
Κομισιόν: Δικαίωμα νοσηλείας στο εξωτερικό όταν έχει αναμονή στο ΕΣΥ
Μια πραγματική βόμβα με εξαιρετικά θετικές αλλά και αρνητικές παρενέργειες αποτελεί η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση για τη διασυνοριακή περίθαλψη που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής.
Σύμφωνα με την απάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου, «οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν έξοδα εξετάσεων και νοσηλείας ακόμη και στο εξωτερικό, όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής».
Ειδικότερα, η Κομισιόν επισημαίνει πως «κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να αρνηθεί την κάλυψη του κόστους εξετάσεων και νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής σε εθνικά νοσοκομεία».
Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του ζητούσε να εφαρμοσθεί επί της ουσίας η Οδηγία 24/2011ΕΚ για τη διασυνοριακή περίθαλψη, που προβλέπει την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν οι λίστες αναμονής στα εθνικά νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά ακυρώνουν το δικαίωμα στην περίθαλψη.
Επιπλέον, ο Ν. Χουντής, αφού ανέφερε ότι το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει λόγω των μνημονίων, με αποτέλεσμα 1 στους 10 Έλληνες το 2013 να μη λάβει θεραπεία λόγω κόστους και ασθενείς με σοβαρές ασθένειες να βρίσκουν ραντεβού μετά από 2-8 μήνες, ζητούσε να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Οδηγίας στην Ελλάδα και να εξετάσει η Επιτροπή το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς στις προσλήψεις.

