«Φωτιά» έχουν πάρει στη Σητεία οι συζητήσεις για το μυστηριώδες αιλουροειδές που έχει αναστατώσει με την παρουσία του την ευρύτερη περιοχή. Όλοι ψάχνουν να βρουν το παράξενο ζώο, το οποίο κινείται νυκτερινές ώρες στην αγροτική περιοχή της Αγιάς Φωτιάς, λίγο έξω από την πόλη της Σητείας. Με βάση τις περιγραφές «αυτοπτών μαρτύρων» πρόκειται για ένα ζώο μήκους περίπου ενός μέτρου, το οποίο όμως δεν έχει δείξει επιθετικές διαθέσεις έναντι των ανθρώπων που βρέθηκαν στο διάβα του.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Θοδωρή Πατεράκη, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή το αιλουροειδές εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή από έναν υπάλληλο εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης, ο οποίος μιλάει για ένα ζώο στο μέγεθος ενός μικρού λυκόσκυλου. «Αυτή είναι και η πιο ψύχραιμη μαρτυρία που έχουμε λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του αυτόπτη μάρτυρα» τόνισε.

Μέχρι στιγμής οι απόψεις για την ταυτότητα του μυστηριώδους ζώου διίστανται: Κάποιοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως πρόκειται για το σπάνιο είδος του κρητικού αγριόγατου, άλλοι πάλι μιλούν ακόμα και για …τίγρη. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι το παράξενο αιλουροειδές θα πρέπει να «συλληφθεί» το συντομότερο δυνατόν τόσο για τη δική του προστασία όσο και για την προστασία των πολιτών, οι οποίοι έχουν αναστατωθεί καθώς δεν γνωρίζουν με τι έχουν να κάνουν. Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε οικόσιτα ζώα ή σε κοπάδια της περιοχής.

Λυμπεράκης: δεν νομίζω ότι πρόκειται για κρητικό αγριόγατο

Δεν θεωρεί πολύ πιθανή την εκδοχή να πρόκειται για κρητικό αγριόγατο ο βιολόγος και έφορος σπονδυλωτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Πέτρος Λυμπεράκης. Όπως εξηγεί, ο κρητικός αγριόγατος είναι πολύ μικρότερος και περιγράφεται ως «φοβητσιάρικο» ζώο που αποφεύγει τους ανθρώπους. Επίσης ο κρητικός αγριόγατος είναι ένα νευρικό ζώο, το οποίο κινείται ταχύτατα. «Οι μαρτυρίες που έχουν γίνει γνωστές μιλούν για ένα αιλουροειδές που κινείται με το πάσο του» διευκρίνισε. Επιπλέον ο κρητικός αγριόγατος ζει και κινείται σε ορεινές περιοχές. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί σε παραθαλάσσια περιοχή. Αν και ο ίδιος δεν έχει άμεση ενημέρωση για την υπόθεση, δεν αποκλείει το αιλουροειδές να βρισκόταν υπό την ιδιοκτησία κάποιου, ο οποίος αποτελεί και το «κλειδί» για τον εντοπισμό του ζώου. Αν ισχύει το σενάριο αυτό, τότε μόνο ο κάτοχος του ζώου θα μπορέσει να βοηθήσει τις αρχές ώστε να λήξει ομαλά αυτή η ιστορία, όμως θεωρείται απίθανο να εμφανιστεί από μόνος του, φοβούμενος τις συνέπειες του νόμου, όπως συνέβη και στην περίπτωση του “Σήφη” του κροκόδειλου.

Το μυστηριώδες αιλουροειδές απασχολεί σοβαρά και τις διωκτικές Αρχές της περιοχής. Ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου, ταξίαρχος Μανόλης Πετάσης, τόνισε ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του ζώου ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Τι είδε ένας τουρίστας στον Αποσελέμη

Τουρίστας που έκανε περιήγηση στο φράγμα Αποσελέμη εντόπισε να περιφέρονται στην περιοχή δύο αιλουροειδή και αμέσως έσπευσε να ενημερώσει τηλεφωνικά το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, καθώς όπως εξήγησε, είχε διαβάσει στο διαδίκτυο για το αιλουροειδές στη Σητεία και έκρινε σκόπιμο να αναφέρει την ύπαρξη και άλλων. Αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και είδαν από μακριά τα δύο ζώα. Ντόπιοι τους εξήγησαν ότι πρόκειται για κρητικούς αγριόγατους, οι οποίοι ζουν στην περιοχή και τα καλοκαίρια τους έχουν δει να κατεβαίνουν στα χαμηλά, αναζητώντας νερό.