Το ποσό του 1εκ. ευρώ θα διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη στο πλαίσιο μελέτης που έχει εκπονήσει με την οποία φιλοδοξεί να αλλάξει την αισθητική και τη λειτουργικότητα του σημείο.

Η σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο του εξαιρετικά ανταγωνιστικού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο.

Ωστόσο, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί να εξασφαλίσει τα χρήματα για την ανάπλαση.

Οπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιάννης Αναστασάκης επειδή η ανάπλαση του πάρκου αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, το έργο θα εκτελεστεί έτσι και αλλιώς αφού ακόμα και αν δεν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα που έχει προκηρύξει το υπουργείο, ο Δήμος σχεδιάζει το σχετικό κονδύλι να καλυφθεί από το πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων. Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος το πάρκο Γεωργιάδη είναι ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της πόλης και ένας σημαντικός κοινόχρηστος χώρος για τους πολίτες, η αναβάθμιση του αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς το χώρο αυτό τον επισκέπονται καθημερινά κατά εκατοντάδες πολίτες.Τι προβλέπει η ανάπλαση

Η μελέτη ανάπλασης των 15 στρεμμάτων του πάρκου Γεωργιάδη περιλαμβάνει τη φύτευση 6,5 χιλιάδων νέων φυτών, την εγκατάσταση ενός ηλιακού ρολογιού, ενώ παράλληλα αλλάζουν τα υλικά επίστρωσης ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον. Η παρέμβαση εκτιμάται ότι θα έχει χρόνο υλοποίησης εννέα μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο σημαντικός αυτός κοινόχρηστος χώρος θα αποκτήσει περισσότερο χρώμα με τις νέες φυτεύσεις που προγραμματίζονται, θα γίνει ένας μεγάλος καθαρισμός ώστε να αναδειχτεί ουσιαστικά το ενετικό τείχος το οποίο σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει καλυμμένο και παράλληλα θα βελτιωθούν οι προσβάσεις του πάρκου ώστε να είναι εύκολη η διάβαση του από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.