Εχοντας στο πλευρό του τον ισχυρό ανοδικό μοχλό της Πειραιώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με κέρδη, με πολλούς traders όμως να μην έχουν επανέλθει πλήρως, μετά από το τετραήμερο ανάπαυλας λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Στην αγορά συνολικά, τώρα, υποστηρικτικά λειτούργησε η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Maurice Obstfeld, ο οποίος επανέφερε το θέμα της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Η δήλωση αυτή, αν και βρίσκεται, ακόμη, στη σφαίρα των γενικοτήτων του Ταμείου, δείχνει τη διάθεση που έχει εις και των πιστωτών της Ελλάδας να βρεθεί μια λύση στο μείζον ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την επόμενη 3ετία. Μέχρι τώρα, άλλωστε, εκτός από τις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, υπήρχαν διαφορές και μεταξύ των πιστωτών, κάτι που ανέκοπτε τη δυναμική των διαπραγματεύσεων.

Η χρηματιστηριακή αγορά, κινήθηκε σε ανοδική τροχιά, για τέταρτη συνεδρίαση με τις τιμές των μετοχών να κλείνουν με σημαντικά κέρδη.

Η ανοδική κίνηση της αγοράς, όμως, πραγματοποιήθηκε με χαμηλό τζίρο, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές.

Ο ρυθμός των συναλλαγών, χθες , παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με πάνω από το 80% του συνολικού όγκου να διακινείται στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της Grivalia, εξαιτίας ενός πακέτου 355.364 τεμαχίων, συνολικής αξίας 2,499 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 80% του χθεσινού όγκου διακινήθηκε μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 566,67 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,73%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 568,50 μονάδες (+2,06%).

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μετρά συνολικά κέρδη 4,61% στις τέσσερις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 41,280 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 70.801.929 τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά σε ποσοστό 0,05%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+10,27% στα 0,204 ευρώ), της Εθνικής (+6,64% στα 0,241 ευρώ), της Viohalco (+5,885 στα 1,08 ευρώ), της Eurobank (+5,73% στα 0,830 ευρώ), της Alpha Bank (+3,91% στα 1,86 ευρώ), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,90% στα 1,60 ευρώ) και της Aegean Airlines (+3,71% στα 8,10 ευρώ).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στο +2,05%, και στα υψηλά ημέρας, απορροφώντας τις πιέσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ιδιαίτερα στην αρχή, λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το 2015. Η εταιρεία εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους 102,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 91,3 εκατ. ευρώ το 2014. Όπως επισημαίνεται, τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση του κύκλου εργασιών και στην αύξηση των προβλέψεων, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση των δαπανών ενεργειακού μείγματος, όπως αναλύεται στη συνέχεια.

Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,60% στα 3,70 ευρώ), της ΜΕΤΚΑ (-0,90% στα 6,64 ευρώ), της Ελλάκτωρ (-0,77% στα 1,29 ευρώ) και του ΟΤΕ (-0,13% στα 7,74 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+5,97%) και του Εμπορίου (+2,90%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-0,74%) και των Χημικών (-0,71%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς, διακινώντας 26.826.233 και 24.194.890 τεμάχια, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 7,235 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 6,400 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 68 μετοχές, 39 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Fieratex +29,66%, Δομική Κρήτης +18,23%, Νάκας+17,14% και ΑΕΓΕΚ+14,29%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Pasal -20%, Ακρίτας-19,67%, Προοδευτική -15,94% και Βιοτέρ-15,49%.