Του Αλέξανδρου Ρονιώτη

Οι ομορφότερες παραλίες της Κρήτης : Το βαθυγάλανο Σκιαδάκι των Αστερουσίων

Μετά από ένα χρόνο απουσίας, κι αυτό το καλοκαίρι επανερχόμαστε στη στήλη μας με τις γνωστές και άγνωστες παραλίες της Κρήτης, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα CretanBeaches.com και με την εφαρμογή για έξυπνες συσκευές MyCreteGuide.Φέτος ξεκινάμε δυναμικά γνωρίζοντας μια από τις ωραιότερες παραλίες της Νότιας Κρήτης, το Σκιαδάκι που βρίσκεται σε μια από τις πιο απομονωμένες τοποθεσίες των Αστερουσίων. Το Σκιαδάκι είναι μια πολύ μικρή παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο του άγριου φαραγγιού Κακοπέρατος, λίγο δυτικά από τη μονή του Αγίου Νικήτα και το μικρό φοινικόδασος της περιοχής.

Αυτό που κάνει την παραλία αυτή ξεχωριστή είναι οι ψηλοί κάθετοι βράχοι του φαραγγιού, δίνοντας την εντύπωση μιας φυσικής "φυλακής", αλλά και τα πεντακάθαρα βαθυγάλανα νερά της.Την παραλία μπορείτε να επισκεφθείτε κυρίως με σκάφος, αλλά οι πιο τολμηροί μπορούν να περπατήσουν ψηλά στο πλάι του φαραγγιού ξεκινώντας από την περιοχή της Απομονής και τραβερσάροντας το φαράγγι ως τη θάλασσα (η ακριβής πορεία με τα στίγματα GPS υπάρχει στην ιστοσελίδα μας). Η πορεία μέσα στην κοίτη του φαραγιού χωρίς τη χρήση τεχνικού εξοπλισμού είναι αδύνατη λόγω της ύπαρξης καταρρακτών ύψους 15μ που ανακόπτουν την πορεία.

Το όνομα Σκιαδάκι η περιοχή το παίρνει από τη σκιά που προσφέρουν οι ψηλοί βράχοι του φαραγγιού τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Φωτο: Νίκος Δασκαλάκης