Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα οι ηλεκτρονικές εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Στο τέλος του μήνα η προκήρυξη για 55 προσλήψεις στο Ηράκλειο


Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Την επόμενη Δευτέρα 13 του μήνα ξεκινούν οι νέες εγγραφές παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίες θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Όπως έχει γράψει η «Π» (από τις 10-5-16) ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ (Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης ) εκσυγχρονίζει το σύστημα εγγραφών των παιδιών που θα γίνεται στο εξής μόνο ηλεκτρονικά προκειμένου να διευκολυνθούν πρακτικά τόσο οι γονείς όσο και η υπηρεσία.

Όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Βουρεξάκης, οι αιτήσεις θα κατατίθενται και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου αλλά και μέσα από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του ΔΟΠΑΦΜΑΗ η οποία αναβαθμίζεται. Έτσι οι γονείς οι οποίοι επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, θα πρέπει να μπουν μέσα από τους υπολογιστές τους σε μια από τις δύο αυτές ιστοσελίδες και να ακολουθήσουν τη διαδικασία.

Αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία της καταχώρησης των στοιχείων, αυτόματα θα ενημερώνονται και για τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει. Έτσι όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, όσοι γονείς διαπιστώσουν ότι έχουν συγκεντρώσει να αναγκαία μόρια, για να εγγράψουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, θα πρέπει να καταθέσουν στο ΔΟΠΑΦΜΑΗ και ένα φάκελο με τα αναγκαία δικαιολογητικά που τους ζητούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τους γονείς που θα κερδίσουν πολύτιμο χρόνο αλλά και για την υπηρεσία που γλιτώνει γραφειοκρατία σε σχέση με την μοριοδότηση των αιτήσεων, αφού κάθε χρόνο έπρεπε να εξεταστούν εκατοντάδες φάκελοι για να προχωρήσουν οι εγγραφές.

Νέες προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς

Σε νέες προσλήψεις σχεδιάζει να προχωρήσει ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ από τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό του ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες.

Ειδικότερα σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει πρόκειται να προσληφθούν συνολικά 55 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, (βρεφονηπιοκόμοι κ.ά). Στο τέλος του μήνα αναμένεται να γίνει η προκήρυξη και στις αρχές του επόμενου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των νέων προσλήψεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το σχεδιασμό του ΔΟΠΑΦΜΑΗ το σύνολο των παιδιών που εκτιμά ότι θα φιλοξενηθούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φτάνει τα 1900. Από αυτά περίπου 300 θα προκύψουν από επανεγγραφές, 800 από νέες εγγραφές και άλλα 800 από το ΕΣΠΑ.

Καμία ενημέρωση για την έγκριση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ

Για ένα ακόμα καλοκαίρι δεκάδες οικογένειες που περιμένουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, έχουν αβεβαιότητα, αφού το αρμόδιο υπουργείο εξακολουθεί να μην έχει ενημερώσει για απολύτως τίποτα ούτε σε σχέση με το πότε θα γίνει η προκήρυξη των χρηματοδοτούμενων θέσεων τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν οι γονείς ούτε σε σχέση με τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν για το σκοπό αυτό. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι για μια ακόμα χρονιά η διαδικασία να προχωράει στα τυφλά.

Ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι εξακολουθεί να μην έχει καμία ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο σε σχέση με την εξέλιξη του προγράμματος ΕΣΠΑ τη νέα σχολική περίοδο και το γεγονός αυτό δημιουργεί φόβους για το μέλλον. “Ξέρουμε ότι δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από το ΕΣΠΑ, αλλά κανείς δεν μας έχει ενημερώσει επί της ουσίας για το πώς θα προχωρήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι επειδή πανελλαδικά είναι τεράστιος ο αριθμός των παιδιών που επιδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που ακυρωθεί ως χρηματοδοτική πηγή για τους παιδικούς σταθμούς, θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κοινωνική έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον θλιβερό το γεγονός ότι για μια ακόμα χρονιά, ενώ ξεκινάμε τη διαδικασία για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, προχωράμε στα «τυφλά» σε σχέση με τη χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ, καθώς το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει δώσει καμία διευκρίνιση”.