
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Στον εισαγγελέα για την απάτη με τα ασφαλιστήρια - μαϊμού
Το τροχαίο και η δυσάρεστη έκπληξη
Υπόθεση απάτης με έκδοση εικονικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυτοκινήτων διερευνά η Εισαγγελία Ηρακλείου μετά την μήνυση που υπέβαλαν τα μέλη οικογένειας, τα οποία ασφαλίζονταν σε συγκεκριμένο ασφαλιστή στο Ηράκλειο. Με βάση τα όσα καταγγέλλονται, υπάρχουν υποψίες ότι ο κύκλος των εξαπατηθέντων είναι μεγαλύτερος και πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι τα ασφαλιστήρια που έχουν στα χέρια τους είναι χωρίς αντίκρισμα με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται από μία τέτοια κατάσταση.
Η αποκάλυψη της απάτης με τα πλαστά ασφαλιστήρια έγινε μόλις πριν από μερικές ημέρες με αφορμή το τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη ένας εκ των μηνυτών.
Όπως αναφέρεται, πριν από περίπου μία εβδομάδα είχε ένα τροχαίο στην λεωφόρο Σενετάκη. Κλήθηκε η Τροχαία για την καταγραφή του περιστατικού και κατά την διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας των νομιμοποιητικών εγγράφων, ο αρμόδιος υπάλληλος ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εμφανιζόταν ότι είχε ασφαλιστεί ο οδηγός, ότι το επικαλούμενο πιστοποιητικό ασφάλισης ήταν πλαστό και δεν υπήρχε ανάλογη καταχώρηση στα τερματικά της ασφαλιστικής εταιρείας.
Ο οδηγός έπεσε από τα …σύννεφα καθώς από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε και μπλεγμένος με την Τροχαία να του βεβαιώνει διοικητικό πρόστιμο περί ανασφάλιστου οχήματος, από την άλλη καλείται να καταβάλλει στον παθόντα του τροχαίου το ποσό της ζημίας.
Η επόμενη κίνηση που έκανε ήταν να ενημερώσει τα συγγενικά του πρόσωπα για όσα αποκαλύφθηκαν καθώς και εκείνα είχαν απευθυνθεί στον ίδιο ασφαλιστή για τα δικά τους οχήματα. Διαπίστωσαν ότι και για τους άλλους δύο τα πιστοποιητικά που είχαν εκδοθεί ήταν πλαστά.
Όπως καταγγέλλουν, αν και ο συγκεκριμένος ασφαλιστής ελάμβανε αντίτιμο από τους πελάτες του για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου από τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν, στην πραγματικότητα εκτύπωνε ο ίδιος το ασφαλιστήριο συμβόλαιο επ’ ονόματι της εταιρείας χωρίς η εταιρεία να έχει λάβει γνώση. Με αυτόν τον τρόπο ο ασφαλιζόμενος όταν εξοφλούσε το αντίτιμο της ασφάλισης, ελάμβανε από τον ασφαλιστή ένα πιστοποιητικό περί δήθεν ασφάλισης του οχήματος του, όμως στην πραγματικότητα το όχημα ήταν ανασφάλιστο.
Την βεβαιότητα ότι σήμερα υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες οχημάτων σε παρόμοια κατάσταση στο Ηράκλειο εξέφρασε ο δικηγόρος της οικογένειας, Βαγγέλης Φανουργάκης. Όπως δήλωσε στην «Π» «πιστεύουν ότι έχουν ασφαλίσει τα οχήματα τους σε κάποια ασφαλιστική εταιρεία δια του συγκεκριμένου διαμεσολαβητή ασφάλισης, όμως στην πραγματικότητα είναι ανασφάλιστοι».
Η υπόθεση που διερευνάται πλέον από την Δικαιοσύνη μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε προκάλεσε την παρέμβαση του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία καλεί τον κόσμο να είναι πιο προσεκτικός και να ζητά από τον εκάστοτε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή την ασφαλιστική του ταυτότητα. Αυτή, όπως διευκρινίζεται, εκδίδεται και ανανεώνεται από το οικείο Επιμελητήριο καθώς και να επιβεβαιώνει ηλεκτρονικά την εγκυρότητα της ασφάλισης του αυτοκινήτου του μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών (www.hic.gr).

