Ένα «πορτοφόλι» που θα περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που δικαιούνται και θα τους καταβληθούν ως γνωστόν πολύ αργότερα, διαθέτει στους παραγωγούς η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να καλύψουν «σήμερα» τις δαπάνες που συνδέονται με τις ανάγκες των καλλιεργειών τους. Πρόκειται για την Κάρτα Αγρότη που ήδη διαθέτει η Τράπεζα από όλο το δίκτυό της με στόχο να δώσει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακριβώς την περίοδο που την χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες της παραγωγής τους.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την Κάρτα Αγρότη o παραγωγός μπορεί να αγοράσει σπόρους, καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κτλ. Έτσι, επειδή ο έμπορος πληρώνεται άμεσα, μπορεί ο παραγωγός να επιτύχει τιμές μετρητοίς για τα εφόδιά του και να μειώσει το κόστος του. Ταυτόχρονα, επειδή πληρώνει με κάρτα λαμβάνει παραστατικά, τα οποία τον βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του κόστους παραγωγής του και φυσικά μειώνουν το καθαρό εισόδημά του που φορολογείται, αφού αποδεικνύουν τις δαπάνες του. Επιπλέον, με την κάρτα αγρότη μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ), να αγοράσει εργόσημο για εργάτες κλπ. Η εξόφληση της κάρτας γίνεται αυτόματα όταν καταβληθούν οι επιδοτήσεις.

Για την Κάρτα Αγρότη και ευρύτερα την πολιτική της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομέα μας μιλά ο κ. Ζήνων Κόζανας Περιφερειακός διευθυντής Δυτικής Κρήτης της Τράπεζας. Όπως επισημαίνει ο κ. Κόζανας, με την Κάρτα Αγρότη, η Τράπεζα κάνει ένα ακόμα βήμα που εμπλουτίζει και διευρύνει την πολιτική της για την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου και εν γένει του αγροτοδιατροφικού τομέα. «Η πολιτική αυτή στην οποία έχει δεσμευτεί η Τράπεζα», λέει ο κ. Κόζανας «απορρέει από την βαθιά πεποίθησή μας ότι ο πρωτογενής και εν γένει ο αγροτοδιατροφικός τομέας μπορεί να δώσει μια ισχυρή παραγωγική διέξοδο από την ύφεση και να αποτελέσει σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο τομέας αυτός στη χώρα μας διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις αξιοποίησης και συντονισμένων δράσεων μπορεί να φέρει περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύσεις, εισόδημα για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, θέσεις απασχόλησης, εξαγωγές».

Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς, τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόζει το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που αποτελεί ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης για την στήριξη και ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τρία χρόνια υλοποίησης του Προγράμματος περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί σε όλη την χώρα, από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και περισσότερες από 170 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί επωφελήθηκαν από το Πρόγραμμα, με χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 680 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,35 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 73 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Κόζανα, με την Κάρτα Αγρότη η Τράπεζα Πειραιώς κάνει πλέον το επόμενο βήμα αναπτύσσοντας περαιτέρω την γκάμα των υπηρεσιών και την υποστήριξη που προσφέρει στον αγροτικό κόσμο ενώ ταυτόχρονα διευρύνει και το πεδίο της Συμβολαιακής αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες τόσο προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής όσο και προς την κατεύθυνση των συνεργειών ώστε να διασυνδεθεί η παραγωγή με την κατανάλωση.

Ειδικώς σε ότι αφορά στην Κάρτα Αγρότη, ο κ. Κόζανας εξηγεί πως αποτελεί ένα μοντέρνο και συμφέρον χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας αλλά και άλλα πολλά πλεονεκτήματα, οφέλη και προσφορές που συνεχώς θα εμπλουτίζονται.

