Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σε βαρύτατες καταγγελίες σε σχέση με την πορεία  του Πολιτιστικού Κέντρου  προχώρησαν  τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του  έργου  στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σ’ αυτή συζητήθηκε αναλυτικά η πρόοδος σκατασκευής του μεγαλύτερου εργοταξιακά και οικονομικά  έργου που υλοποιεί σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο ο Ηλίας Λυγερός όσο και οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ.Κασαπάκης και Μ.Κοκοσάλη ζήτησαν την απομάκρυνση του σημερινού διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ ο οποίος μάλιστα δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση για να ενημερώσει το Σώμα παρά το γεγονός ότι κλήθηκε εγγράφως.

Το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Κώστας Ξυλούρης χαρακτήρισε ολέθρια την καθυστέρηση των 1114 ημερών στην υλοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο βρίθει προβλημάτων τα οποία έχουν εντοπιστεί στα πορίσματα των  Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων. Επί παραδείγματι, προβλήματα εντοπίζονται  σε σχέση με το στέγαστρο όπου διαπιστώνεται ότι “οι νέες εργασίες εκτελέστηκαν από την ανάδοχο εταιρεία χωρίς να έχουν προηγουμένως εγκριθεί και συμβασιοποιηθεί μέσω του ανακεφαλιωτικού πίνακα εργασιών” ... με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ίδιος επέρριψε βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στη Δημοτική Αρχή που δρομολογεί την εξέλιξη του έργου στα χνάρια της προηγούμενης πολιτικής διοίκησης, και μίλησε για απαξίωση του έργου της Επιτροπής η οποία προβαίνει σε σοβαρότατες καταγγελίες με τις οποίες δεν ασχολείται κανείς... Το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Ζαχαρίας Ασαριωτάκης τόνισε ότι η  κρίσιμη υπόθεση της υλοποίησης του Πολιτιστικού Κέντρου προχωρά χωρίς συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία και ουσιαστικά ελέγχεται από εξωτερικούς συνεργάτες και μακριά από το δημόσιο έλεγχο που θα έπρεπε να έχει ένα τέτοιο  δημόσιο έργο. Ο ίδιος μάλιστα έθεσε και το ζήτημα της βιωσιμότητας της ΔΕΠΤΑΗ η οποία καλείται να καλύψει τις πολύ μεγάλες εκκρεμότητες του Πολιτιστικού Κέντρου που ακολουθούν ενώ έθεσε ευθέως ζήτημα  βιωσιμότητας της δημοτικής επιχείρησης η οποία έχει ήδη δύο ζημιογόνες χρήσεις και εάν ακολουθήει μια  τρίτη κινδυνεύει να κλείσει...

Την αγωνία των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης   για το Πολιτιστικό Κέντρο εξέφρασε το μέλος της κ. Χαρά Τριαματάκη με δεδομένο μάλιστα ότι βρίσκεται, όπως είπε, σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση υλοποίησης που  έχει να κάνει με τον έλεγχο της δεύτερης φάσης του έργου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου επιχείρησε να τεκμηριώσει τις επιλογές της δημοτικής αρχής αναφορικά με τη διαχείριση του έργου το οποίο χαρακτήρισε δύσκολο και με ιδιαιτερότητες.Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ζητούμενο είναι το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς να πληρώσει ο Δήμος Ηρακλείου την απένταξη του για την οποία θα δώσει πραγματική μάχη ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πόλης. Εξέφασε την αγωνία του για την απογείωση του   κόστους της πρώτης φάσης του έργου από τα 22 εκ στα 52 για την οποία μέχρι σήμερα όπως είπε έχουν πληρωθεί 28 εκ από τον κρατικό προυπολογισμό, 4 εκ. από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 3 εκ. από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού και άλλα 5 εκ. από το Δήμο Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Μηνάς Καπετανάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του  για το μέλλον του έργου με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες δομές πολιτισμού. Ακόμη, έθεσε ζήτημα σχετικά με τη δυνατότητα της ΔΕΠΤΑΗ να το διαχειριστεί με δεδομένο ότι ταλανίζεται από τις παρενέργεις της οικονομικής κρίσης και την ίδια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με την απώλεια των εσόδων των πάρκινγκ. Σε κάθε περίπτωση γινεται μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα το έργο και μέχρι τον Οκτώβριο  του επόμενου έτους να έχει ολοκληρωθεί η συνολική  παράδοση του. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κουράκης τόνισε ότι  το Πολιτιστικο ήταν ένα όραμα των Ηρακλειωτών πάρα πολλά χρόνια. Κατασκευάστηκε ένα καλαίσθητο κτήριο  και σήμερα η πόλη έχει ένα κόσμημα.  Ο ίδιος επιχείρησε να υποβαθμίσει την καθυστέρηση των 1114 ημερών τονίζοντας ότι τέτοια καθυστέρηση εμφανίζεται και σε μια απλή πλατεία, ενώ όπως είπε το μεγαλύτερο μέρος των χρονοτριβών έχει    να κάνει με την αργοπορία στην εκταμίευση των κονδυλίων του έργου. Σε σχέση με την αλλαγή της μελέτης του έργου για να αξιοποιηθεί η γεωθερμία και το υδάτινο δυναμικό τόνισε ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το όφελος της μείωσης της ενεργοβόρας λειτουργίας του κτηρίου. Ο κ. Λυγερός  αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του έργου, στα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και σχολίασε ότι η σημερινή δημοτική αρχή βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης.

