Ξεκινά από σήμερα η κατάθεση των αιτήσεων των γονέων που επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο τους απαλλάσει για τη χρέωση των τροφείων. Το πρόγραμμα προκηρύσσει η ΕΕΤΑΑ και έχει τίτλο «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2016 - 2017.

Οι γονείς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος έχουν δρομολογηθεί βασικές αλλαγές στην υλοποίηση του προγράμματος. Ανάμεσα σε αυτές είναι η παροχή voucher σε όλες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ. Επίσης η κατάργηση του περιορισμού του 70% των προσφερόμενων θέσεων που μπορεί να δηλώσει μία δομή, καθώς πλέον δύναται το 100% των θέσεων μιας δομής να καλυφθεί από κατόχους voucher. Να σημειωθεί ότι για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για τη φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικούς και δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Την 1η Αυγούστου, θα γίνει γνωστό ποιοι γονείς είναι ωφελούμενοι του προγράμματος, μέσω του οποίου υπολογίζεται να φιλοξενηθούν δωρεάν, μέσω ΕΣΠΑ, περίπου 81.000 παιδιά. Στο μεταξύ μέχρι τις 13 του μήνα θα συνεχίζεται η διαδικασία των νέων εγγραφών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, στους οποίους εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν συνολικά 1.900 παιδιά.

Από αυτά περίπου 300 θα προκύψουν από επανεγγραφές, 800 από νέες εγγραφές και άλλα 800 από το ΕΣΠΑ. Όπως είναι γνωστό η διαδικασία των νέων εγγραφών γίνεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά γεγονός που όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γ. Βουρεξάκης αποτελεί μια προσπάθεια του Οργανισμού με στόχο την ισότιμη και καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Παράλληλα αυτή η διαδικασία αναβαθμίζει λειτουργικά τις υπηρεσίες μας του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και σε σχέση με την ταχύτητα της επεξεργασίας και το αποτέλεσμα. “Επιλέξαμε την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των γονέων για τις εγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας.

Είμαστε σίγουροι ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται πλήρως οι στόχοι μας, καθώς διασφαλίζεται, η αποδεδειγμένα αδιάβλητη διαδικασία εγγραφών με αυτόματη κατάταξη των αιτήσεων. Επίσης διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των γονέων, η αποφυγή της γραφειοκρατίας. Ζητάμε από τους γονείς να στηρίξουν και εκείνοι το όραμά μας για αξιοκρατία, ισοτιμία και ισονομία, καθώς οι αιτήσεις για την εγγραφή των βρεφών και νηπίων θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γονείς οι οποίοι επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, θα πρέπει να μπουν μέσα από τους υπολογιστές τους είτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου www.heraklion.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΔΟΠΑΦΜΑΗ www.dopafmai.gr. Εκεί θα υπάρχουν ειδικές φόρμες τις οποίες θα μπορούν να συμπληρώσουν διοχετεύοντας όλες οι πληροφορίες που τους ζητούνται. Αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία της καταχώρησης των στοιχείων, αυτόματα θα ενημερώνονται και για τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει.