«Kαταπέλτης» για τη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων είναι το πόρισμα για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη καθώς σύμφωνα με την δικογραφία υπήρχε μία ιδιότυπη «ομερτά» στο Ίδρυμα στο οποίο φοιτούσε ο άτυχος νέος, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μίλησαν για «πολιτικές παρεμβάσεις».

Για τις ευθύνες της διεύθυνσης της Σχολής σχηματίστηκε δεύτερη δικογραφία για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του τότε διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της υπεύθυνης της Εστίας, ενώ για τους τραμπουκισμούς κατά του Βαγγέλη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε επτά φοιτητές για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση από κοινού και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού.  Ωστόσο η κύρια ανάκριση για την υπόθεση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα!

Την ίδια ώρα ο δικηγόρος της οικογένειας του φοιτητή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία, ενώ στοιχεία για την υπόθεση που υπάρχουν στην δικογραφία και τα οποία φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος» «καίνε» τη διοίκηση της Σχολής. 

«Υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις»

Κι όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής, μία διοικητική υπάλληλος, μία καθηγήτρια και δύο φοιτητές κατέθεσαν στις Αρχές ότι υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, το πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς και δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής».

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μητέρα του Βαγγέλη, κυρία Μαρία Φρονιμάκη, κατέθεσε στις αρχές ότι όταν πήγε στα Ιωάννινα μετά την εξαφάνιση του παιδιού της, ο διευθυντής της Σχολής τής είπε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην τους αποβάλει. 

Από την πλευρά ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων παραδέχθηκε ότι δεν ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή, ότι δεν απέβαλλε έναν από τους Κρητικούς που πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια από δικό του λάθος, ενώ αρνήθηκε ότι οποιαδήποτε απόφασή του επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση.

Ωστόσο, η υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής έδωσε διαφορετικά στοιχεία στις αρχές.

«Εμένα προσωπικά με σοκάρισε η αναφορά στο επεισόδιο του Βαγγέλη με τη ντουλάπα. Το όλο θέμα είχε συζητηθεί με τον διευθυντή και όταν ο Βαγγέλης γύρισε από την Κρήτη τον ρώτησα αν τον πειράζουν στην Εστία. Ο ίδιος μου απάντησε ότι κάνουνε πλάκα. Κατά τη διαδικασία το πειθαρχικού ελέγχου του Συλλόγου των διδασκόντων που αφορούσε στο θέμα των ζημιών στη Σχολή πληροφορήθηκα ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις για να μην αποβληθούν οι μαθητές αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη θέση μου και τελικά οι μαθητές αποβλήθηκαν από τα μαθήματα», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ένας διοικητικός υπάλληλος ο οποίος εργάζεται στη γραμματεία της Σχολής επιβεβαιώνει τα τηλεφωνήματα, ενώ καθηγήτρια κατέθεσε ότι: «αναφορικά με το θέμα των... (ονόματα φοιτητών) συνεδριάσαμε προκειμένου να τους επιβληθεί ποινή πέρσι και η ποινή τροποποιήθηκε λόγω πολιτικής παρέμβασης (...). Στον… δεν δώσαμε πτυχίο γιατί έπρεπε πρώτα να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχε κάνει. Εξ όσων γνωρίζω πρώτη φορά συνέβη στη Σχολή να μη χορηγηθεί πτυχίο για πρόκληση ζημιών».

Ενδιαφέρον έχει και τα όσα ανέφερε ο τελευταίος συγκάτοικος του Γιακουμάκη στην Εστία, ο οποίος καταθέτει ότι ένας φοιτητής είχε... εξέχουσα θέση στη Σχολή.

«Ο… ήταν ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας των Κρητικών πέρυσι και λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των συμπατριωτών του στα θέματα που προέκυπταν στη Σχολή με το διευθυντή»είπε.

Στο πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το συμπέρασμα είναι ότι οι υπήρχαν μαθητές που ζούσαν σε καθεστώς φόβου από ομάδα σπουδαστών που λειτουργούσαν σε «κλειστό κύκλο».