Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται οι δικηγόροι έτοιμοι για την επόμενη μάχη κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Την ίδια ώρα, δημιουργούν νέα δεδομένα οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Οι δικηγόροι σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, έχουν θεσμικό ρόλο και υποχρέωση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την συγκεκριμένη απόφαση, θα την δούμε και θα την κρίνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, συμπληρώνοντας πως μπορεί να δημιουργούνται νέα δεδομένα για το επίπεδο των κινητοποιήσεων αλλά «είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα καθώς θεωρούμε πως έχουμε δίκιο». Αυτό που περιμένουν οι δικηγόροι είναι η πρώτη διοικητική πράξη εφαρμογής του νόμου προκειμένου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη την οποία και θα καλέσουν, όπως λένε, να διαγνώσει την αντισυνταγματικότητά του.

«Πρόκειται για ρυθμίσεις αντισυνταγματικές, δημευτικές του προϊόντος της δουλειάς μας, οι οποίες στρέφονται κατά των αρχών της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός μας», επεσήμανε ο κ. Αλεξανδρής υπογραμμίζοντας πως οι δικηγόροι οδηγούνται, πλέον, σε μηδενισμό του εισοδήματός τους και ουσιαστικά έξοδο από το χώρο της δικηγορίας.

Στο πλευρό των δικηγόρων βρίσκονται και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι έχουν ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας πως οι επίμαχες ρυθμίσεις οδηγούν στην εξαθλίωση του κλάδου και στη μείωση της ποιότητας της δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι, τώρα, περιμένουν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ η οποία ενδεχομένως να τους υποχρεώσει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους αλλά και τον μελλοντικό τρόπο δράσεως, σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Μέχρι τότε θα παραμείνει σε ισχύ το νέο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους με το οποίο «μπλοκάρουν» τα έσοδα που αναμένει η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ από την εκδίκαση φορολογικών και ασφαλιστικών υποθέσεων αλλά και οι τράπεζες από δανειολήπτες που δεν καταβάλουν τις δόσεις του δανείου τους.