Προκαθήμενοι σε κρίση, Ορθοδοξία και δοκιμασία

Οργιάζει το παρασκήνιο για την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης, που λίγες μόνο ημέρες πριν τη διεξαγωγή της βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς βάλλεται από πολλές αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Για το λόγο αυτό η σημερινή Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς από τα αποτελέσματα της θα διαφανεί το μέλλον της Πανορθόδοξης Συνόδου, που έχει παρουσιαστεί ως το μεγαλύτερο γεγονός της Ορθοδοξίας από το 1054. Το Φανάρι εμφανίζεται στριμωγμένο από τις αιτιάσεις μιας σειράς Προκαθήμενων, που παζαρεύουν την παρουσία τους στη Σύνοδο και απειλούν με τη μη συμμετοχή τους για να κερδίσουν σε γόητρο, εντυπώσεις, εδαφικές επιδιώξεις, ακόμα και σε γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από την Ελλάδα με την «ανταρσία» των 12 μητροπολιτών μ’ επικεφαλής τον Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Και μπορεί οι παραπάνω ν’ αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί αλλά πρόλαβαν να ρίξουν το σπόρο της αμφισβήτησης. Ακολούθησαν το «βαρύ πυροβολικό», ο Πατριάρχης Ρωσίας κ. Κύριλλος, ο πιο κοντινός του προκαθήμενος στα Βαλκάνια, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, ενώ το δικό του «μπαϊράκι» σήκωσε και ο Αντιοχείας που αντιμάχεται τα Ιεροσόλυμα για τη Μητρόπολη του Κατάρ. Και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα είναι έτοιμοι να «πυρπολήσουν» την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο; Δύσκολοι καιροί για Προκαθήμενους της Ορθοδοξίας!

ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΟΣ

Με τα κόπων και βασάνων περάσαμε την πρώτη αξιολόγηση, φάγαμε και της χρονιάς μας (που λέει ο λόγος), αλλά τα πιο δύσκολα έρχονται το φθινόπωρο, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει τα εργασιακά. Αλλά με τον Τσίπρα στο τιμόνι μη φοβάστε τίποτα. Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα «θα υπερασπίσουμε τα εργασιακά όπως τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία!!!». Εδώ γελάμε ή αν θέλετε κλαίμε κιόλας. Ο ανερυθρίαστος Αλέξης πανηγυρίζει για την περικοπή των συντάξεων και για την πρώτη κατοικία που δόθηκε βορρά στα ξένα funds. Εδώ και τώρα να ζητήσουν συγνώμη αυτοί που κάποτε αποκαλούσαν «παπατζή» τον Ανδρέα Παπανδρέου.

ΛΑΙΛΑΠΑ

Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον τη λαίλαπα που έρχεται στα εργασιακά. Και για όσους δεν κατάλαβαν ας επαναλάβω τη δέσμευση Σκουρλέτη: «Παραπάνω από κόκκινη γραμμή τα εργασιακά». Και όπως μας έχουν δείξει οι διαπραγματεύσεις (ειδικά αυτής της κυβέρνησης), όπου «κόκκινες γραμμές» βάλτε ροζ κορδέλες. Με τέτοιες δένουμε τα νομοσχέδια για να τα προσφέρουμε με καλύτερο αμπαλάζ στους δανειστές μας. Ήδη ενόψει φθινοπώρου ακούγονται περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων, μείωση του εργατικού κόστους, απελευθέρωση απολύσεων και άλλες τέτοιες ομορφιές.

Ο ΕΝΦΙΑ

Είναι χιλιογραμμένο και χιλιοειπωμένο αλλά δεν χάνει την αξία του. Ένας από τους λόγους που ο κόσμος «τσίμπησε» και ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ρητή δέσμευση της Κουμουνδούρου για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ άμα τη αφίξει της στην εξουσία. Το 2015 είπαν δεν προλαβαίνουμε αλλά από το 2016 το καταργούμε. Μάταια περίμεναν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού πλήρωσαν και πάλι. Και θα πληρώνουν όπως φαίνεται για πολλά χρόνια ακόμα το συγκεκριμένο χαράτσι. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κυβέρνηση προϋπολογίζει έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το … 2031! Και τι είναι τα 15 χρόνια μπροστά σε μια αιωνιότητα;

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι Έλληνες καταθέτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις ξένες τράπεζες. Είναι πλέον γεγονός ότι από το 2017 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις του εξωτερικού και ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζουν τι έχει βγάλει ο καθένας στην αλλοδαπή. Το νέο σύστημα με το οποίο συνδέεται και η Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δεξαμενή συλλογής φόρων. Το θέμα είναι, θα τους εισπράξουν αυτούς τους φόρους και πότε, μπας και αφήσουν ήσυχους εμάς τους φουκαριάρηδες; Διότι όπως είπε και ο Σαπέν η ακατάσχετη φορολογία στην Ελλάδα είναι προϊόν της μεγάλης φοροδιαφυγής.

