Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Υποστελεχωμένη, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι ακόμη και η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η μοναδική στην Κρήτη που κάνει αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, ενώ λειτούργησε και την τρίτη στην Ελλάδα δημόσια τράπεζα ομφαλικών βλαστοκυττάρων.

“Υπάρχουν προβλήματα με τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά προσπαθούμε να λειτουργούμε όσο καλύτερα μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε” μας είπε η διευθύντρια της κλινικής καθηγήτρια αιματολογίας Ελένη Παπαδάκη.

Η πρώτη στην Κρήτη δημόσια τράπεζα

ομφαλικών βλαστοκυττάρων

Η ίδια μίλησε στην “Π” για τη δημόσια τράπεζα ομφαλικών βλαστοκυττάρων, την τρίτη που λειτουργεί σε πανελλήνιο επίπεδο, που άνοιξε και επίσημα πριν λίγες μέρες στην κλινική.

“Υπάρχει ενδιαφέρον γονέων απ’ όλη την Κρήτη και εμείς τους ενημερώνουμε κάθε Τετάρτη στις 4μ.μ. σε χώρο της Ιατρικής Σχολής για τον σημαντικό ρόλο που παίζει αυτή η τράπεζα”.

Σύμφωνα με την κα Παπαδάκη, όπως ο μυελός των οστών, έτσι και το ομφαλικό αίμα έχει κύτταρα που χρειάζονται για μεταμοσχεύσεις αθσενών με λευχαιμία ή απλαστικές αναιμίες.

Οι μονάδες ομφαλικού αίματος που θα συγκεντρώνονται θα καταλήγουν στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών και θα προσφέρονται σε συμβατούς δότες που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Η καθηγήτρια αιματολογίας υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα δώρο ζωής και όσο αυξάνονται οι μονάδες ομφαλικού αίματος, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες των ασθενών να μπορέσουν να κάνουν μεταμόσχευση.

Η ίδια τόνισε “Πρόκειται για μια δωρεά, για ένα δώρο για το δημόσιο καλό”. Οπως ανέφερε, όταν κάποιος προσβάλλεται από λευχαιμία και χρειάζεται μεταμόσχευση, αναζητά πρώτα αν υπάρχει στην οικογένειά του συμβατός δότης και αν δεν βρεθεί, αναζητείται συμβατό μόσχευμα από την παγκόσμια τράπεζα.

Η κα Παπαδάκη τόνισε ότι όλη η διαδικασία για τη συλλογή ομφαλοπλακουντιακού αίματος γίνεται δωρεάν.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) που συλλέγεται από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού, καθώς επίσης ο μυελός των οστών και το περιφερικό αίμα, αποτελούν πηγές πλούσιες σε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, τα οποία παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα ευρύ και αποτελεσματικό θεραπευτικό φάσμα στην ίαση αιματολογικών, γενετικών, ανοσολογικών, μεταβολικών και ογκολογικών ασθενειών.

Αρχικά, ως πηγή μοσχευμάτων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων χρησιμοποιήθηκε ο μυελός των οστών και κατόπιν το περιφερικό αίμα. Με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, το ΟΠΑ κερδίζει συνεχώς έδαφος στο πεδίο αυτό, αποτελώντας πλέον μια σύγχρονη εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο, κατά κύριο λόγο προς την κατεύθυνση της διενέργειας αλλογενών μεταμοσχεύσεων σε κακοήθη και μη αιματολογικά νοσήματα. Υπάρχουν, επίσης, ενδιαφέροντα προκλινικά και κλινικά δεδομένα σχετικά με την εφαρμογή της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος για μη αιματολογικές ασθένειες, επίσης, όπως η εγκεφαλική παράλυση, ο διαβήτης τύπου 1 και κληρονομικές βιοχημικές παθήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δημόσια τράπεζα ομφαλικών κυττάρων που ειτουργεί στο ΠΑΓΝΗ στα τηλέφωνα 2810 394 726 και 6930 847 253 12-2μ.μ.