Στις λίστες αναμονής των ασθενών για ραντεβού που φτάνουν μέχρι το φθινόπωρο, στις ελλείψεις προσωπικού, στην υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου αφού το ποσό των 39.450.000 ευρώ για το 2016 δεν επαρκεί για τα περιορισμένα κονδύλια για την αγορά ακριβώς φαρμάκων όπως είναι τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά, αναφέρεται το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ σε υπόμνημα προς τον νέο διοικητή Γιάννη Τασσόπουλο.

Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι από το 2010 έχουν αποχωρήσει 400 άτομα λόγω συνταξιοδότησης κ.λπ. τα οποία δεν έχουν αντικατασταθεί ενώ το προσωπικό στην διοικητική και τεχνική υπηρεσία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

Το Σωματείο σημειώνει:

“Ο νέος προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2016 (39.450.000 ?), δεν επαρκεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι το 2015 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου ανέρχονται στα 53,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι όποιες προβλέψεις για έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ είναι στον αέρα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει από το 2010.

• Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου φτάνουν 43.500.000 ευρώ μέχρι τέλος Απρίλη. Δηλαδή, θα χειροτερέψει η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (όπως η αναγκαιότητα άμεσης αντικατάστασης του παλιού γραμμικού επιταχυντή, μηχάνημα ενδοκοιλοτικής θεραπείας κ.α.), θα μεγαλώσουν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

•Ήδη μέχρι τέλος του Απριλίου από τα 18.000.000 ? που έχουν προϋπολογιστεί για φαρμακευτική δαπάνη έχουν απορροφηθεί ήδη τα 9.000.000. Η χορήγηση των λεγόμενων «ακριβών» φαρμάκων (αντικαρκινικά, αντιρετροϊκά, αντιρευματικά κ.λπ.) από τα νοσοκομεία δεν συνοδεύτηκε και με αντίστοιχη στελέχωση και χρηματοδότηση του φαρμακείου. Αν δεν δοθεί επιπλέον επιχορήγηση στο νοσοκομείο για αυτές τις κατηγορίες που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, προειδοποιούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα”.

Επιπλέον τονίζεται:

“Στο νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α) 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 650 με τον πρόσφατο οργανισμό του 2012 που επίσης στερεί 60 κρεβάτια από τον λαό του Ηρακλείου, με μειωμένα κρεβάτια στη ΜΕΘ, με έλλειψη ΜΑΦ, με το τμήμα Διαλογής στο ΤΕΠ να το στελεχώνουν φοιτητές της νοσηλευτικής, με συγχωνευμένες κλινικές, με ράντζα, με στελέχωση των τμημάτων κάτω από το όριο ασφαλείας, με καθημερινά μετακινουμένους εργαζομένους από κλινική σε κλινική και από μονάδα Υγείας σε μονάδα Υγείας (Ακτινολογικό, ΤΕΠ, κ.α.). Με το μισό προσωπικό στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ”.

Κίνδυνος να κλείσουν 2 κρεβάτια ΜΕΘ, χαμός στα ΤΕΠ και τα ιατρεία

Το Σωματείο ακόμη αναφέρει: “Ήδη για ένα μήνα μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια κατά 50% και το επόμενο διάστημα υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν 2 κρεβάτια ΜΕΘ όταν θα μπορούσαν να λειτουργούνε όλα (15).

• Η λίστα αναμονής συνεχίζεται και είναι μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό.

• Ένα νοσοκομείο που με τόσες ελλείψεις εξυπηρέτησε πέρυσι 103.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 97.000 στα ΤΕΠ και είχε 76.000 εισαγωγές το χρόνο, προσπαθεί να τα καταφέρνει χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζόμενων του.

• Κλινική στήθηκε και συνεχίζει και λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους και 15 εργαζομένους με μπλοκάκι (παιδοψυχιατρική) που ένα από τα αποτελέσματα αυτής της σύμβασης είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια.

• Στο ακτινολογικό τμήμα που ήδη λειτουργεί με κατά πολύ λιγότερους από τις ανάγκες εργαζόμενους (15 μόνιμοι εργαζόμενοι και 1 συμβασιούχος), λειτουργούν οι παρακάτω αίθουσες εξετάσεων: αίθουσα για ειδικές εξετάσεις, 2 αίθουσες για απλές ακτινογραφίες, αίθουσα για μαστογραφίες, αίθουσα για μέτρηση οστικής πυκνότητας (DEXA) και για πανοραμικές, η αίθουσα για ακτινογραφίες στα ΤΕΠ, οι αίθουσες με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα στα ορθοπεδικά χειρουργεία και τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα ανά κλινικές και μονάδες.

Η ανακοίνωση τελειώνει με την επισήμανση ότι για τους ανασφάλιστους έχει δοθεί το ποσό των 10.000.000 ευρώ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας που σημαίνει 10.000 ευρώ για κάθε νοσοκομείο.