Το status quo των συνόρων και η αλλοίωση στα νησιά

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγύριζε για το επίτευγμα της διατήρησης του status quo των ευρωπαϊκών συνόρων τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τότε οι βαλκάνιοι γείτονές μας δεν θα μας βάλουν στην «απομόνωση», η Τουρκία άνοιγε την στρόφιγγα των προσφυγικών ροών και στο τριήμερο που το Μαξίμου είχε μετακομίσει στις Βρυξέλλες, στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες! Προφανώς δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Μάθανε πως φτιάξαμε τα hotspots και θέλησαν να δοκιμάσουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους. Πέρα από το σαρκασμό, υπάρχει και ο πραγματικός κίνδυνος. Διότι στο Καστελλόριζο των 250 κατοίκων το χειμώνα, ξαφνικά οι συσχετισμοί ανατράπηκαν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τριπλάσιος ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών. Συνεπώς, καλή η διατήρηση του status quo των συνόρων, αλλά κακή, κάκιστη η έστω προσωρινή ανατροπή των πληθυσμιακών συσχετισμών στα ελληνικά νησιά και μάλιστα τα ακριτικά. Και έπειτα το ΝΑΤΟ τι κάνει; Δεν έπιασε ακόμα δουλειά στο Αιγαίο ή περιορίζεται μόνο στο βόρειο τμήμα του; Δεν μας είπαν ότι θα πάρει φαλάγγι τους διακινητές; Μην έχει κι αυτό στόχο τη διατήρηση του status quo των… προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα;

ΤΟ ΒΕΤΟ

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας δεν είχε και πολλά περιθώρια στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό, καθώς ένα κλαπμ χωρών ήταν εξαρχής αρνητικό για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πιστώνεται την απειλή του βέτο που εξέφρασε, καθώς για να ψηφίσει τη συμφωνία Ε.Ε.- Βρετανίας, απαίτησε το μη κλείσιμο των συνόρων και την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν.

Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ

Κομβικό σημείο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βρετανίας είναι η προστασία του Σίτι του Λονδίνου από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλών. Στη Βρετανία (που μπαίνει σε ειδικό καθεστώς μέχρι το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου) δίνεται το δικαίωμα να εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα και τις αγορές και ν’ αποφασίζει η ίδια για την επίτευξη της σταθερότητας… και όχι ο Σόιμπλε.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Στο Μαξίμου κατευθύνονται σήμερα οι «πρόθυμοι» των μπλόκων για να κάνουν διάλογο με τον πρωθυπουργό επί του ασφαλιστικού. Οι οιωνοί δεν είναι και οι καλύτεροι αρχής γενομένης από το γεγονός ότι οι αγρότες εμφανίζονται διασπασμένοι, που ήταν και ο αρχικός στόχος του Μαξίμου. Ένα μήνα από την εμφάνιση των μπλόκων, και στο τραπέζι του διαλόγου δεν κάθονται όλες οι περιφέρειες. Τη σύνθεση των συμμετεχόντων στο διάλογο θα ψάχνει και η κυβέρνηση μέχρι την εκκίνηση της συνάντησης. Παρεμπιπτόντως οι Κρητικοί δεν θα συμμετάσχουν έστω και αν κάποιοι τους εμφάνιζαν μεταξύ των «προθύμων».

Η ΦΥΓΗ

«Η κυβέρνηση αναζητά φυγή προς τα εμπρός» διαρρέει το Μαξίμου και στις περισσότερες των περιπτώσεων τέτοιες διαρροές μαρτυρούν την καθήλωση, που δύσκολα ξεπερνιέται. Μήνες τώρα η παρούσα κυβέρνηση κινείται ή προσπαθεί να κινηθεί μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Πιέσεις από το εξωτερικό και εντάσεις στο εσωτερικό ναρκοθετούν την πορεία της. Η φυγή πάντως δεν ακυρώνεται, αλλά μπορεί να είναι προς τα πίσω ή ακόμα και τέτοια που να μοιάζει με απόδραση!

ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

Εν ολίγοις και σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου άφηνε στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες, καθώς αν και της προτάθηκε η λίστα Μπόργιανς το 2012, αρνήθηκε να την παραλάβει. Η αλήθεια είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 δεν υπήρχε λίστα υπόπτων αλλά cds με καταθέτες και για τα οποία προτάθηκε η κοινή επεξεργασία. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται πρεσβείες, ΥΠΕΞ και το γραφείο του Σαμαρά, στον οποίο και οι Γερμανοί καταλογίζουν την απροθυμία. Λόγω του έντονου παρασκηνίου η υπόθεση δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, ενώ το ΠΑΣΟΚ απαιτεί τη συγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι στο θέμα δεν είχαν καμία εμπλοκή Βενιζέλος και Κούρκουλας.