Μίλησε για την ανεπάρεια της ΔΕΠΤΑΗ να ολοκληρωσει το έργο  και για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην πληρωμή του στέγαστρου του πολιτιστικού Κέντρου.

Σε σχέση με τη μελετοκατασκευή, τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια παράταση στη λήψη του δανείου το οποίο επικαλείται ως άλλοθι  γιατί εξωθήθηκε σε αυτή την επιλογή.  Ο κ. Λυγερός επέρριψε ευθύνες στη  δημοτική αρχή, διότι  έχει απαξιώσει τα ερωτήματα των “Ενεργών Πολιτών” στα οποία  ο μόνος που απαντά είναι ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας ο οποίος προχώρησε σε χονδροειδείς διαστρευλώσεις των απόψεων τους. Οπως είπε ο  δήμαρχος υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της πρωην   δημοτικής αρχής με την οποία ταυτίζεται πολιτικά. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κασαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”  χαρακτήρισε  απαράδεκτη την έλλειψη γραπτής εισήγησης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής γεγονός που δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την πολιτική της επιλογή να υποβαθμίσει  το θέμα .

Όπως είπε το πρώτο που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου  το οποίο το  έχουν πληρώσει οι Ηρακλειώτες. “Ωστοσο   προβληματίζουν οι σχολιασμοί του δημάρχου περί βιωσιμότητας, διότι μέσα από αυτές διαφαίνεται η  προοπτική εισπραξιμότητας”. Ο κ. Κασαπάκης και η κ. Μαρία Κοκοσάλη κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα σχέδιο απόφασης με το οποίο προτείνουν την απομάκρυνση του προϊσταμένου τεχνικού διευθυντή και του νομικού συμβούλου της ΔΕΠΤΑΗ. Τόνισαν ότι ποτέ το Σώμα δεν ενημερώθηκε ουσιαστικά για το έργο  και αναφέρθηκαν  σε  μια σειρά παράνομων εργασιών που  προκύπτουν από τα πορίσματα, των Επιθεωρητών δημοσίων έργων που δείχνουν ότι το έργο δεν καθυστέρησε λόγω γεωθερμίας την οποία ξέραμε εξ αρχής ως προοπτική, αλλά λόγω συγκεκριμένων μη σύννομων  χειρισμών.



Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο για την επιστροφή

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή το μείζον θέμα που προέκυψε δηλαδή αυτό της διεκδίκησης του ποσού των 896.522 ευρώ που ζητά από το Δήμο Ηρακλείου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το έργο της αναβάθμισης του ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων.

Λαύρος κατά της δημοτικής αρχής εμφανίστηκε ο επικεφαλής των “Ανοικτών Οριζόντων” Γιάννης Κουράκης ο οποίος την κατηγόρησε ότι χωρίς να έχει μελετήσει  τα υπηρεσιακά έγγραφα  δημοσιοποίησε ένα θέμα με τρόπο που διαστρευλώνει πλήρως. όπως είπε, την υπόθεση.

Όπως προσέθεσε μάλιστα, το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε  από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το  ΘΗΣΕΑ.

Ωστόσο επειδή το έργο αφορούσε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη παρέμβαση για την αποκατάσταη της χωματερή των Πέρα Γαλήνων που έπρεπε λειτουργικά να αναβαθμιστεί ώστε να μην χρεωθεί πρόστιμο από την Ευρωπαική Ένωση, το ίδιο το κράτος ζήτησε να χρηματοδοτήσει το έργο.

Άρα λοιπόν δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ όπως διέρρευσε η Δημοτική Αρχή την οποία κατηγόρησε ότι με χυδαίο τρόπο διαχέει πληροφορίες που  αφορούν σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση. 

Οι σχολιασμοί του κ. Κουράκη προκάλεσαν την οργή του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος επέστρεψε το χαρακτηρισμό “του  χυδαίου” στον κ. Κουράκη, ενώ απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι δεν έχει λόγο  να αντιδρά και να οργίζεται διότι πολύ απλά, όπως τόνισε,  η δημοτική αρχή δεν έκανε κανένα χαρακτηρισμό στα γεγονότα, απλώς προσπαθεί να διαχειριστεί μια κατάτασταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.

Όπως είπε ο Δήμος Ηρακλείου θα δώσει μάχη προκειμένου να καταφέρει να αποτρέψει τη χρέωση των χρημάτων αυτών, με έφεση και αίτηση αναστολής χρέωσης της δαπάνης αυτής που διεκδικεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.