Το σαθρό οικοδόμημα και το ευρωπαϊκό ξεβράκωμα

Όταν χτύπησαν οι πρόσφυγες την πόρτα της Ευρώπης, το σαθρό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέρρευσε. Και μετά ήρθαν οι φράχτες, τα κλειστά σύνορα και η υποκρισία. Η αλληλεγγύη και η Ευρώπη των λαών πήγαν περίπατο. Το σχέδιο που προωθούσε ο Σόιμπλε για grexit και ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Μπορεί θεωρητικά να είμαστε ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την ανθρωπιστική βοήθεια όπου να ναι την παίρνουμε, για την περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων, βεβαίως. Διότι αυτός ήταν ο στόχος του Σόιμπλε. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα πιάστηκε κορόιδο- και δεν εννοώ την αλληλεγγύη που επιδεικνύει και καλά κάνει- αλλά με τα κλειστά σύνορα των όμορων χωρών είναι απομονωμένη, είτε το θέλουμε είτε όχι. Και επειδή πρόσφυγες και μετανάστες είναι εκατομμύρια, η Ευρώπη είναι έτοιμη να κατεβάσει τα παντελόνια στην Τουρκία, μήπως και δεήσει να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. Στο κόλπο και το ΝΑΤΟ, που παρά την παρουσία του στο Αιγαίο, οι βάρκες πάνε και έρχονται στην Ελλάδα. Και μέσα σε όλα αυτά, η συμφωνία Ε. Ε. –Τουρκίας στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι στον αέρα. Η επανεισδοχή προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία και η απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη φαντάζει δύσκολη. Δεν είναι μόνο η αντίδραση των χωρών του Βίζενγκραντ, είναι κυρίως οι απαιτήσεις της Τουρκίας, που για να ικανοποιηθούν πρέπει να ξεβρακωθούν κάποιοι. Και δεν το θέλουν όλοι…

Η ΒΙΖΑ

Κατηγορηματικά αντίθετος με την κυβίστηση μπροστά στις απαιτήσεις της Τουρκίας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Καμιά παραχώρηση στην Τουρκία για βίζα και ενταξιακές διαδικασίες έναντι των διευκολύνσεων στο προσφυγικό, απεφάνθη ο ένοικος των Ιλισίων Πεδίων.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Και από την άλλη έχουμε την Ελλάδα που κάνει διπλωματία με μπουζούκια και λουλούδια, για να μην κάνει πόλεμο με την Τουρκία, σύμφωνα με τη λογική του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα. Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματίας, η Ελλάδα ανταλλάσσει τεχνογνωσία και συνεργασία με τη γείτονα για τα ΜΜΕ. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσεις τις καλές πρακτικές των γειτόνων στη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Η Ελλάδα μοιάζει παγιδευμένη ακολουθώντας τη λογική «λύση να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι».

ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

Αν πιστέψουμε το Spiegel, τα γερμανικά σκάφη της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο θα παραδίδουν στην Ελλάδα τους πρόσφυγες που θα περισυλλέγουν. Προσθέστε τώρα και την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα νησιά του Αιγαίου και βγάλτε το λογαριασμό στο προσφυγικό. Όλα σε βάρος μας, όλα εναντίον μας. Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά η κυβέρνηση; Απλά παρατηρεί τους παρατηρητές!

«ΟΛΑΝΤΡΕΟΥ»

Τι κι αν ο κ.Τσίπρας αποκαλούσε τον Γάλλο πρόεδρο «Ολαντρέου», καταγγέλλοντάς τον πριν από τρία χρόνια ότι όπως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αθετήσει τις «σοσιαλιστικές» του υποσχέσεις στην Ελλάδα, έτσι κι εκείνος, ο Ολάντ είχε αποδειχτεί αφερέγγυος απέναντι σε Γάλλους και Ευρωπαίους; Ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, έριξε πολύ νερό στο κρασί του και πλέον δεν έχει κανένα πρόβλημα όχι μόνο να συνδιαλέγεται μαζί του αλλά και ν’ ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις του Γάλλου προέδρου, ακόμα και αν πρόκειται για το συνέδριο των σοσιαλιστών της Ευρώπης. Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί και πόσο εκμηδενίζεται η απόσταση Κουμουνδούρου- Παρίσι; Και επειδή ο Τσίπρας και αν αθέτησε τις δικές του υποσχέσεις στον ελληνικό λαό, ίσως απόκτησε μια οικειότητα παραπάνω με τον πρώην καταγγελλόμενό του.

