Πρόσβαση σε υψηλή τεχνολογία εντός της Ε.Ε. αλλά και σημαντικούς οικονομικούς πόρους προσφέρει στο ΕΛΚΕΘΕ η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων (EMBRC). Την ίδια στιγμή, επιστήμονες από κέντρα άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε. έχουν την ευκαιρία να έρθουν στην Κρήτη και να πραγματοποιήσουν πειράματα με εξοπλισμό του ΕΛΚΕΘΕ. Υπάρχει, ακόμα, η δυνατότητα ιδιωτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν εξοπλισμό που βρίσκεται στην Κρήτη και να στηρίξουν οικονομικά το κέντρο.

Συνάντηση στην Περιφέρεια

Η θαλάσσια βιοτεχνολογία για την ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων της Κρήτης μέσω της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής EMBRC συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την εκτελεστική διευθύντρια του EMBRC (European Marine Biological Resource Centre) , Δρ. Ilaria Nardello.

Στη συνάντηση, στην περιφέρεια Κρήτης, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες ανάδειξης και αξιοποίησης των ιδιαιτεροτήτων της Περιφερειακής Στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Κρήτης, που σχετίζονται με τη θαλάσσια έρευνα και βιοτεχνολογία σε συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης, όπως επίσης ως βασικοί μελλοντικοί τομείς θαλάσσιας έρευνας, καινοτομίας και διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την βούληση της περιφέρειας Κρήτης για συνεργασία για την στρατηγική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής μαζί με άλλες παράκτιες περιφέρειες της Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η κ Nardello ανέφερε, ότι, η περιφέρεια Κρήτης αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές περιφέρειες στην Ευρώπη ως προς την κοινωνική συνοχή και την δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης με τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων. Στη χθεσινή συνάντηση-σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης Δρ. Ν. Ραπτάκης, η διευθύντρια περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού, Δρ. Ε. Χατζηγιάννη, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εκπροσώπησε ο Δρ. Γ. Κωτούλας, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ). Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης της κ. Nardello στο ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη μετά από πρόσκληση του διευθυντή του ΙΘΑΒΒΥΚ Δρ. Α. Μαγουλά, για τη συνεργασία και ανάπτυξη της ερευνητικής καινοτομίας σε περιφερειακό επίπεδο, όπως επίσης την βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων.

Τα ωφέλη για την Κρήτη

Ο διευθυντής ερευνών του ΙΘΑΒΒΥΚ, δρ. Γιώργος Κωτούλας, εξηγεί στην «Π» πως το EMBRC αποτελεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών με έδρα τη Γαλλία, όπου το ΕΛΚΕΘΕ εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Αναφέρει πως μέσω του δικτύου υπάρχει μία ανταλλαγή τεχνολογίας, «δεν μπορούν όλοι στα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα να έχουν ακριβές υποδομές για τη θαλάσσια έρευνα. Τώρα θα παρέχεται πρόσβαση σε εργαλεία και υποδομές οποιουδήποτε στην Ευρώπη θέλει να κάνει θαλάσσια έρευνα και δεν είναι σε θέση να την κάνει.

Τα ινστιτούτα έχουν σοβαρές υποδομές και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερα».

Έτσι, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια θα μπορούν να κάνουν ένα πείραμα στην Κρήτη ή τη Γαλλία αλλά και εταιρείες που θεωρούν ότι θα μπορούν να παράξουν ένα προϊόν, για παράδειγμα από το σπόγγο, και δεν έχουν τα μέσα να κάνουν την απαραίτητη έρευνα, θα ζητούν μέσω αίτησης συνεργασία με τα ιδρύματα. Ενδεχομένως, οι εταιρείες να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που θα τους παρέχονται από τους ερευνητές. Ο δρ. Γ. Κωτούλας εξηγεί πως το δίκτυο προσπαθεί να στηθεί πάνω από μία πενταετία και ιδρύεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί η Ε.Ε. προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική.

«Δεν μπορεί το κάθε ινστιτούτο να έχει μεγάλες υποδομές αλλά αν γίνουν μεγάλες υποδομές, το κάθε ινστιτούτο μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Για τις υποδομές του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη μπορεί να κάνει αίτηση κάποιος από τη Νορβηγία προκειμένου να πραγματοποιήσει εδώ κάποιο πείραμα και θα πρέπει να υπάρχουν τα όργανα λήψης αποφάσεων και η οικονομική στήριξη ώστε να υλοποιηθεί», αναφέρει. Ήδη, με τη συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ στο δίκτυο, το κέντρο έχει αποκτήσει τρία ερευνητικά προγράμματα. Εξάλλου, ο δρ. Γ. Κωτούλας τονίζει πως αποτελεί ένα εργαλείο πολιτικής για το ΕΛΚΕΘΕ.

Σημειώνεται πως τα μέσα του ΕΛΚΕΘΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους επιστήμονες εντός της χώρας.

Ο διευθυντής ερευνών του ΙΘΑΒΥΚΚ τονίζει πως οι ευρωπαϊκές υποδομές συνδέονται με τον εθνικό οδικό χάρτη μεγάλων υποδομών και είναι σε αναμονή η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για 20 μεγάλες υποδομές πανελλαδικά, όπου σημαντική συμμετοχή έχει και το ΕΛΚΕΘΕ.Τέλος, τονίζει πως σε όλη αυτή την προσπάθεια, η περιφέρεια Κρήτης έχει στηρίξει το ΕΛΚΕΘΕ, «η Κρήτη είναι μια από τις περιοχές της Ευρώπης που υποστηρίζει πολύ δυναμικά τη θαλάσσια έρευνα», καταλήγει.