικίου τα 1.152 ευρώ.

Βίλα στην Ελούντα με πισίνα και 3 υπνοδωμάτια έχει τιμή 4.800 ευρώ, ενώ πολυτελής κατοικία στον Άγιο Νικόλαο, με πισίνα και όλα τα κομφόρ που μπορεί να φιλοξενήσει 8 άτομα, τιμάται 2.700 ευρώ για διαμονή 6 ημερών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις βίλες που διατίθενται προς ενοικίαση έχουν τις σχετικές άδειες, ωστόσο πάρα πολλές άλλες δεν έχουν άδεια και οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να συμπληρώσουν με τη μίσθωση των εξοχικών τους το εισόδημά τους. Το ίδιο ισχύει και για καταλύματα λιγότερο πολυτελή. Πρόκειται συνήθως για απλά διαμερίσματα που οι ιδιοκτήτες τους τα ενοικιάζουν για να εισπράξουν κάποια επιπλέον χρήματα.

“Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση αφίξεων αλλά πολλά ξενοδοχεία έχουν άδεια δωμάτια. Ποια είναι η εξήγηση; Οτι μεγάλος αριθμός τουριστών ενοικιάζει αυτά τα μη δηλωμένα καταλύματα” σχολίασε ο Μ. Παπακαλιάτης.

“Το airbnb έχει αλλάξει τα δεδομένα στον τουρισμό, όμως λειτουργεί με άνισους όρους για όλους εμάς που λειτουργούμε νόμιμα καταλύματα, υποχρεωνόμαστε να τηρούμε συγκεκριμένους κανόνες, πληρώνουμε φόρους” μας είπε η Κορίνα Μηλιαράκη, πρόεδρος της Ένωσης Τουρισμού Υπαίθρου και Αγροτουρισμού Κρήτης, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ποιοτικά αγροτουριστικά καταλύματα έχουν πολύ υψηλές πληρότητες, οι οποίες θα συνεχιστούν και το φθινόπωρο”. “Οι πληρότητές μας δεν είναι ικανοποιητικές και ένα πολύ μεγάλο θέμα, χωρίς βέβαια να είναι το μοναδικό, είναι το airbnb” σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φιλοξενία” Γιώργος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο ακόμη δεν υπάρχει και ο καθένας ενοικιάζει ό,τι θέλει, χωρίς να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και χωρίς να ελέγχεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα εκτιμάται ότι οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών απευθύνονται σε ποσοστό 80% στους ξένους και μόνο κατά 20% στους Έλληνες πελάτες.