Γράφει ο Αλέξανδρος Ρονιώτης

Σε αυτό το εβδομαδιαίο ραντεβού μας σε συνεργασία με την ιστοσελίδα CretanBeaches.com και μέσω της εφαρμογής για έξυπνες συσκευές MyCreteGuide, συνεχίζουμε την εξερεύνηση σε μια από τις πιο αγαπημένες μου περιοχές της Κρήτης, τα Αστερούσια Όρη. Θα μεταφερθούμε στη βάση του ακρωτηρίου Οξά, όπου δημιουργείται το Κατάρτι, μια μικρή παραλία στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού.

Το όνομά της το παίρνει από έναν χαρακτηριστικό βράχο στη θάλασσα που θυμίζει ιστίο πλοίου.

Η εντελώς απομονωμένη αυτή παραλία βρίσκεται καταμεσής του άγριου και μαγευτικού τοπίου των Αστερουσίων Ορέων, νοτιοδυτικά της κορυφής του Κόφινα.

Κοντά στο Κατάρτι οδηγεί μόνο ένας χωματόδρομος από τον Σαλαμιά και (ασαφές) μονοπάτι από την παραλία της Τρυπητής, που βρίσκεται 2,5 χλμ δυτικότερα. Η πρόσβαση με περπάτημα από την Τρυπητή διαρκεί περίπου 1:10 και η ακριβής πορεία με στίγματα δίνεται στην ιστοσελίδα μας cretanbeaches.com.

Η παραλία και η τριγύρω περιοχή είναι ιδανική για ψάρεμα, καθώς τα αλιεύματα ακόμη, ευτυχώς, αφθονούν. Το Κατάρτι έχει βότσαλο και καθαρά βαθιά νερά, ενώ οι τριγύρω βράχοι είναι απίστευτα εντυπωσιακοί.

Η παραλία και από τις δύο πλευρές είναι κλεισμένη από ψηλούς βράχους, οι οποίοι αποτελούν επέκταση των τειχών του φαραγγιού, ενώ υπάρχουν και μεγάλες σπηλιές που προσφέρουν προστασία από τον αέρα και σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.