Εξηγώντας πως λειτουργεί η Κάρτα Αγρότη ο κ. Κόζανας τονίζει: «Πρόκειται για ένα «προσωποποιημένο» τραπεζικό προϊόν, καθώς το όριο κάθε κάρτας προσδιορίζεται ξεχωριστά για κάθε αγρότη, με βάση την ετήσια επιδότηση που δικαιούται. Το όριο ανοίγει το Φεβρουάριο κάθε έτους και κλείνει με την καταβολή των επιδοτήσεων τους τελευταίους μήνες του έτους, οπότε και εξοφλείται η κάρτα. Για την απόκτηση της Κάρτας αρκεί η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας από τον αγρότη, ο οποίος την παραλαμβάνει εντός 2 - 3 ημερών. Αμέσως μπορεί να κάνει χρήση σε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα αγροεφοδίων και καυσίμων που έχουν POS. Επιπλέον, η κάρτα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με ειδικές προσφορές εκπτώσεων προς τους αγρότες για προϊόντα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του πρωτογενούς και άλλων τομέων της οικονομίας.Δικαιούχοι είναι οι αγρότες ηλικίας έως 70 ετών που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, δηλαδή άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ».

Σε ότι αφορά στο κόστος της Κάρτας Αγρότη, ο κ. Κόζανας διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη κάρτα δεν έχει έξοδα έκδοσης. «Το μόνο έξοδο», όπως λέει «είναι το επιτοκιακό κόστος από τη χρήση της κάρτας και ανάλογα με το ποσό που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Το κυμαινόμενο επιτόκιό της είναι χαμηλότερο από αυτό των κεφαλαίων κίνησης αγροτών. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι επειδή η χρήση της κάρτας γίνεται σταδιακά και ο χρόνος χρήσης της είναι μικρότερος του έτους (π.χ. Φεβρουάριο με Νοέμβριο) η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιήσει σταδιακά το όριο της κάρτας για 6 μήνες τότε η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 3%. Προφανώς, για τους αγρότες που μέσα στο χρόνο δεν έκαναν χρήση της κάρτας το επιτοκιακό κόστος είναι μηδενικό».

Νέες πρωτοβουλίες συμβολαιακής τραπεζικής

Πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες διευρύνοντας το πεδίο της Συμβολαιακής Όπως μας λέει ο κ. Κόζανας «το πρώτο σκέλος αφορά ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο αγρότης θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα αγροεφόδια σε χαμηλότερες τιμές. Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί με κεφάλαια κίνησης και τις εταιρείες εμπορίας γεωργικών εφοδίων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στους προμηθευτές και κυρίως μιας προνομιακής τιμολόγησης αφού θα πληρώνουν κι αυτοί τοις μετρητοίς.

Η αρχή έγινε με τη γερμανική εταιρεία Bayer, η οποία ήλθε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς προς όφελος των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων για την έγκαιρη προμήθεια των αγροεφοδίων σε ανταγωνιστικές τιμές. Το έτερο σκέλος αφορά στη διάθεση και ουσιαστικά την προβολή των ποιοτικών προϊόντων των Ελλήνων παραγωγών. Κι εδώ έρχεται η σύνδεση με τον ξενοδοχειακό τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τις ξενοδοχειακές μονάδες για την προμήθεια επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων από Συνεταιρισμούς και Επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Πρακτικά, οι επιχειρήσεις αυτές και οι Συνεταιρισμοί συνάπτουν συμβόλαιο συνεργασίας με τα ξενοδοχεία. Η πρώτη συνεργασία είναι μεταξύ της TerraCreta, μιας από τις πλέον σύγχρονες καθετοποιημένες μονάδες ελαιολάδου και του Ξενοδοχειακού Ομίλου “LedraHotelsandVillas”, που περιλαμβάνει τις μονάδες: DomesofElounda, EloundaBlueHotel και PleiadesLuxuriusVillas. Σημειώνεται ότι το βραβευμένο ξενοδοχείο Domes of Elounda είναι κάτω από την ομπρέλα της AutographCollectionHotels του ομίλου Marriott International, η οποία με τον τρόπο αυτό κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο της AutographCollection στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην ‘’καρδιά’’ ενός από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου».