Ο Αλεξης στο Σινικο Τειχος

Το περίφημο Σινικό Τείχος επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μάλιστα ως τον υψηλότερο πυργίσκο του νότιου τμήματος του Τείχους.

Μετά την ξενάγησή του ο κ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών εκφράζοντας τον βαθύ θαυμασμό του για ένα από τα μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των επιτευγμάτων του ανθρώπου.

Το μπλοκ του “όχι” και η πολιτική παρτίδα

Χωρίς εκλογικό μπόνους, με διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή και ψήφο από τα 17 έτη θα διεξαχθούν οι μεθεπόμενες εκλογές και όχι οι επόμενες, όπως ίσως διακαώς επιθυμούσε η Κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου παρότι εκτιμούν ότι "το παιχνίδι παίζεται ακόμα", εντούτοις χαμηλοφώνως ομολογούν ότι τελικώς μάλλον η μάχη των "200" χάθηκε από τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη, την οποία προσμετρούσαν στα "Ναι", τους αιφνιδίασε προφανώς δυσάρεστα, εκφωνώντας στεντόρειο "όχι" στην πρόταση νόμου ως έχει και αντιπροτείνοντας δικό τους σχέδιο και όρους.

Ο αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση ήταν και απόλυτος και καθοριστικός για τις εκτιμήσεις τους σε σχέση με την "τύχη" των αλλαγών που προωθούν. Εξ ου και στο κυβερνητικό επιτελείο πνέουν μένεα εναντίον της επιλογής της Φώφης Γεννηματά να μην υπερψηφίσει τελικώς την κυβερνητική πρόταση και να συνταχθεί με το μπλοκ του "όχι", τηρώντας έστω ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα υπερψήφιζε την κατάργηση του εκλογικού μπόνους και την ψήφο στα 17 έτη ήταν τέτοια, που όλο το μαξιμινόν βάρος δόθηκε στο πώς θα εξασφαλιζόταν το "ναι" από τον Περισσό, ο οποίος υπήρξε μέχρι τη ρελάνς του ΠΑΣΟΚ ο "ρυθμιστής" της μάχης των 200.

Και βάσει της πρόβλεψης τούτης, στην κυβέρνηση επιδόθηκαν και σε "νομοτεχνικές" αλχημείες προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ανάγκης για υπερψήφιση επί της αρχής από 200 βουλευτές.

Ειδικότερα, καθώς ο Περισσός είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπερψήφιζε επί της αρχής το νομοσχέδιο αφού θα διατηρείτο το πλαφόν του 3% αλλά θα υπερψήφιζε τις διατάξεις της κατάργησης του μπόνους και της ψήφου στα 17, έκοψαν και έραψαν τον νόμο κατά τέτοιο τρόπο που να εξαρτάται από την ερμηνεία του το εάν θα απαιτείται και υπερψήφιση επί της αρχής από 200 βουλευτές προκειμένου να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες εκλογές ή θα αρκούσε απλώς η υπερψήφιση των σχετικών διατάξεων από τα 2/3.

Βάσει των εκπεφρασμένων πλέον θέσεων όλων των κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής η οποία θα ανακοινώσει τι θα πράξει όταν έρθει η πρόταση στη Βουλή), η κυβέρνηση χάνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την ευκαιρία να "περάσει" τις αλλαγές με ισχύ από τις επόμενες εκλογές καθώς τα "κουκιά" δεν βγαίνουν.

Ν.Δ (75), ΠΑΣΟΚ (16), Ποτάμι (10) + ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης συγκεντρώνουν 102 βουλευτές, στερώντας από την κυβέρνηση το "όνειρο" των 200.

Υπέρ του νόμου έχει ταχθεί αναφανδόν ο Βασίλης Λεβέντης αλλά το μπλοκ του "όχι", όπως διαμορφώθηκε χθες, κερδίζει αριθμητικά και πολιτικά την παρτίδα.

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει αύριο προθεσμία τριών εβδομάδων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να πάρουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους και ν' αποφύγουν οικονομικές κυρώσεις.

Η εξέλιξη αυτή έχει χαρακτήρα προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, όπως η Γερμανία και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, που πιέζουν για μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία, αλλά και την καλλιέργεια του κλίματος αντιευρωπαϊσμού.

ΤΟ... ΞΥΠΝΗΜΑ

Να... ξυπνήσει η Ευρώπη μετά το Brexit ζητά ο Ρέντσι που αισθάνεται την πίεση των Γερμανών με αφορμή και την ανακεφαλαιοποίηση των ταπεζών της χώρας του.

Η... ΠΑΣΑΡΕΛΑ

Σε... εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική πασαρέλα με το... όραμα του κάθε Ευρωπαίου πολιτικού (ή μη) για το πως θα πρέπει να μεταξελιχθεί η Ευρώπη.

Έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις που διατυπώνονται με απόντες και πάλι τους λαούς...

