Ανατροπές στην Κύπρο έφεραν οι εκλογές
Σοβαρότατη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου έφερε το προχθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η ανάγνωση του αποτελέσματος δείχνει ότι στην ανατροπή συνέβαλαν: α) η αποχή η οποία για πρώτη φορά εκτοξεύθηκε στο 33,26%, β) το περίπου 4% των νέων ψηφοφόρων, που δεν γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, γ) η μετατόπιση ψήφου, που για πρώτη φορά έφτασε το 20%, και δ) η αύξηση την υστάτη, με πρωτοβουλία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, του εκλογικού μέτρου για συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή από το 1,8% στο 3,6%.
Έτσι η νέα βδομάδα για την Κύπρο άρχισε με νέα Βουλή και με έντονο προβληματισμό, κυρίως για τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, των οποίων μειώθηκαν τα ποσοστά σε σχέση με το 2011 -τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε το ΑΚΕΛ- και οι έδρες. Ο ΔΗΣΥ έχασε δύο έδρες, το ΑΚΕΛ τρεις και η ΕΔΕΚ δύο.
Ο ΔΗΣΥ από το 34,8% έπεσε στο 30,68% (18 έδρες στη νέα Βουλή) , το ΑΚΕΛ από το 32,67% συρρικνώθηκε στο 25,67% (16 έδρες) και η ΕΔΕΚ στο 6,18% από 8,93% (τρεις έδρες). Μικρή ήταν η μείωση για το ΔΗΚΟ, το οποίο πήρε 14,49% σε σύγκριση με 15,76% το 2011 και διατηρεί τις εννέα έδρες. Οι Οικολόγοι αύξησαν την δύναμη τους από 2,21% σε 4,81% και τις έδρες τους από μία σε δύο. Στην νέα Βουλή εισέρχονται η Συμμαχία Πολιτών με 6,01% , η «Αλληλεγγύη» με 5,24% και από τρεις έδρες το κάθε κόμμα και το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) με 3,71% και δύο έδρες.
Σύμφωνα με αναλυτές η ετυμηγορία της κάλπης θα κάνει δύσκολο το έργο της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη να προωθήσει νομοσχέδια, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, αφού ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για μια έδρα δεν διαθέτουν, όπως συνέβη στην προηγούμενη Βουλή, την πλειοψηφία.
Επίσης, όλα τα κόμματα στη νέα Βουλή, πλην του ΑΚΕΛ, αντιπολιτεύονται στο Κυπριακό τον Κύπριο πρόεδρο.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 27 και 28 Μαΐου και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε επίσημα χθες το Κρεμλίνο.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χώρα της ΕΕ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
ΞΑΝΑ
Επανεξελέγη πρόεδρος της “Δράσης” ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τον κ. Σκυλακάκη ψήφισαν 39 από τα 42 μέλη της ΚΕ, που συμμετείχαν στη σχετική ψηφοφορία, ενώ υπήρξαν και τρία λευκά.
Αντιπρόεδροι, με σειρά εκλογής, αναδείχθηκαν η Μελίνα Δασκαλάκη, ο Αναστάσιος Αβραντίνης και ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και γενικός γραμματέας ο Γιάννης Ανδρουλάκης.
ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ
Στο θέμα των ισοδυνάμων μέτρων για το μη πάγωμα των ωριμάνσεων στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, δηλαδή στον τρόπο εξεύρεσης των 60 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Πολωνό ομόλογο του Αντόνι Μακιέρεβιτς.
Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, κυρίως από κωδικούς εξοπλιστικών και από οικονομίες που θα γίνουν και -οι κωδικοί- έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
ΣΚΛΗΡΗ
Σε μια σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης προέβη η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
“Η σημερινή ημέρα θα στιγματίζει για πάντα την ιστορία της πατρίδας μας. Μόνο ντροπή νιώθω που κάποτε ήλπισα μαζί σας. Μόνο ντροπή που προέτρεψα και το λαό μας να ελπίσει μαζί σας. Και μόνο μια πολιτική υπόσχεση: Κάποτε –και παλεύω ώστε αυτό το κάποτε να μην είναι μακρινό- τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση» σημειώνει και προσθέτει: «Η κυβέρνηση σας, αλλά κι εσείς που, θριαμβολογώντας ή με "βαριά καρδιά", βάζετε την ταφόπλακα στο λαό μας και βγάζετε την Ελλάδα στο σφυρί, θα λογοδοτήσετε παρέα με όλους όσους μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε αποικία και το λαό μας σε υποτελή”.
Η ΣΤΗΡΙΞΗ
Τη στήριξή του στην Ελλάδα με ιδιαίτερη αναφορά στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κοιλάδας του Αχελώου, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα.
Η Ελλάδα πρέπει να βγει, όπως τονίζει, από το τούνελ της κρίσης, ενώ για την Κοιλάδα του Αχελώου επισημαίνει ότι η προστασία του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της είναι στοιχεία απαραίτητα για ένα καλύτερο μέλλον και τέτοιου είδους αναπτυξιακές δράσεις θα συμβάλουν και στις λύσεις των προβλημάτων που συσσώρευσε η κρίση.
Η ΕΞΗΓΗΣΗ
Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους γιατί βλέπει την μπλόφα του Βερολίνου.
Αυτή είναι η εξήγηση.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ
Για την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διερωτάται η συντηρητική εφημερίδα “Frankfurter Allgmeine Zeitung”.
Όσοι τον συνόδευαν στο αεροπλάνο για το Σεντάι της Ιαπωνίας για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 έζησαν έναν άνθρωπο που εκπέμπει χαρά και ικανοποίηση για τη δουλειά του. Αλλά για πόσο ακόμα διερωτάται η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
Σε δεκαέξι μήνες θα γίνουν εκλογές. Κατά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης ο Σόιμπλε θα είναι 75 ετών. Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι αναρωτιούνται συνεχώς αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ
Θα έχουμε συμφωνία σήμερα στο Eurogroup και θα πάρουμε περί τα 11 δισ. Το φθινόπωρο όμως που είναι η επόμενη αξιολόγηση τι θα ζητήσουν να ψηφίσουμε;
Πόσοι εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ξανά νέα μέτρα;
(Ακούω ήδη ότι οι μισοί έχουν πάθει κατάθλιψη και δεν κυκλοφορούν...)
Η ΘΕΣΗ
Ο Γ. Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος και όχι ο ηθοποιός, πήρε τη θέση στη Βουλή της Βασιλικής Κατριβάνου που παραιτήθηκε.
ΤΑ ΧΡΕΗ
Πάνω από 7 δισ. είναι τα χρέη του κράτους σε ιδιώτες.
Θα τα πάρουν άραγε;
Δεν το βλέπω...
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Ονομαστική κατάσταση με 1.200.000 επιχειρηματίες για τους οποίους ζητείται έλεγχος των καταθέσεών τους που έχουν βρεθεί έστειλαν οι “Θεσμοί” στις επιτροπές ελέγχου των τραπεζών και τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Ετσι θα πάει η ζωή μας δηλαδή, από έλεγχο σε έλεγχο;
ΣΤΟ... ΝΗΜΑ
Στο... νήμα κέρδισε ο υποψήφιος των Πρασίνων τον ακροδεξιό αντίπαλό του στις εκλογές στην Αυστρία.

