«Ζητείται σωτηρία» για το σημαντικότερο νεοκλασικό του Ηρακλείου που εξακολουθεί να παραμένει όρθιο χάρη στη... φιλοτιμία του, σε πείσμα της προσβλητικής αδιαφορίας του υπουργείου Πολιτισμού που επιμένει να γυρίζει την πλάτη του σε έναν από τους πιο εκλεκτούς μάρτυρες της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Πρόκειται για το τριώροφο διατηρητέο κτήριο το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Επιμενίδου και 25ης Αυγούστου, γνωστό ως μέγαρο Λιοπυράκη, το οποίο εκτός των άλλων φέρει τη σφραγίδα της αρχιτεκτονικής μελέτης του κορυφαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού.

Το ιστορικό αυτό κτίριο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση απαράδεκτης εγκατάλειψης η οποία προκάλεσε βαρύτατα πλήγματα στη στατική του επάρκεια. Τα τελευταία χρόνια είναι περικυκλωμένο από υποστηλώματα, προκειμένου να προστατευτούν οι περαστικοί από μια πιθανή αποκόλληση, λόγω των πολλών ρηγματώσεων που φέρει. Το κτίριο που κάποτε δέσποζε με περιφάνεια στην πασίγνωστη οδό της “Πλάνης”, σήμερα καταρρέει πίσω από το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα που έχει τοποθετηθεί.

Και μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού να έχει παραπέμψει την υπόθεση της αποκατάστασής του στις καλένδες, όχι όμως και οι Ηρακλειώτες που βλέπουν με οργή και θλίψη το κορυφαίο κτιριακό δείγμα ρομαντικού νεοκλασικισμού στην πόλη να βυθίζεται στην προκλητική εγκατάλειψη κρυμμένο πίσω από τις προστατευτικές λινάτσες που έχουν τοποθετηθεί.

Όπως είναι γνωστό, στους ισόγειους χώρους του ιστορικού κτιρίου λειτουργούσαν επί σειρά ετών μαγαζιά, ενώ στα τέλη της 10ετίας του ’70 στεγάστηκε εκεί η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η υπηρεσία παρέμεινε εκεί αρκετά χρόνια, ώσπου μετακόμισε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο σημαντικό κτίριο του καπνοκοπτηρίου (το μοναδικό βιομηχανικό κτίριο της πόλης που αποκαταστάθηκε).

Η απομάκρυνση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σηματοδότησε και το άδειασμα των ορόφων του μεγάρου Λιοπυράκη που από τότε ερήμωσαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ξανά. Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού του οποίου τα κεντρικά στελέχη ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις προτάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του, οι οποίες είχαν κατατεθεί σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα επιχειρήθηκε από την τοπική αρμόδια εφορία να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ωστόσο η μελέτη που έχει στη διάθεση της η υπηρεσία απαιτεί επικαιροποίηση με αποτέλεσμα να μην προχωράει τίποτα. Έτσι το υπουργείο περιορίζεται να ανανεώνει τα προστατευτικά μέτρα ασφαλείας και να καθαρίζει τους λεκέδες που αφήνουν πίσω τους τα περιστέρια που έχουν φωλιάσει στο εσωτερικό του, χωρίς καμία άλλη πρόνοια. Και είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο, εάν οι τοπικοί φορείς δεν ενεργοποιηθούν με στόχο τη σωτηρία και αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτιρίου, το οποίο είναι σημαντικό να αναδειχτεί αλλά κυρίως να συνδεθεί με λειτουργικό τρόπο με την πόλη.