Ο ΟΗΕ θα επιμείνει στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα που έθεσε για την επίλυση του Κυπριακού έως την 1η Μαΐου, δήλωσε χθες ο Κόφι Ανάν. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί πιθανό να μεταφερθούν οι συνομιλίες από τη Λευκωσία στην Ελβετία μετά τις 23 Μαρτίου, αν και οριστική απόφαση για την τοποθεσία δεν έχει ακόμα ληφθεί.

«Το θέμα προχωρά αργά. Θα εμμείνουμε στο χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουμε συμφωνήσει, το οποίο προβλέπει και τη δική μου συμμετοχή αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν μόνες τους σε συμφωνία μέχρι τις 22 ή 23 Μαρτίου» δήλωσε ο Ανάν στο Reuters.

Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά διαπραγματεύονται τη συμφωνία στη Λευκωσία από τις 19 Φεβρουαρίου, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει σημαντική εξέλιξη. Αν δεν υπάρξει διμερής συμφωνία μέχρι τις ημερομηνίες αυτές, στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν επίσης οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα συμφώνησαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο, ο Κόφι Ανάν θα προσθέσει τις τελευταίες λεπτομέρειες στην τελική συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις δύο πλευρές του νησιού στις 20 Απριλίου.

Ο Ντε ΣΟτο

Τις εξελίξεις στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς επίσης και τα επόμενα στάδια στη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει πλήρης διευθέτηση του προβλήματος μέχρι τέλη Μαρτίου, συζήτησε χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε και με το Γιώργο Παπανδρέου, για την πορεία των συνομιλιών. Κατά τη μεσημεριανή συνάντηση Ντε Σότο - Μολυβιάτη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα ώστε μία επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου του 2004. Είπε ακόμα πως η πρώτη συνάντησή του με το νέο υπουργό Εξωτερικών ήταν ικανοποιητική. Ο κ. Μολυβιάτης διαβεβαίωσε τον ξένο διπλωμάτη ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το Κοινοτικό Κεκτημένο, η οποία θα επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να απολαύσουν μαζί τα αγαθά της ένταξης στην ΕΕ. Ερωτηθείς για τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες αυτές θα γίνουν σε υπηρεσιακό επίπεδο και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ερώτημα που αφορούσε στην πραγματοποίηση της τετραμερούς συνάντησης, δηλαδή της κοινής συνάντησης αντιπροσωπειών από την Ελλάδα, την Τουρκία, το ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου, ο κ. Ντε Σότο δήλωσε αδυναμία να απαντήσει αυτή τη στιγμή. "Έχω έρθει σε επαφή με όλες τις πλευρές, θα έρθω σε επαφή και με την τουρκική πλευρά και το θέμα το συζητούμε".

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα σχετικά με το αν θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα κυρωθεί πριν από την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων στο νησί, ο κ. Ντε Σότο είπε ότι όλα αυτά συζητούνται εδώ κι ένα χρόνο, και είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να πει ποιά θα είναι η χρονική ακολουθία των διαφόρων φάσεων που θα ακολουθήσουν.

Τέλος, ο κ. ντε Σότο απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν έχει προβλεφθεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που υπάρξει αποτυχία των συνομιλιών. "Δεν νομίζω ότι μπορεί να δοθεί παράταση. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Όλες οι πλευρές έχουν δεσμευθεί να πετύχουμε το στόχο που προβλέπεται από τα χρονοδιαγράμματα με βάση το σχέδιο Ανάν", τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Επικοινωνία Μολυβιάτη - Πάουελ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, είχε χθες το μεσημέρι ο Πέτρος Μολυβιάτης. Η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και γύρω από την προετοιμασία της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιτυχία των οποίων, όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, θεωρεί βέβαιη. Ο κ. Πάουελ ευχήθηκε στο νέο υπουργό Εξωτερικών καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Νωρίτερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε συζήτηση για όλες τις εξελίξεις με τον πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Λεωνίδα Παντελίδη καθώς επίσης και με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου, Τ. Τζιονή με τον οποίο συζήτησαν και για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα, αύριο Σάββατο.