
Στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πλέον πολιτικά ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του διορίστηκε η Τερέζα Μέι από την βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα που άνοιξε τις πύλες του Brexit σηματοδοτώντας τους τίτλους τέλους της ηγεσίας του Ντέιβιντ Κάμερον. H Τερέζα Μέι, η οποία πήρε από την βασίλισσα Ελισάβετ την εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας δήλωσε: ‘’Η ηγεσία μου θα είναι στο πνεύμα του Ντέιβιντ Κάμερον’’. Για την ιστορία, η Μέι είναι η 13η ηγέτις κυβέρνησης που ορκίζει η βασίλισσα Ελισσάβετ. Λίγη ώρα πριν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, είχε κι εκείνος περάσει την πύλη του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει, μετά από έξι χρόνια στο θώκο, την παραίτησή του. Νωρίτερα, έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά, απηύθυνε σύντομο λόγο από το κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Ντάουνινγκ Στριτ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα είναι πλέον πιο δυνατή». Από το ίδιο σημείο απευθύνθηκε στους πολίτες και η Τερέζα Μέι, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, πριν κατευθυνθεί, συνοδευόμενη από το σύζυγό της στο εσωτερικό της νέας της κατοικίας. Οι φωτογράφοι δεν σταματούσαν να απαθανατίζουν το ζεύγος των νέων ενοίκων της Ντάουνινγκ στριτ, με πολλούς μεταξύ αυτών -καθώς είναι γνωστή η αδυναμία της κ. Μέι στα παπούτσια- να εστιάζουν στα υποδήματα της νέας «Σιδηράς Κυρίας» της Βρετανίας. H Μέι υποσχέθηκε να διαμορφώσει ένα νέο ρόλο για τη χώρα της, μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Καθώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, προτού εισέλθει στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. Η Μέι δεσμεύτηκε επίσης να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι «Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».
Οι νέοι υπουργοί
Η πρωθυπουργός διόρισε τον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ νέο υπουργό Οικονομικών, ανακοινώνοντας τον πρώτο της διορισμό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Επίσης ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και εκ των βασικών υπέρμαχων του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Κάμερον φεύγει
Την Τρίτη και ενώ η σύζυγος του Ντέιβιντ Κάμερον, Σαμάνθα επέβλεπε την μετακόμιση από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο ίδιος επέλεξε να κάνει την τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργός σε ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο δυτικό Λονδίνο.
Ο Κάμερον επισκέφθηκε το σχολείο την ώρα του μεσημεριανού φαγητού και κάθισε να φάει μαζί με τους μαθητές πατάτες και φασόλια στον φούρνο.
Ο Ντέιβιντ και η Σαμάνθα Κάμερον αναμένεται να μετακομίσουν στην νέα τους κατοικία στο Νότινγκ Χιλ με τα τρία παιδιά τους, την Νάνσι 12 ετών, τον Έλβεν 10 ετών και την Φλόρενς 5 ετών.

