
Βγαίνει από την φυλακή με όρους ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων νεαρών στην υπόθεση θανάτου του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη. Πρόκειται έναν 28χρονο από την Αλικαρνασσό, ο οποίος μέχρι και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα είναι ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.
Χθες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα έδρας, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, την οποία είχε καταθέσει η υπεράσπιση.
Ο 28χρονος είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεάπολης για την κατηγορία της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης και του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου και ένας τακτικός δικαστής είχαν ταχθεί υπέρ της αθωότητάς του. Αυτό ήταν ένα βασικό «όπλο» στην επιχειρηματολογία της υπεράσπισης για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Κατά πλειοψηφία όμως είχε απορριφθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο και το ανασταλτικό της έφεσης. Και πάλι ο πρόεδρος του δικαστηρίου και ένας εκ των δύο τακτικών δικαστών είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Επιπλέον, η υπεράσπιση ανέφερε ότι ο 28χρονος είναι γνωστής και μόνιμης διεύθυνσης κατοικίας, με πατέρα βαριά άρρωστο και ανήμπορο να εργαστεί και μητέρα άνεργη. Όπως ειπώθηκε, ο νεαρός ήταν εκείνος που είχε αναλάβει να συντηρεί την οικογένεια του. Στην φυλακή παραμένει για την υπόθεση ένας 34χρονος, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος και του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών.
Επίσης, στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου θα καθίσει ξανά και ένας 26χρονος, ο οποίος πρωτόδικα είχε κηρυχθεί αθώος κατά πλειοψηφία. Ο αντεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, Νίκος Μαρκάκης, έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία ζητά να δικαστεί εκ νέου για την κατηγορία της θανατηφόρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, διατυπώνοντας την άποψη ότι το δικαστήριο εκτίμησε πλημμελώς τα αποδεικτικά στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν. Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κηρύξει αθώο τον 26χρονο με ψήφους 5-2. Μειοψήφησαν ο πρόεδρος του δικαστηρίου και μία ένορκος, πιστεύοντας ότι έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος, σύμφωνα και με την πρόταση της εισαγγελέας έδρας. Τέλος, σημειώνεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεάπολης είχε λάβει απόφαση να επιστραφεί η δικογραφία της υπόθεσης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες εμπλοκής τριών ακόμα προσώπων, για τα οποία έγινε αναφορά στο ακροατήριο από μάρτυρες και κατηγορούμενους.