Η ΜΟΡΦΗ

Χωρίς να έχει ηγετικά προσόντα ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, που έφυγε χθες από τη ζωή, υπήρξε μια σπουδαία μορφή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Και για να μην ξεχνάμε, υπήρξε σταθερός φιλέλληνας!

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Μετά τον Σήφη (τον κροκόδειλο) τώρα βρήκαμε δουλειά με το... τιγροειδές.

Πληροφορούμαι πως ο ειδικός ερπετολόγος της “μικρής Βουλής”μελετά το θέμα και σύντομα θα έχουμε πόρισμα. Πάλι βέβαια οι υποψίες στρέφονται στον δαιμόνιο Βεζυράκη που, όπως λέγεται, “ανακάλυψε” και τον Σήφη... ζ

Ο ΚΑΒΓΑΣ

Άναψαν τα αίματα χθες στον “αέρα” του ΣΚΑΪ με πρωταγωνιστές τον παρουσιαστή Γιώργο Αυτιά και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου για το προνοιακό επίδομα του ΕΚΑΣ και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

«Το ΕΚΑΣ επειδή είναι προνοιακό πρέπει να φύγει, γιατί δεν είναι δίκαιο να πηγαίνει ο άλλος με 15 χρόνια εργασίας και με το ΕΚΑΣ να παίρνει τα ίδια χρήματα με αυτόν που έχει ανταποδοτικά οφέλη για 30 χρόνια εργασίας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αυλωνίτου.

Λίγο αργότερα ακολούθησε ένας έντονος διάλογος:

Αυτιάς: Βάλτε το βίντεο για τις επικουρικές με τον πρόεδρο των ταμείων να μάθεις το μετά, να ενημερωθείς, γιατί έπρεπε ως βουλευτίνα να το ξέρεις. Βάλτε το βίντεο τώρα.

Αυλωνίτου: Το ξέρω. Όχι, θέλω να με ακούσετε.

Αυτιάς: Εγώ ΙΕΚ Ασφαλιστικού δεν θα κάνω εδώ πέρα. Βάλτε τον πρόεδρο του ταμείου να δει η κυρία Αυλωνίτου τι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Έλα κορίτσι μου τώρα.

ΤΟ “ΟΧΙ”

Κατηγορηματικό και οριστικό «όχι» στην ψήφιση του προτεινόμενου από την κυβέρνηση εκλογικού νόμου με την υπάρχουσα μορφή του, είπε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως «εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα».

Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσουν σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή με την πρότασή τους για τον εκλογικό νόμο αναλυτικά.

O... ΔΡΑΚΟΣ

«Η συμφωνία με την Cosco όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας, είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του», τόνισε χθες ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ζου Σιαολί μιλώντας στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Πεκίνο.

Να δούμε τη συνέχεια λοιπόν με... ολόκληρο το... δράκο...

ΤΡΟΜΟΣ

Θα δούμε κανένα γκολ ή θα βάλουν οι διοργανωτές αυτογκόλ; Το ερώτημα ποδοσφαιρόφιλων και μη αφορά στο Euro της Γαλλίας, που ξεκινά μέσα στο μήνα υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Η τελευταία σύλληψη ενός Γάλλου στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας με πολλά καλάσνικοφ και 100 κιλά εκρηκτικά ενισχύει τα σενάρια του τρόμου. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, ο συλληφθείς φαίνεται να κινείται στον ακροδεξιό χώρο. Συνεπώς η απειλή είναι διπλή, καθώς μέχρι τώρα στο σχεδιασμό ήταν μόνο οι τζιχαντιστές. Τώρα πρέπει να προσέχουν και τους … έξω δεξιά.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ!

Έφυγε χθες από τη ζωή ο πρώην κοινοτάρχης Εμπάρου Γιάννης Δογκάκης.

Άνθρωπος ευρύτερα γνωστός από τη δημιουργία της μεγάλης μεταφορικής εταιρείας με έδρα το Ηράκλειο, ο Δογκάκης υπήρξε από τους αληθινούς και ανιδιοτελείς υπηρέτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε δύσκολες εποχές.

Αληθινός δημοκράτης, υπήρξε ο φίλος και συμπαραστάτης σε όλους όσοι είχαν ανάγκη από τη βοήθειά του που προσέφερε απλόχερα με καθε τρόπο. Αυτοδημιούργητος, υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας, ήταν το πρότυπο του ανθρώπου, κερδίζοντας την αγάπη και εκτίμηση όλων όσοι τον γνώριζαν.

Και στις πιο δύσκολες στιγμές, το πλατύ, γεμάτο καλοσύνη και αθωότητα χαμόγελο του Γιάννη, έδινε σ’ όλους κουράγιο και ελπίδα.

Ελπίδα για έναν κόσμο διαφορετικό, ανθρώπινο με αρχές και αξίες όπως ο ίδιος δίδασκε με το προσωπικό του παράδειγμα.

Καλό σου ταξίδι, Γιάννη και να ξέρεις πως εκπλήρωσες στο έπακρο το χρέος σου απέναντι στην πατρίδα.