Αν ο Μίκης Θεοδωράκης μπορούσε σήμερα να περπατήσει, τότε θα έπαιρνε ένα καλάσνικοφ και θα κατέβαινε στις πλατείες γιατί «εδώ που φτάσαμε χρειάζεται επανάσταση».

Τα παραπάνω ανέφερε ο ίδιος ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, μιλώντας το Σάββατο από την πατρίδα του, τα Χανιά, εκεί όπου ταξίδεψε και τιμήθηκε από τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στην ομιλία που έδωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τις αναμνήσεις που έχει από την Κρήτη, για τα τραγούδια του, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης καθώς έχει μεγάλο πλούτο που θέλουν να τον αρπάξουν οι ξένοι, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εδώ που φτάσαμε, εκεί που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση».

Και υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα, συμπλήρωσε πως λυπάται που δεν μπορεί να περπατήσει και να πάρει ένα καλάσνικοφ να κατεβεί στις πλατείες.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η νεανική ομάδα Paspartou απέδωσε γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ εκτός προγράμματος και την ώρα που έφευγε ο Μίκης Θεοδωράκης τον περίμεναν για να του δώσουν ένα δώρο και αυτός ίσως τους έδωσε το μεγαλύτερο που μπορούσε: τους διηύθυνε σε ένα από τα τραγούδια του.

Η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Με τον παγκόσμια αναγνωρισμένο δημιουργό συναντήθηκε στα Χανιά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του παλαιού τελωνείου που ανακατασκευάζεται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Κρήτης, σε πολύκεντρο πολιτισμού και θα φέρει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο περιφερειάρχης απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος στην πολυσχιδή προσωπικότητα, στο έργο και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη, σε τιμητική εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) όπου ο Δήμος Χανίων ανακήρυξε σε επίτιμο δημότη του τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το Πολυτεχνείο Κρήτης του απένειμε το χρυσό κλειδί, την ανώτατη διάκριση του Ιδρύματος. Ο κ Αρναουτακης  στον χαιρετισμό-καλωσόρισμα  στον Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη μεταξύ άλλων είπε:

«...ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, αλλά και ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του εικοστού αιώνα παγκοσμίως.  

Η αναγνωρισιμότητα του απλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όμως πάντα ο Μίκης Θεοδωράκης υπερηφανεύεται για την Κρητική καταγωγή του, για το νησί μας, την ιστορία, τον πολιτισμό του και τους αγώνες του κρητικού λαού για την ελευθερία.

Τα Χανιά, η Κρήτη είναι ο τόπος του και οι κρητικές του ρίζες ισχυρές. Από αυτήν την κρητική καταγωγή του καθορίζεται το περήφανο και ασυμβίβαστο στοιχείο της προσωπικότητάς του αλλά και οι παραδοσιακές ρίζες της μουσικής του, αφού η κρητική μουσική κυλά στο αίμα του. 

Είναι γνωστή η απάντησή του όταν στη Μακρόνησο του ζήτησαν να υπογράψει για να γλυτώσει. «Δεν υπογράφω απάντησε ο Μίκης· όχι γιατί είμαι κομμουνιστής αλλά γιατί είμαι Κρητικός».

Η Περιφέρεια Κρήτης, όλοι οι Κρητικοί τιμούμε απόψε το μεγάλο δημιουργό, την εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής, της ιστορίας, των αγώνων, της πολιτικής που το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

Καλώς ήρθες στον τόπο και σπίτι σου.

Άλλωστε εσύ έχεις δημόσια ομολογήσει πως «εδώ στα Χανιά νιώθω πως βρίσκομαι σε λιμάνι, γαλήνιος και ασφαλής. Λες και ξαναβρέθηκα στην αγκαλιά της οικογένειάς μου. Μη έχοντας ζήσει σε δική μου πατρίδα, έμαθα να θεωρώ την πατρίδα του πατέρα μου σαν δική μου πατρίδα.»

Καλώς ήρθες λοιπόν Μίκη στην πατρίδα σου”.