
Σημαντικές ανάσες μπόρεσε να πάρει η αγορά την Κυριακή των Βαΐων, καθώς τα εμπορικά καταστήματα στην πλειοψηφία τους παρέμειναν ανοιχτά.
Επίσημα ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είχε εντάξει τη χθεσινή ημέρα στο πασχαλινό ωράριο του που αρχίζει από σήμερα, όμως οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τους κάνοντας εφαρμογή του νόμου 4177. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, έτσι και χθες η κίνηση ήταν αρκετά αυξημένη, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ο κόσμος που κατέβηκε στο κέντρο ήταν λιγότερος, αλλά προχώρησε στην πλειοψηφία του σε αγορές. Η χθεσινή ημέρα έρχεται σε αντιδιαστολή με το Σάββατο, που ο κόσμος κατέβηκε μεν στην αγορά, αλλά περισσότερο για βόλτα και λιγότερο για ψώνια.
Παρά το γενικά θετικό κλίμα όμως που επικράτησε τη χθεσινή ημέρα, η κατάσταση στην αγορά παραμένει πάρα πολύ δύσκολη, καθώς οι επιχειρήσεις παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Οι καταστάσεις γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, ενώ συνεχώς και περισσότεροι επιχειρηματίες δεν αντέχουν την υφιστάμενη κατάσταση.
Η αβεβαιότητα, οι φόροι, το αρνητικό κλίμα, αλλά και ο ανταγωνισμός που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις αθέμιτος, λειτουργούν εντελώς ανασταλτικά σε μια αγορά που μάχεται για την επιβίωση της, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι επιχειρηματίες σε όλους τους κλάδους. Οι ελπίδες είναι στραμμένες στην Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε παραδοσιακά οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές ακόμα και από υποχρέωση προς συγγενικά τους πρόσωπα ή βαφτιστήρια.
Η έλλειψη ρευστότητας βέβαια σε συνδυασμό με την έναρξη μιας νέας περιόδου προσφορών αμέσως μετά το Πάσχα, δεν ευνοούν αρκετά την κατανάλωση, αν και οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αναστρέψουν το πολύ κακό κλίμα. Αν όμως και αυτή η χρονιά προχωρήσει χωρίς κανένα θετικό πρόσημο ή αλλαγή της κατάστασης σε κυβερνητικό επίπεδο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο επόμενος χειμώνας δεν θα είναι απλώς δύσκολος, αλλά καταστροφικός.
Το πασχαλινό ωράριο:
Με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν από σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στο Ηράκλειο ενόψει του Πάσχα. Από σήμερα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη τα καταστήματα θα λειτουργούν με σπαστό ωράριο, ενώ με συνεχόμενο αναμένεται να λειτουργήσουν από την Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο.
Κλειστά θα μείνουν ωστόσο, λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς, τα καταστήματα από την Κυριακή του Πάσχα έως και την Τρίτη 3 Μαΐου.
Συγκεκριμένα το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:
Μ. Δευτέρα 9.00-14.30, 17.30-21.00
Μ. Τρίτη 9.00-14.30, 17.30-21.00
Μ. Τετάρτη 9.00-14.30, 17.30-21.00
Μ. Πέμπτη 9.00-21.00
Μ. Παρασκευή 12.00-18.00
Μ. Σάββατο 9.00-15.00
Κυριακή του Πάσχα κλειστά
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη κλειστά (μεταφορά Πρωτομαγιάς)
Το κανονικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα επανέλθει από την Τετάρτη 4 Μαΐου.

