Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου η δίκη που αφορά την έκδοση διπλωμάτων που χορηγούνταν από το… παράθυρο έναντι αμοιβής στην Διεύθυνση Μεταφορών Ηρακλείου, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της υπηρεσίας, ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές Σχολών οδήγησης και υποψήφιους οδηγούς.

Μέχρι στιγμής από την εξέταση των μαρτύρων δεν έχουν προκύψει στοιχεία τέτοια που να «διαφωτίζουν» την υπόθεση. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπαθούν μέσα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις προς τους μάρτυρες να αντλήσουν πληροφορίες με σκοπό να αποσαφηνίσουν το πώς λειτουργούσε μέχρι τότε το σύστημα των εξετάσεων στο Μηχανολογικό αλλά και ποιος ήταν ο ρόλος που διαδραμάτιζαν οι υπάλληλοι κατά την διαδικασία των θεωρητικών εξετάσεων.

Τι προβλέπεται από το νόμο, τι τελικά τηρούνταν στην πράξη, αν οι ρόλοι των εξεταστών ήταν διακριτοί ή αν όλοι ήταν για όλα προς εξυπηρέτηση των αναγκών της διαδικασίας.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε χθες στην κατάθεση του Διευθυντή της υπηρεσίας την περίοδο που αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είχε υποπέσει το παραμικρό στην αντίληψη του παρά τους ελέγχους που γίνονταν. Συνήγοροι ζήτησαν από το μάρτυρα να περιγράψει βήμα προς βήμα την διαδικασία αλλά και τις αρμοδιότητες που είχαν οι εξεταστές στην αίθουσα.

Πολλή συζήτηση έγινε σε σχέση με τον βαθμό ευθύνης των δύο εξεταστών που ορίζονταν κάθε φορά, αν δηλαδή είναι συνυπεύθυνοι ή αν υπάρχει διάκριση σε υπεύθυνο και βοηθό. Σε αυτό το κομμάτι επέμεινε ιδιαίτερα με τις ερωτήσεις του προς τον Διευθυντή της υπηρεσίας ο δικηγόρος Βενιζέλος Κάββαλος, ο οποίος έχει την υπεράσπιση δύο υπαλλήλων. Όπως τόνισε, από την κείμενη νομοθεσία, από την ακροαματική διαδικασία αλλά και απ’ όλα τα αποδεικτικά έγγραφα προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι εντολείς του ήταν βοηθοί και ως εκ τούτου δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να κάνουν ταυτοπροσωπία. Είχαν μόνο την ευθύνη για την ευταξία του χώρου. «Κρατούσαν το χαρτί με τα ονόματα των υποψηφίων και τα εκφωνούσαν. Αυτός ήταν ο ρόλος τους και εν πάση περιπτώσει δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη τους τίποτα το επιλήψιμο».

Ο δικηγόρος Γιώργος Γιαχνάκης, εκ των υπερασπιστών στη δίκη διατυπώνει την άποψη ότι «από τη μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία, δεν έχουν αποδειχθεί τα αδικήματα, τα οποία αποδίδονται στους κατηγορούμενους».

Ο Φραγκίσκος Λαμπρινός, ο οποίος επίσης έχει την υπεράσπιση υπαλλήλου του Μηχανολογικού, σχολίασε από την πλευρά του για την υπόθεση: «Ευελπιστώ ότι η τελική κρίση του δικαστηρίου θα δικαιώσει τον εντολέα μου. Πάντως, η υπόθεση παρουσιάζει νομικό ενδιαφέρον, ειδικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο το δικαστήριο θα αξιολογήσει τα αποδεικτικά μέσα που έχει στην διάθεση του».

Η δίκη συνεχίζεται στις 15 Ιουνίου ενώ το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στις απολογίες των κατηγορουμένων. Υπενθυμίζεται ότι το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι ο 38χρονος ιδιώτης, ο οποίος αναλάμβανε να γράφει στις εξετάσεις με τα στοιχεία της ταυτότητας των υποψηφίων. Από πλευράς του υπάρχει ομολογία ενώ έχει προαναγγελθεί ότι στην απολογία του θα μιλήσει για τον ρόλο που είχε στην υπόθεση.