ΤΖΟΚΕΡ

Όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις μα 34 επιτυχίες βρίσκει το Μαξίμου στην τελευταία διαπραγμάτευση. Μα αν είναι έτσι οι άνθρωποι δεν διαπραγματεύτηκαν, έπιασαν το Τζόκερ μετά από αλλεπάλληλα τζακ ποτ! Μιλάμε ότι το Μαξίμου βρίθει ικανών συμβούλων, αλλά σαν το Καρανίκα κανείς- όπως μου μετέφερε φίλος που πρόσφατα επισκέφτηκε την Ηρώδου Αττικού.

ΟΙ ΤΑΦΟΙ

Οι άνθρωποι είναι αξεπέραστοι, αφού κατάφεραν να εντάξουν στο υπερταμείο (αυτό που δεσμεύει την ελληνική περιουσία για 99 χρόνια) μέχρι και τους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι! Ο χώρος , λένε, ανήκει στον ΕΟΤ η περιουσία του οποίου εντάσσεται στο σύνολό της στη μετεξέλιξη του ΤΑΪΠΕΔ. Πάλι καλά που προϋπάρχει η συμφωνία ΕΟΤ- Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του χώρου, που ελπίζουμε να τηρηθεί αφού εκκρεμεί μόνο η μετεγγραφή του οικοπέδου. Διότι διαφορετικά οι άνθρωποι στη φούρια τους πάνω είναι ικανοί να εκποιήσουν και τους τάφους των Βενιζέλων!

ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Ένα από τα πολλά παράδοξα στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής είναι και η σύνθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, η οποία στελεχώνεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Μεταξύ των 21 βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή, δεν υπάρχει ούτε ένας Κρητικός. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Κρήτη είναι η περιφέρεια με τα περισσότερα αναλογικά τροχαία ατυχήματα στη χώρα και άρα η περιοχή που βιώνει οξύτερα το πρόβλημα. Λεπτομέρεια που προφανώς διέφυγε στο «τζιμάνι» που συγκρότησε την Επιτροπή.

Η ΓΥΜΝΙΑ

Επί μήνες συζητούσαν κάποιοι για τη συμμετοχή της Κρήτης στο σχεδιασμό δημιουργίας δομών για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένους χώρους για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών. Ντόπιοι ιθύνοντες με τάχα μου καλή πληροφόρηση. Και τώρα που οι μετανάστες μάς χτύπησαν την πόρτα, φάνηκε η απόλυτη γύμνια της Κρήτης στο συγκεκριμένο κομμάτι. Καμία μέριμνα, κανένας σχεδιασμός, καμία πρωτοβουλία. Και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν θέμα χρόνου οι και προς τα εδώ προσφυγικές ροές από τη βόρεια Αφρική και την Αραβία. Και το αποκορύφωμα της γύμνιας φάνηκε κατά το απόγευμα το Σαββάτου όταν και έγινε γνωστό ότι κανένας μετανάστης από τους ναυαγούς 75 ναυτικά μίλια από τους Καλούς Λιμένες, δεν πρόκειται να μεταφερθεί στην Κρήτη. Μια είδηση που συνοδεύτηκε μ’ ένα μακρόσυρτο αναστεναγμό ανακούφισης. Αλλά, όπως σας βλέπω και με βλέπετε, η ανακούφιση δεν θα κρατήσει για πολύ. Γι’ αυτό στρωθείτε στη δουλειά κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες και φτιάξτε καμιά δομή.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε αφού μας έχει καταβάλει η δύσκολη καθημερινότητα, αισίως μπήκαμε στο καλοκαίρι και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε γέμισαν για πρώτη φορά εφέτος οι παραλίες. Κουτσά στραβά θα τη βγάλουμε και αυτό το καλοκαίρι, που ακόμα στην Ελλάδα παραμένει μοναδικό, κατά ένα περίεργο τρόπο. Για το χειμώνα πάλι δεν σας τάζω, καθώς το φθινόπωρο μάς ετοιμάζουν νέα χουνέρια.

ΤΟ ΛΑΔΙ

Υπάρχουν λογιών και λογιών κλοπές, αλλά το λάδι από τις καντηλοθήκες των νεκροταφείων δεν είναι και η πιο συνήθης περίπτωση. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Επισκοπής έχουν απηυδήσει από τις αλλεπάλληλες πιδρομές στο κοιμητήριο του χωριού, καθώς οι συγγενείς των ενταφιασμένων έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στους τάφους με άγνωστα στην περιοχή πρόσωπα. Εκ των υστέρων συνδυάζουν την παρουσία τους με την απουσία του λαδιού από τις καντηλοθήκες.

ΤΡΟΜΟΣ

Θα δούμε κανένα γκολ ή θα βάλουν οι διοργανωτές αυτογκόλ; Το ερώτημα ποδοσφαιρόφιλων και μη αφορά στο Euro της Γαλλίας, που ξεκινά μέσα στο μήνα υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Η τελευταία σύλληψη ενός Γάλλου στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας με πολλά καλάσνικοφ και 100 κιλά εκρηκτικά ενισχύει τα σενάρια του τρόμου. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, ο συλληφθείς φαίνεται να κινείται στον ακροδεξιό χώρο. Συνεπώς η απειλή είναι διπλή, καθώς μέχρι τώρα στο σχεδιασμό ήταν μόνο οι τζιχαντιστές. Τώρα πρέπει να προσέχουν και τους … έξω δεξιά.