Η καρδιά της κρητικής γαστρονομίας, ο πολιτισμός, η παράδοση, χτυπά αυτές τις ημέρες στον δημοτικό κήπο στο κέντρο του Ρεθύμνου όπου πραγματοποιείται η 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων Κρητικών αλλά και ξένων επισκεπτών.

Πρόκειται για μια αυθεντική γιορτή -θεσμό η οποία σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, υπεύθυνο Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη, στόχο έχει την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και “παντρεύει” με μοναδικό τρόπο την έκεθση παραδοσιακών προϊόντων -συμμετέχουν 40 και πλέον παραγωγοί- με μια σειρά πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.



Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου. Μέχρι τις 7 Ιουλίου στον δημοτικό κήπο του Ρεθύμνου παραγωγοί εκλεκτών τοπικών προϊόντων από όλο το νησί αλλά και τεχνίτες της λαϊκής παράδοσης, παρουσιάζουν στις καταπράσινες αλέες κάθε λογής προϊόντα, από τον ανεκτίμητο πλούτο της κρητικής γης και της ντόπιας παράδοσης. Συνταγές από Κρητικές μαγείρισσες, μαθήματα μαγειρικής από διάσημους σεφ, ο Κρητικός αμπελώνας, αλλά και ένα άκρως διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιδικό πρόγραμμα, συνθέτουν το καθημερινό πρόγραμμα της Γιορτής.



Μουσική, χοροί, δρώμενα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα ολοκληρώνουν κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εμπειρία. Συμμετέχουν πάνω από 40 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων – περίπου οι 30 - είναι παραγωγοί διαφόρων προϊόντων της κρητικής γης. Το φημισμένο κρητικό λάδι και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, τα παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη παρουσιάζονται καθημερινά στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν και να μάθουν τον τρόπο παρασκευής τους.



Πλούσιο είναι και το παιδικό πρόγραμμα, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και το καλλιτεχνικό. Στην ανάγκη στήριξης των κρητικών προϊόντων και την προώθησή τους στις ελληνικές και ξένες αγορές αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους στα εγκαίνια του 7ημέρου των εκδηλώσεων το Σάββατο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, παρουσία του γεν. γραμ. του υπουργείου Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη, του Μητροπολίτη κκ Ευγενίου, του Επισκόπου Μεσαωρίας Κύπρου κ.κ. Γρηγορίου (τέλεσε τον αγιασμό), τοπικών Αρχών, φορέων, περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου. Μάλιστα ο περιφερειάρχης είπε, πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που θα στοχεύουν στην ανάδειξη του πρωτογενή τομέα του νησιού και την εξωστρέφεια των πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στο www.cretandietfestival.gr