Του Αλέξανδρου Ρονιώτη

Σε αυτό το εβδομαδιαίο ραντεβού μας σε συνεργασία με την ιστοσελίδα CretanBeaches.com και μέσω εφαρμογής για έξυπνες συσκευές MyCreteGuide, συνεχίζουμε την εξερεύνηση σε μια πολύ αγαπημένη περιοχή της Κρήτης, την επαρχία Σητείας στο ανατολικότερο άκρο της. Δεν θα μείνουμε στον κύριο κορμό της Κρήτης αλλά θα περάσουμε στο νησάκι Λεύκη ή Κουφονήσι, όπου μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι από το Μακρύγιαλο.



 Το νησί θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εμπίπτει περισσότερο στην αφρικανική ήπειρο, παρά στην Ευρώπη, καθώς η χλωρίδα και τα μικρά οικοσυστήματά του έχουν πολλές συγγένειες. Το Κουφονήσι έχει συνολικά περισσότερες από 15 μικρές και μεγάλες παραλίες με υπόλευκη κυρίως άμμο και καταγάλανα νερά. Η πιο γνωστή παραλία είναι οι Καμαρέλλες κοντά στο Ελληνορωμαϊκό Θέατρο. Αν από αυτή την παραλία, όπου μας αφήνει και το καραβάκι, περπατήσουμε λίγο νότια και δυτικά, σύντομα θα φτάσουμε στις μοναδικές παραλίες του Παπαλούκα, τον Άνω και τον Κάτω Παπαλούκα. 

Οι παραλίες χωρίζονται μεταξύ τους από έναν χαρακτηριστικό στενόμακρο λευκό βράχο και σπάνια θα βρείτε κόσμο εδώ. Έχουν άμμο και χαρακτηριστικά ανοιχτά γαλανά νερά.

Το όνομά Παπαλούκας η περιοχή το παίρνει από το φυτό που οι Σητειακοί ονομάζουν παπαλούκας (Cistanche phelypaea) το οποίο ευδοκιμεί στην περιοχή και ξεπηδάει μέσα από την άμμο σαν “παλούκι”. Και αυτό το φυτό απαντάται στη Βόρεια Αφρική.