
Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν προς τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες δυο ημέρες από πρόσφυγες υπό το φόβο της επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.
Όπως μετέδωσε χθες το πρωί η τηλεόραση του Mega, μόλις τις τελευταίες 48 ώρες έχουν κατατεθεί 2.850 αιτήματα ασύλου στη Μυτιλήνη όπου ήδη βρίσκονται κοντά στις 3.000 παράτυπων μεταναστών.
Φαίνεται ότι σε σχέση με τα όσα είχαν δηλώσει οι ίδιοι άνθρωποι μέχρι τις 20/3, έχει αλλάξει άποψη ποσοστό που φθάνει μέχρι το 70%.
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Frontex και υπό το φως αυτών των εξελίξεων, οι χθεσινές επαναπροωθήσεις από Λέσβο και Χίο είναι «το μισό της μισής συμφωνίας».
Τη διαδικασία δυσκολεύει περαιτέρω το γεγονός ότι η Frontex δεν έχει αποστείλει ακόμα στην Αθήνα τα στελέχη που θα βοηθούσαν στην διευθέτηση των αιτήσεων ασύλου, κάτι που αναμένεται να γίνει από αύριο Τετάρτη.
Θεωρείται λογικό ότι μέχρι να ενημερωθούν για τις διαδικασίες θα έχουν περάσει και άλλες κρίσιμες μέρες, με τις αιτήσεις ασύλου να πολλαπλασιάζονται.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας η Frontex θα πρέπει να βρει αεροπλάνα μη στρατιωτικού τύπου για την επαναπροώθηση Σύρων στην Τουρκία ώστε αυτοί να μεταβαίνουν στα Άδανα και στο ειδικό κέντρο που έχει διαμορφωθεί εκεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, αιτήσεις ασύλου μπορούν να κατατίθενται μόνο στα επίσημα κέντρα φιλοξενίας, θέλοντας προφανώς να προλάβει μαζικές αιτήσεις χορήγησης ασύλου στους καταυλισμούς της Ειδομένης και του Πειραιά, που ο πληθυσμός τους υπερβαίνει τους 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα με τη σχετική απαγόρευση η κυβέρνηση ασκεί ένα μέτρο πίεσης για τη συναίνεση των «εγκλωβισμένων» να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

