Η άτρωτη Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος είναι η νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της! Παρά την απώλεια του Κριστιάνο Ρονάλντο λόγω τραυματισμού στο 25', το γκολ του Έντερ στην παράταση (108') έκρινε τον τελικό στο "Σταντ ντε Φρανς" (1-0) και έριξε στο καναβάτσο τους Γάλλους, οι οποίοι με τον Ζινιάκ είχαν δοκάρι στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας.

Oι Πορτογάλοι «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «τρικολόρ» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της. Παράλληλα, δεν επέτρεψε στους Γάλλους να γίνουν η πρώτη ομάδα στη διοργάνωση που θα κατακτούσε δεύτερο τίτλο ως διοργανώτρια.

Ο Φερνάντο Σάντος πέρασε τον επιθετικό της Λιλ στο ματς στο 79' και άλλαξε το ματς, έκανε επικίνδυνους του Ίβηρες επιθετικά και στο 109' με τρομερή προσπάθεια και μακρινό σουτ "εκτέλεσε" τον Ουγκό Λορίς.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο μεγάλος άτυχος, καθώς τραυματίστηκε στο 8' και τελικά στο 24' αντικαταστάθηκε, καθώς το πρόβλημα στο αριστερό γόνατο από το χτύπημα του Ντιμιτρί Παγέτ δεν ήταν ασήμαντο.

Παρά την απουσία του μεγάλου αρχηγού η Πορτογαλία τα κατάφερε, κυρίως λόγω της τρομερής εμφάνισης του Ρουί Πατρίσιο. Ο τερματοφύλακας της Σπόρτινγκ Λισαβόνας ήταν καταπληκτικός, έκανε πολλές εξαιρετικές επεμβάσεις και ήταν απλά ο καλύτερος του τελικού.

Η Γαλλία δεν πήρε βοήθειες από Παγέτ, ο Γκριεζμάν ήταν καλός, αλλά τον σταμάτησε δύο φορές ο Ρουί Πατρίσιο, ενώ ο καλύτερος των "μπλε" ήταν ο Μουσά Σισοκό.

Στις καθυστερήσεις οι διοργανωτές είχαν δοκάρι με τον Ζινιάκ και τελικά έπαθαν ότι και η Πορτογαλία από την Ελλάδα το 2004, έχασαν το Euro στον τελικό στην πατρίδα τους.

Η Πορτογαλία λοιπόν έγινε η δέκατη χώρα στην Ευρώπη που κατακτά την κορυφή και έχει μία κατάκτηση μαζί με Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Σοβιετική Ένωση και Τσεχοσλοβακία. Τρεις κατακτήσεις έχουν Ισπανία και Γερμανία, στις δύο έμεινε η Γαλλία.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (4-4-2): Ρ.Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Αντ.Σίλβα (66' Μουτίνιο), Γ.Καρβάλιο, Ρ.Σάντσες (79' Έντερ). Ζ.Μάριο, Κρ.Ρονάλντο (25' Κουαρέσμα), Νανί

ΓΑΛΛΙΑ (4-2-3-1): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Σισοκό (110' Μαρσιάλ), Γκριεζμάν, Παγέ (58' Κομάν), Ζιρού (78' Ζινιάκ).