Σε πετροπόλεμο με τις αρχές της ΠΓΔΜ επιδόθηκε χθες το μεσημέρι μικρή ομάδα προσφύγων στο φράχτη της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-Σκοπίων, αρκετά μέτρα μακριά από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και πλαστικών σφαιρών, σε μια μικρή επανάληψη των επεισοδίων της Κυριακής.

Ενισχυμένη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας έχει παραταχθεί κατά μήκος του φράχτη, για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων, καθώς αυτή τη φορά οι ένστολοι της ελληνικής πλευράς δεν έμειναν απλοί παρατηρητές.

Στο μεταξύ σε τέσσερις ακόμη συλλήψεις προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί σε σημεία του οδικού άξονα τα οποία οδηγούν στον καταυλισμό προσφύγων, στην Ειδομένη.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνελήφθησαν τρία άτομα από τη Νορβηγία, δύο γυναίκες και ένας άντρας και μία Αγγλίδα, για κατοχή ασυρμάτου που υπήρχε μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Το πρωί χθες συνελήφθη και μία Γερμανίδα για κατοχή ενός σπρέι πιπεριού ενώ στον Γερμανό ο οποίος συνελήφθη προχθές για κατοχή μαχαιριού, δόθηκε ρητή δικάσιμος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφέθηκε ελεύθερος.

Στον καταυλισμό πάντως, διαφαίνεται μια τάση να μετακινηθούν προς οργανωμένες δομές φιλοξενίας καθώς το τελευταίο 48ωρο αναχώρησαν 13 λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων στους αλληλέγγυους και ΜΚΟ που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το Facebook και το Twitter και όσα γράφονται εκεί στα Αραβικά.

Τη συνοριακή γραμμή της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, στο σημείο που βρίσκεται ο φράχτης επρόκειτο να επισκεφθούν χθες το μεσημέρι οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Ομως, εξαιτίας της νέας έντασης που υπήρξε χθες στην Ειδομένη, μετά από αίτημα της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ακύρωσαν την επίσκεψή τους στο σημείο, για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι περίπου 200 μετανάστες, που είχαν πληροφορηθεί την επίσκεψη των Γκιόργκι Ιβάνοφ, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και Μπορούτ Πάχορ «κατευθύνθηκαν στη συνοριακή γραμμή και άρχισαν να διαμαρτύρονται και να προκαλούν ταραχές, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης».