Λουτρό αίματος στη Συρία, με τους νεκρούς από βομβιστικές επιθέσεις σε Χομς και Δαμασκό να ξεπερνούν τους 100. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι αισιόδοξες προβλέψεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη χώρα έχουν τεθεί εν αμφιβόλω.

Χθες το απόγευμα τέσσερις εκρήξεις στον δρόμο αλ-Τιν στην περιοχή Σαγέντα Ζαϊνάμπ, όπου βρίσκεται σημαντικό σιιτικό τέμενος είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να σκοτωθούν 62 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 180.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και πολλοί μαθητές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, στη Δαμασκό, δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν, έχοντας νωρίτερα ανατινάξει ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 57 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση στη Χομς.

Το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέλαβε την ευθύνη κι επισήμανε ότι δύο μαχητές του που οδηγούσαν «δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες […] στοχοθέτησαν συγκεντρώσεις» που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη συνοικία Άκραμα, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους αλαουίτες.

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μία επίθεση αυτού του είδους στην πόλη από τον Οκτώβριο του 2014, όταν 55 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 49 παιδιά, σκοτώθηκαν σε μία διπλή επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από ένα σχολείο.

Έτοιμος για ανακωχή δηλώνει ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμος για μια ανακωχή, υπό τον όρο ότι οι «τρομοκράτες» δε θα χρησιμοποιήσουν τη διακοπή των εχθροπραξιών προς όφελος τους, αλλά και οι χώρες που τους υποστηρίζουν, θα πάψουν να το κάνουν.

Τα σχόλια του Άσαντ έγιναν την ίδια ώρα που η συριακή αντιπολίτευση δήλωνε ότι συμφωνούσε στην πιθανότητα «προσωρινής ανακωχής» υπό την προϋπόθεση εγγυήσεων ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα σταματούσαν τις επιθέσεις, με παράλληλη άρση των αποκλεισμών, αλλά και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε ολόκληρη τη χώρα.

«Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις, ωστόσο το ζήτημα αυτό, συνδέεται με πιο σημαντικούς παράγοντες, όπως το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την ανακωχή, προς όφελος τους, οι τρομοκράτες, αναβαθμίζοντας τις θέσεις τους», δήλωσε ο Άσαντ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα “El Pais".

Ερντογάν : “Είμαστε σε νόμιμη άμυνα”

Η Τουρκία δρα σε συνθήκες «νόμιμης άμυνας» κατά των Κούρδων μαχητών, τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για το πρόσφατο πολύνεκρο επεισόδιο στην Άγκυρα, και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να καταφύγει «σε κάθε είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις», διατράνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Προκειμένου να πολεμήσει τις απειλές προς τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, στη Συρία και σε όποιο άλλο σημείο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και ριζώσει αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η Τουρκία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να πραγματοποιεί κάθε είδους στρατιωτική επιχείρηση», τόνισε ο Ερντογάν.