Του Κώστα Μπογδανίδη

Προκήρυξαν το μικρό καλώδιο για τη διασύνδεση της Κρήτης

Στις καλένδες το μεγάλο καλώδιο παρά τις υποσχέσεις

Δεν λύνεται έτσι το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και παραμένει σε λειτουργία ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων


Με τον πιο επίσημο τρόπο η κυβέρνηση διακήρυξε ότι τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέσουν την Κρήτη με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα “θα προχωρήσουν μαζί”. Το είπε στην πρόσφατη συνάντηση με την Περιφέρεια Κρήτης ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκουρλέτης, το υποσχέθηκε ο ΑΔΜΗΕ, αλλά τελικά το μικρό καλώδιο από Χανιά προς Πελοπόννησο είναι που προκηρύσσεται.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Π” ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μικρού καλωδίου το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει πρώτο και ίσως…τελευταίο, γιατί πού θα βρεθούν μετά τα χρήματα για το μεγάλο καλώδιο με το συνεχές ρεύμα, που εξασφαλίζει αυτονομία.

Το μικρό καλώδιο με εναλλασσόμενο ρεύμα και όχι συνεχές είναι εκείνο που, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, όχι μόνο δεν λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης αλλά δημιουργεί πρόβλημα ισορροπίας στο σύστημα και δεν συνάδει με το μεγαλεπήβολο σχέδιο του EuroAsia InterConnector (Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Ελλάδα).

Και το χειρότερο για την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου-Μαλεβιζίου είναι ότι έτσι μονιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις των Λινοπεραμάτων, δεν προωθείται η Κορακιά, αφού ο κόμβος του μικρού καλωδίου προωθείται από τη δυτική Κρήτη, η οποία επίσης επιβαρύνεται με γραμμές μεταφοράς ρεύματος λόγω του εναλλασσόμενου ρεύματος.

Βέβαια όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα έχουν περιγράψει τα ρεπορτάζ που έχουμε κάνει, οι διαρροές και τα συμφέροντα των εταιρειών που φτιάχνουν (ή μπορούν να φτιάξουν) καλώδια με εναλλασσόμενο ρεύμα. Αλλά και στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στην Περιφέρεια Κρήτης ο εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ είπε ότι είναι αποφασισμένοι να το προχωρήσουν το μικρό καλώδιο και ως απόδειξη ανέφερε ότι βγαίνει στον αέρα η ΜΠΕ του έργου και ότι τα 200 εκ ευρώ για το έργο τα έχουν ήδη.

Αντιδράσεις

Για το έργο του μικρού καλωδίου αντιρρήσεις εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Μαλεβιζίου και αλλους φορείς, εξέφρασε και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), σύμφωνα με τις θέσεις που κατέθεσε στη σχετική διαβούλευση του ΑΔΜΗΕ . Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί τάσσονται υπέρ μιας διπλής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω ισχυρής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης αλλά και Αττικής - Κρήτης. Μάλιστα ο ΕΣΑΗ αναδεικνύει συγκεκριμένα επιχειρήματα, με βάση τα οποία υπάρχει ωφελιμότερος τρόπος διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη, ο οποίος, ενώ περιλαμβάνεται στα σενάρια που εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, δεν προκρίνεται.

Ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να επιλέξει ένα σενάριο ισχύος 2x300 MVA. Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, η «Διασύνδεση Εξοικονόμησης» (200 ΜVA) που προτείνεται δεν θα μειώσει παρά σε μικρό βαθμό τις σημερινές χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).

Και αυτό διότι θα μπορεί να αντικαταστήσει μόνο ένα μικρό ποσοστό της σημερινής παραγωγής των τριών θερμικών σταθμών της ΔΕΗ στην Κρήτη που λειτουργούν αποκλειστικά με πετρέλαιο. Τις επιβαρύνσεις για ΥΚΩ – στην Κρήτη υπολογίζονται ότι αντιστοιχούν σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως – καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να καλύπτεται το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Η διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα είναι αφενός περιβαλλοντικά επωφελής, αφού σταδιακά θα καταργηθούν οι ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής, και αφετέρου οικονομικά επικερδής.

Η υλοποίηση της «Διασύνδεσης Εξοικονόμησης», σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, δεν θα επιτρέψει παρά μια ελάχιστη περαιτέρω αξιοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της Κρήτης. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η διπλή διασύνδεση μέσω μιας όδευσης Πελοποννήσου - Κρήτης με δύο καλώδια (2x300 ΜVA) και μιας όδευσης Αττικής - Κρήτης με δύο καλώδια 2x350 MW (ή 2x500 MW) προσφέρει πλήρη επίτευξη της ασφάλειας εφοδιασμού της Κρήτης ακόμη και σε περίπτωση βλάβης στη μία διασύνδεση.