Η ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ

Μια από τις παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης είναι και η χαρακτηριστική καθυστέρηση στην απονομή της. Ενδεικτικό αυτής της καθυστέρησης η αποφυλάκιση του Ρουπακιά στις 18 Μαρτίου, οπότε και λήγουν τα εντάλματα της προσωρινής κράτησής του, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη συμμετοχή στην «εγκληματική οργάνωση». Η δίκη ξεκίνησε πέρυσι τον Απρίλιο αλλά ακόμα δεν έχει μπει στα ουσιώδη. Υπενθυμίζεται ότι εκτός φυλακής βρίσκονται και όσοι είχαν προφυλακιστεί για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η στήλη είχε αναφερθεί τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες στις κατεστραμμένες και άρα επικίνδυνες προστατευτικές μπάρες του ΒΟΑΚ στο τμήμα Κοκκίνη Χάνι- ΚΤΕΟ, καθώς πολλοί διερχόμενοι οδηγοί εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους. Τελικά οι μπάρες αντικαταστάθηκαν και οι κίνδυνοι από τις επιπτώσεις τροχαίων μειώθηκαν.

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

Σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων έχουν μετατρέψει τις Συρία, Τουρκία και Ρωσία, αδιαφορώντας στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που βλέπει πολύ πιθανή την έναρξη ενός γενικευμένου πολέμου. Αν δε βάλουν νερό στο κρασί τους, μέχρι και τις προφητείες του γέροντος Παϊσίου θα επιβεβαιώσουν.

Ο ΠΑΓΚΟΣ

«Οι αλλαγές στο Δήμο είναι έτοιμες κι ο δήμαρχος έχει πάρει τις αποφάσεις του» μου έλεγε άνθρωπος που ξέρει καλά τι γίνεται στη Λότζια. Και πότε θα τις ανακοινώσει; Γιατί δεν τις κάνει;

«Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα με διάφορα στελέχη. Κάποιος δεν θέλει να φύγει, κάποιος έχει οικονομικό πρόβλημα, καραμπόλες», αλλά το βασικότερο ζήτημα του Λαμπρινού είναι ο… πάγκος. Εάν αλλάξει στους είκοσι μήνες και δεν του βγουν;

Όπως και να ‘χει, δύσκολα πάντως θα αφήσει τις διοικήσεις στις εταιρείες. Δεν τραβάνε.

ΕΦΥΓΕ

Έφυγε χθες μετά από μάχη που έδινε με την ασθένεια ο Αχιλλέας Κεφαλογιάννης, ο οποίος υπήρξε άνθρωπος με μεγάλη δύναμη στο Ρέθυμνο, λόγω και του αδερφού του, πρώην υπουργού, ενώ ευτύχησε να δει και το γιο του βουλευτή.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

Πέρασαν δυο μήνες από τις εκλογές στο Πανεπιστήμιο για να βγει το ΦΕΚ για το νέο πρύτανη! Και αυτή την εβδομάδα αναμένεται η διαπιστωτική πράξη του Φίλη ώστε να αναλάβει καθήκοντα ο Οδυσσέας Ζώρας.

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Δεν είναι καθόλου καλά τα νέα για το Ευρωπαϊκό Σχολείο. Ενώ η αξιολόγηση για τις Βρυξέλλες όσον αφορά το εκπαιδευτικό σκέλος είναι η καλύτερη δυνατή, παίρνουμε…μηδέν στο ζήτημα των υποδομών και μπορεί να είναι η τελευταία χρονιά, άντε η προτελευταία. Αλλά τον Φίλη τι τον ενδιαφέρει;

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Με αφορμή την τραγική κατάσταση της Ελλάδας και την απειλούμενη από τις αγορές δημοκρατία (και σε άλλες χώρες), ο μεγάλος διανοητής Νοάμ Τσόμσκι, αποφαίνεται στο The Toc “Η αξιολόγηση των πολιτικών γίνεται από τις αγορές και όχι τους πολίτες. Έτσι οι κυβερνήσεις ευνοούν τις αγορές μεταθέτοντας τις ζημιές των επιχειρήσεων στους πολίτες. Στην ουσία όμως βλάπτουν τη δημοκρατία». Για να καταλάβει κάποιος την παραπάνω αλληλουχία δεν χρειάζεται να είναι και φιλόσοφος.

ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

Ο Ιταλός συγγραφέας και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του 20ού αιώνα, ο Ουμπέρτο Έκο, «έφυγε» στα 84 του χρόνια. Αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο, που δεν αφορά μόνο στα βιβλία του. Και επειδή ο Έκο μεταξύ των άλλων είχε μελετήσει την επικοινωνία-σημειολογία, η εκπεφρασμένη άποψή του «για την εισβολή των ηλιθίων» έχει ιδιαίτερη σημασία. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν τη δυνατότητα να μιλάνε οι λεγεώνες των ηλιθίων, που σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου μ’ ένα βραβείο Νόμπελ!» είχε πει ο μεγάλος Ουμπέρτο. Και μην πάμε μακριά, αρκεί να αναλογιστούμε τι έγινε στο διαδίκτυο πριν και μετά το θάνατο του Παντελίδη. Μέσα σε μια μέρα οι υβριστές και οι είρωνες μετατράπηκαν σε υμνητές και τεθλιμμένους. Η ηλιθιότητα θα τους εμποδίσει;