Του π. Ηλία Βολονάκη

Προχθές εόρτασε ο Ιερός Ναός του Αγίου Πνεύματος στο μετόχι της ενορίας Αγίου Τίτου, στην περιοχή της Ρογδιάς.

Με την ευκαιρία της εορτής και την παραμονή του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Κρήτη, για την Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, αναφερόμαστε δι ολίγων στο γεγονός της θεμελίωσής του.

Στις 12 Νοεμβρίου 1995, στη μια το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε το θεμέλιο του Ιερού Ναού.

Κατά την τέλεση του αγιασμού οι εφημέριοι του Αγίου Τίτου απευθυνόμενοι στον Πατριάρχη είπαν: Θεμελιώνετε, Παναγιώτατε το Ναό, δηλαδή την ψυχή και την καρδιά του Ορθοδόξου Κατηχητικού, Συνεδριακού Κέντρου και των κατασκηνώσεων της ενορίας Αγίου Τίτου. Η δική μας διακονία προς τους νέους, αφετηρία αλλά και τέλος θα έχει το μυστήριο της θείας ευχαριστίας που θα τελείται σ’ αυτό το ναό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κεντρικό κλίτος θα αφιερωθεί στο Άγιο Πνεύμα, το οποίο ως ζωή, ως φως, ως “ζώσα πηγή νοερά”, ως “Πνεύμα σοφίας και συνέσεως” κατευθύνει την ύπαρξη καθενός από μας και την Εκκλησία στο σύνολό της, στη μία “προσκύνηση της Αγίας Τριάδος”, την έσχατη αναζήτηση και ελπίδα της ανθρώπινης ψυχής. Η επίκληση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος θα μας βοηθήσει να βαδίσουμε πάνω στο δρόμο του Ευαγγελίου και των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας στην προσπάθεια μας να βρούμε διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα των νέων μας.

Εις απάντηση ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης μεταξύ των άλλων ετόνισε παρέχοντες δε πατρικώς την ευχήν και την πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, ικετεύομεν τον Κύριον ημών, τον τα παιδία μεγάλως αγαπήσαντα και θέμενον αυτά εις πρότυπον υπάρξεως δια την είσοδον εις την Βασιλείαν των ουρανών, όπως ενισχύει υμάς περαιτέρω εν τη ολοκληρώσει του αισίως αρχομένου σήμερον έργου.

Έργου προοριζομένου εις διακονίαν της κρητικής νεολαίας, προς την οποίαν απευθύνομεν από του υψηλού τούτου τόπου πατρικήν παραίνεσιν και κλήσιν:

“Ανάβα ώδε και γνώρισε το Ωραίον, το Αγαθόν, το Αληθές, το Σωτήριον”.

Ύστερα από την ευλογημένη στιγμή της θεμελίωσης του Ιερού Ναού άρχισαν οι εργασίες ανεγέρσεώς του, η περάτωση των οποίων ανέδειξε τον σημερινό περικαλλή τρίκλιτο ναό του οποίου το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα.

Από τα δύο άλλα κλίτη, το μεν δεξιό αφιερώθηκε στους Αγίους Αποστόλους Βαρθολομαίο και Τίτο, το δε αριστερό στον Άγιο Ανδρέα τον ιεροσολυμίτη, αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Ανεγέρθηκε, επίσης το παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν την 8η Ιουνίου 2001 από τον τότε Επίσκοπο Κνωσού νυν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο.

Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ειρηναίου άρχισε από το έτος 2007 να τελείται η Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή τους θερινούς μήνες.