Μεγάλες σχολικές υποδομές θα γίνουν στην Κρήτη τα επόμενα 5 χρόνια καθώς 9 κτίρια εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στ.Αρναουτάκης.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 24,6 εκ. ευρώ κι ο Αρναουτάκης ευχαριστώντας τους δημάρχους για την συνεργασία, απηύθυνε παράλληλα έκκληση να προετοιμαστούν μελέτες ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα καθώς υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι ευχαρίστησαν δημόσια τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τη συνεργασία και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξη των σχολικών έργων στο «ΕΠ Κρήτη 2014-2020» τονίζοντας την σπουδαιότητα των σχολικών έργων.

«Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει την ένταξη νέων έργων. Εμείς θέλουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις υποδομές για την Παιδεία, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από τις υπηρεσίες μας, με τη συνεργασία που έχουμε με τους Δήμους της Κρήτης. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχολικές υποδομές ιδιαίτερα σε επίπεδο προσχολικής, δημοτικής εκπαίδευσης. Μέχρι τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι των έργων ούτως ώστε να προχωρήσουμε και σε νέα προκήρυξη για όσα έργα έχουν προετοιμαστεί. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε πόρους και από άλλες πηγές χρηματοδότησης ούτως ώστε όποια σχολεία δεν μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα να βρούμε πηγές χρηματοδότησης με αποτέλεσμα και άλλα σχολεία στη Κρήτη να ενταχθούν με την προϋπόθεση να έχουμε έτοιμες μελέτες. Κάνω έκκληση στους δημάρχους να προετοιμαστούν μελέτες ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα γιατί η εκτίμηση μας είναι ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε πόρους και από άλλες πηγές».

Αναλυτικά τα έργα

1) Ανέγερση σχολικού συγκροτήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (12θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κοκκίνη-Χάνι) στη θέση Κοψάς Δ.Κ. Ανώπολης, Δήμος Χερσονήσου 8.293.664,50.

2) Ανέγερση 10ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Δήμου Ηρακλείου επί της οδού Μελιδωνίου Δήμος Ηρακλείου 521.654,25.

3) Στατική Ενίσχυση και Αναβάθμιση Yποδομών Γυμνασίου- Λυκείου Μελεσών Δήμος Αρχανών Αστερουσίων 2.100.000,00.

4) Αναβάθμιση Υποδομών Σχολικής Μονάδας Γυμνασίου - Λυκείου Κολυμβαρίου Δήμου Πλατανιά Δήμος Πλατανιά 1.910.000,00.

5) Ανέγερση 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου Δήμος Ρεθύμνου 3.030.000,00.

6) Αποκατάσταση - Διαρρύθμιση 1ου Λυκείου Ηρακλείου “Καπετανάκειο” προσθήκη κατ’ επέκταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Δήμος Ηρακλείου 3.546.630,00.

7) Στατική ενίσχυση και αναβάθμιση υποδομών νηπιαγωγείου Πύργου Δήμος Αρχανών Αστερουσίων 430.000,00.

8) Ανέγερση 7ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας Δήμος Ιεράπετρας 720.000,00.

9) Ανέγερση νέου κτιρίου 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου Δήμος Μαλεβιζίου 4.043.232,51.

Στην υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Σταύρο Αρναουτάκη στη Περιφέρεια που αναβαθμίζουν την δημόσια εκπαίδευση στο νησί, παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Βλαχάκης, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργαλής, και ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Ατσιπόπουλου Δήμου Ρεθύμνου Αλέξανδρος Παπαλεξάκης, στων οποίων τις περιοχές θα εκτελεστούν τα σχολικά έργα, καθώς επίσης η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.