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ

Χθες δώσαμε ρεπό στους εκπροσώπους των “θεσμών” να κάνουν και αυτοί κούλουμα και από σήμερα πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γι’ αυτή τη ρημάδα την αξιολόγηση. Λόγω και των ημερών οι λύσεις αν κάποτε καταλήξουμε σε αυτές, θα είναι σαρακοστιανές. Θα μου πείτε καλαμαράκια, γαρίδες, καραβίδες, μύδια, στρείδια και άλλα μαλάκια σαρακοστιανά είναι. Ναι κάντε όρεξη, διότι η Ντέλια και η παρέα της μας ράβουν κουστουμάκι τέτοιο, που για να χωρέσει το σαρκίο μας, πρέπει να τη βγάζουμε με ταχίνι και λουμπούνια. Ούτε καν χαλβά… με τους χαλβάδες που μπλέξαμε.

ΑΛΛΟΘΙ

Ο βασιλιάς Καρνάβαλος κάηκε, οι μάσκες έπεσαν, το Τριώδιο έκλεισε, η λαγάνα φαγώθηκε, ο ταραμάς στέρεψε και το Άγιο Πάσχα καθυστερεί. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς άλλοθι;

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Η κυβέρνηση υπόσχεται- λέει- ότι θα προχωρήσει στη διερεύνηση όλων των σκανδάλων της διαπλοκής. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις αγαπητέ μου αναγνώστη; Φυσικά και η ερώτησή μου είναι ρητορική. Ξέρω ότι το ξέρεις. Όπως ξέρεις ότι η πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά που οδεύει αισίως στο 14ο μήνα της αποδεικνύεται σαν τις προηγούμενες στην πάταξη της διαπλοκής, η οποία είναι συνώνυμο της κατάληψης της εξουσίας και της διατήρησης σε αυτήν. Την ίδια συνταγή ακολουθούν και αυτοί. Από τη μια φωνασκούν ότι η διαπλοκή ψυχορραγεί και από την άλλη τη συντηρούν. Διότι και οι κομματικοί διορισμοί ακόμα και κάποιων τυχάρπαστων για την ενίσχυση του κομματικού κράτους, διαπλοκή είναι. Και η παραμονή στο απυρόβλητο κάποιων μεγαλόσχημων επιχειρηματιών, στους οποίους έχουν υποσχεθεί μεταξύ άλλων και τηλεοπτικές άδειες, διαπλοκή είναι. Και η ενίσχυση των τραπεζών και αυτή διαπλοκή είναι. Εκτός και αν οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμουεννοούν ότι θα πάνε σε διερεύνηση a la carte…

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην αποτίμηση της διεθνούς έκθεσης του Βερολίνου, που είναι κάτι σαν το χρηματιστήριο του τουρισμού, η συμπαθής Έλενα Κουντουρά εκτιμά ότι παρά τη συνεχιζόμενη κρίση και τους πρόσφυγες, η χώρα μας θα υποδεχτεί φέτος ακόμα περισσότερους τουρίστες και ποντάρει πολλά στις αφίξεις γαλαζοαίματων από τις αραβικές χώρες μπας και πέσει κανένα πετροδόλαρο παραπάνω. Φυσικά και η Κρήτη προσδοκά να πάρει το κατιτί της παραπάνω.

Ο ΒΟΑΚ

Από σήμερα μέχρι και τις 25 Απριλίου θα παραμείνει κλειστή η παράκαμψη του ΒΟΑΚ από Γούβες μέχρι Χερσόνησο, λόγω των έργων κατασκευής του διπλού κλάδου. Στο διάστημα αυτό, που για ευνόητους λόγους ελπίζουμε να μην παραταθεί, η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται αποκλειστικά από την παλιά εθνική οδό.

ΒΕΤΟ

Πρώτος και καλύτερος των διαφωνούντων ο Αναστασιάδης, που διαφωνεί κάθετα με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Ο Αναστασιάδης έχει στυλώσει τα πόδια -και ορθώς-υποστηρίζοντας ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, «ξεπάγωμα» δεν έχει. Το σκέφτεται σοβαρά ακόμα και για βέτο. Και γι’ αυτό σπεύδει σήμερα στη Λευκωσία ο Ντόναλντ Τουσκ σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει. Στην προκειμένη περίπτωση το twitter δεν κάνει δουλειά.

ΗΤΤΑ

Τα αποτελέσματα των εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια επιβεβαίωσαν τη φθορά της Μέρκελ λόγω της πολιτικής των ανοικτών συνόρων που ακολούθησε στο προσφυγικό. Στην αντίπερα όχθη, το μόλις τριών ετών ξενοφοβικό AfD κατάφερε να μπει και στα τρία κοινοβούλια! Η παντοκρατορία της Μέρκελ βάλλεται πλέον εντός και εκτός γερμανικών συνόρων και ο εναγκαλισμός του Τσίπρα με την καγκελάριο στο θέμα του προσφυγικού δύσκολα θα φέρει τα προσδοκώμενα για την Ελλάδα. Η Μέρκελ πλέον έχει πάρει τα μηνύματα και θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει στη συνέχεια. Όσο για την πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου της περί συνέχισης της ίδιας πολιτικής στο προσφυγικό με γνώμονα μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, ας κρατάμε μικρό καλάθι.