Οριστικό τέλος σε συζητήσεις και σενάρια περί εκλογών, αλλά και περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο εξής καμία πρόκληση ή επίθεση εναντίον της χώρας δεν θα μείνει αναπάντητη, ενώ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στο προσφυγικό όσο και σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για προστασία των φοροφυγάδων και τόνισε ότι όλες οι υποθέσεις που έχουν ανοίξει, όπως της Ζήμενς, θα φθάσουν μέχρι το τέλος. 

«Θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε και αυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ντροπή να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές και σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον των μεγαλύτερων προκλήσεων από την ίδρυσή της. Παράλληλα , εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας ότι όλο και βαθαίνει η κρίση και ο κίνδυνος ο πόλεμος να γενικευθεί στη γειτονιά μας με την εμπλοκή Ρωσίας-Τουρκίας. Η ΕΕ εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι από τη μια υπάρχει το έλλειμμα αλληλεγγύης και από την άλλη η ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων στον πυρήνα της Ευρώπης, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αναφερόμενος κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. 

Για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ , τη στιγμή που αναδεικνύονται δυνάμεις που υψώνουν φράχτες. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ο λαός παρά τις δυσκολίες δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, κόντρα σε ακραίες ξενοφοβικές και ακραίες αντιλήψεις, είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους. 

Απαντώντας σε επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό και τις απειλές για το κλείσιμο συνόρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο εξής «όταν θα ομιλούν για την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό, θα πρέπει πρώτα να βουτούν την γλώσσα στο μυαλό τους και μετά να μιλούν». Στο εξής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. 

Σχετικά με τη Σένγκεν, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής μπήκε οριστικό τέλος σʼ αυτή τη συζήτηση και εξέφρασε την πίστη πως θα τεθεί τέλος σε άθλιες μεθοδεύσεις κύκλων της ΕΕ να στοχοποιηθεί η χώρα μας. 

Για το κλείσιμο των συνόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα συμπεράσματα καθιστούν σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές. Ωστόσο, τόνισε, πολλές φορές οι αποφάσεις δεν τηρήθηκαν, όπως η απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις επικρίσεις του τελευταίου για καθυστερήσεις, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με αυτούς που μας κουνούν το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι είναι τόσο μεγάλες οι ροές, που κανένας δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει άμεσα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης της ΝΔ σε σχέση με τις θέσεις που είχε αναπτύξει ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης που είχε ταχθεί κατά των HotSpot. 

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο κ . Τσίπρας είπε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παράλληλα, θα σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για λεπτομερή ενημέρωση.