Τα “ραντεβού” με την εφορία μέχρι το τέλος του έτους

Στόχος να εισπραχθούν 30 δισ. ευρώ από φόρους


Φόροι 30 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος του έτους προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο αυτόματος κόφτης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Τους επόμενους μήνες αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο οι υποχρεώσεις σε φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά και τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας ενώ έχει εκδηλωθεί το πρώτο κύμα επιβαρύνσεων στους έμμεσους φόρους.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Δέκα μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 30 Ιουνίου απομένουν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι έως χθες σε σύνολο 6,1 εκατομμυρίων δηλώσεων είχαν υποβληθεί 3,5 εκατομμύρια με αποτέλεσμα μέσα στο δεκαήμερο που απομένει έως την εκπνοή της προθεσμίας να πρέπει να υποβάλλονται περίπου 260.000 δηλώσεις την ημέρα.

Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένος για περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επιστροφές φόρων εισοδήματος οι οποίες τελικά θα διενεργηθούν αναμένεται πως θα μετριούνται στα δάχτυλα.

Το ημερολόγιο

της εφορίας

•Τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το 2016.

Οσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος στις τρεις διμηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμίσουν άμεσα την αποπληρωμή του σε 12 δόσεις αρκεί να μπορούν να αποδείξουν την οικονομική τους αδυναμία.

•Τέλος Αυγούστου έρχεται η πρώτη λυπητερή του ΕΝΦΙΑ και 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο TAXIS το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν.

•Τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και επιχειρήσεις και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

•Τέλος Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται να γίνει γνωστό στους ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών το κόστος των τελών κυκλοφορίας του 2017 .

•Τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος.

•Τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.