Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Ενώ από σήμερα πυκνώνουν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο, «Νίκος Καζαντζάκης» τις ημέρες αιχμής ο αριθμός των πτήσεων φθάνει τις 80 και από την 1η Μαίου αρχίζει φουλ πτητικό πρόγραμμα η ΤUI, η αδυναμία των αρμοδίων υπουργείων να στελεχώσουν επαρκώς τα visa centers στην Ρωσία θα στοιχίσει στην Κρήτη τον Μάιο την απώλεια περίπου 30.000 Ρώσων τουριστών.

«Χάνουμε το 50%-60% των Ρώσων που θα ήθελαν να έλθουν στην Κρήτη, αλλά δεν μπορούν. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει, την ώρα μάλιστα που είχαμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς εδώ και μήνες, ζητώντας τους να προετοιμαστούν κατάλληλα», είπε στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Αντύπας Σηφάκης. «Πρέπει έστω και στο και πέντε να πάρουμε μπροστά», τόνισε ο ίδιος.Οι ακυρώσεις πτήσεων λόγω της βίζας

Σε ακυρώσεις πτήσεων από τρία ρωσικά αεροδρόμια (Σουργκούτ, Ορενμπούργκ και Mineralnye Vody) προς την Ελλάδα προχώρησε η Pegasus, εξαιτίας προβλημάτων έκδοσης βίζας.

Όπως εξηγεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης η διευθύνουσα σύμβουλος του Ρώσου τουρ οπερέιτορ, Anna Podgornaya, «η ζήτηση για Ελλάδα είναι καλή, μπορεί κανείς να πει ότι είναι εξαιρετική, όμως σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν προβλήματα με την πρόσβαση μέσω βίζα Σένγκεν, κάτι που μας ανάγκασε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα για αυτό το καλοκαίρι».

Για παράδειγμα, όπως είπε, οι τουρίστες από την περιοχή Σουργκούτ μπορούν να δώσουν αποτυπώματα μόνο στα κέντρα έκδοσης βίζας στην Γεκατερίνμπουργκ, αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Το να περιμένει μια οικογένεια τριμελής ή μεγαλύτερη μερικές ημέρες για να εκδώσει βιομετρική βίζα δεν είναι επικερδές, τόνισε η διευθύντρια της εταιρείας Tyumenzarubezhtur, Natalia Karmanova. Στο Ορενμπούργκ επίσης δεν υπάρχει κέντρο βίζα για την Ελλάδα, όμως μπορεί να γίνει κινητή χρήση της υπηρεσίας βιομετρικών στοιχείων, όμως έτσι η βίζα γίνεται κατά 110 ευρώ ακριβότερη.

Σύμφωνα με την Pegasus, όπως αναφέρει το Tornos News οι τουριστικοί πράκτορες έχουν 3 επιλογές σε αυτή την περίπτωση, να ακυρώσουν τα ταξίδια που επηρεάζονται με 100% επιστροφή χρημάτων, να αλλάξουν την ημερομηνία αναχώρησης ή να κάνουν εκ νέου κράτηση σε άλλο προορισμό.

Eξαιρετικά σοβαρό χαρακτηρίζουν όλοι οι τουριστικοί φορείς το πρόβλημα με τις δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση της βιομετρικής βίζας, αφού ενώ έχει αρχίσει η σεζόν, τα visa centers δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Εκτενείς αναφορές για το θέμα έγιναν στο φόρουμ με τη συμμετοχή φορέων του Τουρισμού, για τις ανατολικές αγορές την επόμενη διετία που οργάνωσε το Σαββατοκύριακο στο Aldemar Knossos Royal ο διεθνής Τουριστικός Οργανισμός TEZ tour. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΙ Δημήτρης Χαριτίδης, κλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο στην Αθήνα προκειμένου να συζητηθεί το οξύ αυτό ζήτημα.

Εντωμεταξύ, σύσταση τους Ρώσους τουρίστες, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να κάνουν κράτηση 3 έως 4 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης, απευθύνουν οι τουρ οπερέιτορ, εξαιτίας πιθανών καθυστερήσεων στην έκδοση βίζας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ρωσικής ένωσης τουρ οπερέιτορ, ATOR, όπως αναφέρει το Tornos News.

Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ επιδιώκουν να κάνουν πωλήσεις ταξιδίων με αναχώρηση τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία κράτησης, αναφέρει η ΑΤOR, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας μπορεί να φτάσουν έως τις 10 ημέρες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες αρκούν 3 ημέρες.

Σύμφωνα με τους ρώσους τουρ οπερέιτορς, όταν οι προξενικές αρχές της Ελλάδας δε μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας, δίνουν προτεραιότητα στις αναχωρήσεις της επόμενης ημέρας.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καθώς και το Γενικό Προξενείο της Μόσχας, αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε μία ακύρωση πτήσης ή ατομικού ταξιδίου τουρίστα που να οφείλεται στην καθυστέρηση έκδοσης βίζας.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν υποσχεθεί ότι η κατάσταση σύντομα θα ομαλοποιηθεί. Το Γενικό Προξενείο στη Μόσχα έλαβε 8 επιπλέον υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών. Άλλοι 15 υπάλληλοι πρόκειται να προστεθούν στις αρχές Μαΐου και άλλοι 15 στα τέλη του ίδιου μήνα.

Επιπλέον, πρόκειται να εκπαιδευτούν 55 εποχικοί υπάλληλοι από την τοπική κοινότητα. Οι πρώτοι 10 από αυτούς θα ξεκινήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Εικόνες ντροπής με Ρώσους τουρίστες να περιμένουν για 8 και πλέον ώρες σε ατέλειωτες ουρές έξω από το Visa Center της χώρας μας στη Μόσχα δείχνουν πόσο ανέτοιμη είναι η χώρα μας να διευκολύνει την είσοδο αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας παραμένουν κλειστές.Πυκνώνουν οι πτήσεις

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το Νίκο Χαλκιαδάκη πρώην πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου οι πτήσεις πυκνώνουν και τα αεροπλάνα θα ταξιδεύουν με πληρότητες της τάξης του 60%-70%, ενώ κανείς δεν γνωρίζει το ποσοστό κάλυψης των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας είπε στην “Π” ότι το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” είναι έτοιμο για τη σεζόν και σημείωσε ότι ο αριθμός των πτήσεων μέρα με τη μέρα αυξάνεται - στην αιχμή με 80 και πλέον πτήσεις ημερησίως από όλους τους προορισμούς.Στους κορυφαίους προορισμούς πάντα η Κρήτη

Η Κρήτη συγκαταλέγεται στα κορυφαία ελληικά νησιά για το 2016, σύμφωνα με τις επιλογές αναγνωστών του Tripadvisor.

Πρώτη στη λίστα είναι η Σαντορίνη και ακολουθούν οι Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Νάξος και Σκιάθος.