Βρυχάται η Τουρκία μετά την αναγνώριση από τη γερμανική Βουλή

“Πόλεμος” για τη γενοκτονία των Αρμενίων


Αψηφώντας τους «βρυχηθμούς» Ερντογάν, και μάλιστα σε εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία λόγω του καίριου ρόλου της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, η γερμανική Βουλή υιοθέτησε χθες το μεσημέρι σχεδόν ομόφωνα το ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως γενοκτονία.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από τουρκους εθνικιστές που με τα χέρια τους σχηματιζαν το σήμα των “Γκρίζων Λύκων”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να μην είναι παρούσα στην ψηφοφορία επικαλούμενη συμμετοχή της σε διάσκεψη επιστημόνων, όπως και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ που μιλούσε σε συνέδριο του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αργεντινή.

Η απουσία από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το οποίο και υποστηρίζουν, έχει επικριθεί από πολιτικούς και τον Τύπο.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστίανε Βιρτς έσπευσε να επαναλάβει χθες ότι η Μέρκελ στηρίζει το ψήφισμα (που δεν μπορούσε να έλθει σε χειρότερη χρονική συγκυρία για την ίδια), το οποίο έφεραν από κοινού ενώπιον της Μπούντεσταγκ βουλευτές της Χριστιανοδημοκατικής Ένωσης, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατόπιν της ψηφοφορίας - εν μέσω μπαράζ οργισμένων τουρκικών δηλώσεων - ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία είναι ισχυρές. «Υπάρχουν πολλά που συνδέουν τη Γερμανία και την Τουρκία και ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές θέσεις σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το εύρος των σχέσεών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί μας δεσμοί, είναι πολύ σημαντικοί» ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για σοβαρό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου από το Ναϊρόμπι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μετά την επιστροφή του πρεσβευτή της Τουρκίας η κυβέρνηση θα συζητήσει σε ποια βήματα θα προχωρήσει σε απάντηση για το ψήφισμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατακεραύνωνε τη Γερμανία λέγοντας ότι «ανεύθυνες και αβάσιμες αποφάσεις» δεν μπορούν να κρύψουν το μαύρο παρελθόν μίας χώρας. «Ο τρόπος για να κλείσετε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας σας δεν είναι να αμαυρώσετε την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις» ανέφερε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε επίσης για «ιστορικό λάθος» αναφέροντας από πλευράς του ότι «το ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» είναι υπεύθυνο για την «λανθασμένη» γερμανική κοινοβουλευτική απόφαση. Είπε ότι ο τουρκικός λαός είναι περήφανος για το παρελθόν του «και δεν υπάρχει κανένα γεγονός του παρελθόντος που θα μπορεί να μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι από ντροπή».

Πέραν της αναγνώρισης της γενοκτονίας αναγνωρίζεται και ο «άδοξος» ρόλος του τότε Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.