Ένας στίχος του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή Οδυσσέα Ελύτη από το ποίημα «Η Μαρίνα των Βράχων»: «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…» ,αποτελεί το θέμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, που ξεκινά σήμερα Δευτέρα στο Βενεράτο, με τη συμμετοχή οκτώ καλλιτεχνών από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Ν. Ζηλανδία.

Το 8ο Συμπόσιο του Δήμου Ηρακλείου που θα διαρκέσει έως και τις 24 Ιουλίου, είναι ένας σημαντικός θεσμός που κλείνει φέτος δέκα χρόνια (2006 – 2016), και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού- Περιβάλλοντος- Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Ηρακλείου (ΔΗ.Κ.Ε.Η).

Οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνήσουν τα έργα τους σε λευκό μάρμαρο Θάσου. Σήμερα οι γλύπτες θα παραλάβουν ακατέργαστους όγκους μαρμάρου ύψους μέχρι και 2,5 μέτρων. Μέχρι τις 24 Ιουλίου θα φιλοτεχνούν τα γλυπτά τους σε δημόσιο χώρο, ο οποίος θα είναι επισκέψιμος από το κοινό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους που θα θελήσουν να δουν από κοντά πώς από τους ακατέργαστους όγκους του μαρμάρου «αναδύονται» έργα τέχνης. Η τελετή λήξης του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιουλίου, με τους γλύπτες να παραδίδουν τα έργα τους στο Δήμο Ηρακλείου. Οκτώ γλυπτά σε λευκό μάρμαρο Θάσου θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου, για να στηθούν σε δημόσιους χώρους.

Στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου θα πάρουν μέρος οι γλύπτες:

- Vasilisa Chugunova (Ρωσία)

- Giorgie Cpajak (Σερβία)

- Gadadhar OJHA (Ινδία)

- Renate Verbrugge (Νέα Ζηλανδία)

- Αντώνης Μυρωδιάς

- Οδυσσέας Τοσουνίδης

- Χρήστος Τσουμπλέκας

- Μανώλης Χαρκούτσης

Στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Πιο συγκεκριμένα, θα γίνονται μαθήματα γλυπτικής σε πηλό και κατασκευών για παιδιά από εικαστικούς των ΚΔΑΠ, μαθήματα ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους από τον ψυχολόγο και ψηφιδογράφο Κώστα Θαλασσινάκη. Επίσης, την Πέμπτη 14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την τέχνη στα χρόνια της κρίσης με ομιλήτρια τη διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, κριτικό τέχνης και δημοσιογράφο Μαρία Μαραγκού.

Ακόμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνών θα ανεβάσει θεατρική παράσταση ενώ καλλιτεχνικά σχήματα θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους.

Σημαντική για τη διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου είναι η συμβολή των τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων και Σίβας.

Μέγας χορηγός της φετινής διοργάνωσης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.

Καταληκτική ημερομηνία εγγραφών είναι η σημερινή.

Τηλ.: 2813 409 827.